Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΝΕΑΘα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την υλοποίηση των έκτακτων μέτρων λόγω του...

Θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την υλοποίηση των έκτακτων μέτρων λόγω του κορονοϊού;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ,  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου κορονοϊού, προβλέπονται μεταξύ άλλων το μέτρο της αποχής από την εργασία, η προσωρινή παύση της λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σχολείων και σχολών.

Πρόκειται για έκτακτα μέτρα που αποσκοπούν αφενός να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στον υγιή πληθυσμό και αφετέρου ασθενείς που μπορούν, να αντιμετωπιστούν με “κατ’ οίκον νοσηλεία”.

Όπως είναι κατανοητό για την υλοποίησή τους απαιτείται τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται με κυβερνητικές αποφάσεις που να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που είτε νοσούν οι ίδιοι και μένουν στο σπίτι, είτε περιθάλπουν ασθενείς της οικογένειάς τους, είτε έχει διακοπεί η εργασία τους λόγω των προληπτικών μέτρων.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση που να διασφαλίζει σε αυτές τις περιπτώσεις τις αναγκαίες πρόσθετες άδειες με πλήρη καταβολή των αποδοχών και της ασφαλιστικής κάλυψης. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε πιέσεις των εργοδοτών και με κίνδυνο ένα αναγκαίο μέτρο προστασίας να υπονομεύεται στην εφαρμογή του αφού δε διασφαλίζεται η υποχρεωτικότητά του.

Θα πάρει η κυβέρνηση μέτρα ώστε να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν, σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού, σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας και σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ