Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Σαν σήμερα… 15 του Φλεβάρη

15-02-2020

1564 Γεννιέται ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί.

1857 Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

1933 Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών Αγροτών, πολιορκεί συγκέντρωση εργατών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σκοτώνει 7 και τραυματίζει δεκάδες.

1933 Η εργατική τάξη της Ρουμανίας γράφει μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της Ιστορίας της, με την απεργία 7.000 εργατών στο εργοστασιακό συγκρότημα «Γκρίβιτσα» στο Βουκουρέστι, το οποίο κατέλαβαν. Στο πλευρό τους βρέθηκαν άλλοι 12.000 εργάτες των γύρω εργοστασίων. Ο στρατός που στάλθηκε για να τους αντιμετωπίσει αρνείται να ανοίξει πυρ. Τελικά 400 εργάτες σκοτώνονται από επίλεκτα τμήματα στρατού και χωροφυλακής. Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της εργατικής τάξης πανευρωπαϊκά μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

1936 Ανακοινώνεται η δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Πρόκειται για τον δημοφιλέστατο έως και σήμερα «σκαραβαίο» της Volkswagen.

1942 Πτώση της Σιγκαπούρης: Μετά από επίθεση των ιαπωνικών δυνάμεων, οι Βρετανοί παραδίδονται. Περίπου 80.000 Ινδοί, Βρετανοί και Αυστραλοί στρατιώτες γίνονται αιχμάλωτοι πολέμου, η μεγαλύτερη παράδοση διοικούμενου σπό Βρετανούς στρατιωτικού προσωπικού στην ιστορία.

1952 Αρχίζει η δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και ακόμα 28 κομμουνιστών, με την κατηγορία της «διενέργειας κατασκοπείας κατά των συμφερόντων του κράτους» (πρόκειται για τον μεταξικό νόμο 375/1936).

1961 Συντρίβεται στο Βέλγιο η πτήση 548 της Sabena, σκοτώνοντας 75 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και ολόκληρης της αμερικανικής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ μαζί με αρκετούς προπονητές και μέλη της οικογένειάς τους.

1965 Ένα κόκκινο και άσπρο φύλλο του σφένδαμου γίνεται σύμβολο της σημαίας του Καναδά, αντικαθιστώντας το Κόκκινο Λάβαρο.

1988 Πεθαίνει ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, αμερικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ για τη δουλειά του στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική.

1989 Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι και ο τελευταίος της στρατιώτης έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

1999 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει παραδώσει στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το ίδιο βράδυ η κυβέρνηση διατάσσει επιχείρηση – «σκούπα» της Αστυνομίας κατά των Κούρδων που ήταν εγκατεστημένοι στην πλατεία Κουμουνδούρου, τους οποίους συγκεντρώνει και μεταφέρει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

2003 Διαδηλώσεις σε πάνω από 600 πόλεις παγκοσμίως ενάντια στην επίθεση στο Ιράκ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η συμμετοχή υπολογίζεται σε παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια.

2005 Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.

You must be logged in to post a comment Login