Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑPERSEPOLIS στους «Αγώνες Τέχνης»

PERSEPOLIS στους «Αγώνες Τέχνης»

Το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση: PERSEPOLIS στους «Αγώνες Τέχνης» που διοργανώνουν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη στις 20 Φεβρουαρίου.

Το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου για τρίτη φορά συνεχόμενα θα είναι και πάλι σ’ αυτούς τους αγώνες τέχνης!

Η ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ έκανε την αρχή, ακολούθησε η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ και συνεχίζει με το PERSEPOLIS.

Η συγγραφέας Μαριάν Σατραπί είναι Ιρανή και μας μιλάει για την ζωή της και την παιδική της ηλικία στο Ιράν, μας αναλύει την κατάσταση και τα γεγονότα που έγιναν ενώ η ίδια ήταν παιδί ακόμη… και όλα αυτά τη στιγμάτισαν στη συνέχεια της ζωής της.

Το 1979 έγινε Επανάσταση στο Ιράν, που αργότερα ονομάστηκε ”Ισλαμική Επανάσταση” ενώ δεν ήταν Ισλαμική, ήταν Επανάσταση όλων των Ιρανών ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή τις θρησκευτικές τους επιλογές.

Ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της δηλαδή, που είχε την εξουσία για 40 χρόνια, αναγκάστηκε να φύγει, όταν είδε την εξέγερση όλων αυτών των ανθρώπων που στράφηκαν εναντίον του, επειδή δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον τρόπο διακυβέρνησης του!

Και πως να ήταν ευχαριστημένοι οι άνθρωποι, όταν το μόνο πράγμα για το οποίο ενδιαφερόταν ο Σάχης, ήταν να συνεχίσει να βασιλεύει αυταρχικά και τυραννικά για το λαό του από τη μία και από την άλλη να πουλάει, να ξεπουλάει μάλλον, το σημαντικότερο προϊόν (το πετρέλαιο) της χώρας του στους Δυτικούς (Βρεττανούς και Αμερικάνους).

Βέβαια έδινε την ελευθερία στους Ιρανούς να ζούνε με το Δυτικό τρόπο, να ντύνονται όπως οι Δυτικοί, να διασκεδάζουν όπως οι Δυτικοί, να ακούνε μουσική όπως οι Δυτικοί, όμως αυτό ήταν απλά στάχτη στα μάτια!

Ο σημαντικότερος αντίπαλος του Σάχη ήταν ο Αγιατολλάχ Χομεϊνί, ο οποίος ήταν εξόριστος στο Παρίσι. Ο Αγιατολλάχ Χομεϊνί ήταν πιστός και φανατικός Ισλαμιστής και ήθελε με κάθε τρόπο να πάρει την εξουσία στο Ιράν μετά το Σάχη. Οπότε τι έκανε από το Παρίσι όπου ζούσε;

Ηχογραφούσε σε κασέτες ξεσηκωτικά μηνύματα και τα έστελνε κρυφά πίσω στη χώρα του το Ιράν, για να τα ακούσουν οι Ιρανοί κρυφά φυσικά και να ξεσηκωθούν εναντίον του Σάχη.

Το πέτυχε το 1979 που έγινε η Επανάσταση

Όταν πέτυχε η Επανάσταση, όλοι έζησαν στιγμές μοναδικές. Η χαρά και η αγαλλίαση των Ιρανών όμως δεν κράτησε για πολύ, επειδή η Ιρανική Επανάσταση έδωσε τα ηνία της εξουσίας σε φανατικούς-Ισλαμιστές, που αποδείχτηκαν πολύ χειρότεροι από τους προκατόχους τους.

Ο εξόριστος Ισλαμιστής Αγιατολλάχ Χομεϊνί επιστρέφει από το Παρίσι στο Ιράν και μετά από λίγο παίρνει την εξουσία της χώρας. Επιβάλλει υποχρεωτικά με νόμο τη μαντήλα-χιτζάμπ σε ΌΛΕΣ τις γυναίκες, κλείνει για 2 και πλέον χρόνια όλα τα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας και εφαρμόζει πολλές άλλες απαγορεύσεις. Οι Ιρανοί βρίσκονται σε απόγνωση. Εκεί που περίμεναν τις καλύτερες ημέρες, έρχονται οι χειρότερες!

ΟΜΩΣ…ένα μικρό κορίτσι η Μαριάν Σατραπί, η συγγραφέας δηλαδή του PERSEPOLIS, αντιδρά σε όλη αυτή την κατάσταση! Ατίθασο κορίτσι, αντιδραστικό, ανυπάκουο που συνεχίζει να ζει όπως της αρέσει (παρά τις απαγορεύσεις του καθεστώτος), ένα κορίτσι που λέει τα πράγματα με το όνομα τους στη δασκάλα της, στη διευθύντρια του σχολείου της, στους γονείς της, στους φίλους της! Ένα κορίτσι που λατρεύει τους IRON MAIDEN, το RORRY GALACHER, τους DOORS το BOB DYLAN και ένα σωρό άλλους τραγουδιστές ΔΥΤΙΚΟΥΣ. Ένα κορίστι που κάτω από την αμπάγια της φοράει τζην ρούχα, που δείχνουν ή μάλλον κρύβουν ότι είναι ROCK!

Όσο μεγαλώνει η Μαριάν, τόσο περισσότερο αντιδρά σε όλα τα ”κακώς κείμενα της χώρας της”. Έτσι λοιπόν οι γονείς της για να την προστατέψουν και για να συνεχίσει τις σπουδές της, τη στέλνουν στην Αυστρία, στη Βιέννη, σε Γαλλόφωνο Κολλέγιο, αφού ήξερε πολύ καλά τη Γαλλική γλώσσα από το Γαλλόφωνο Σχολείο που πήγαινε στη χώρα της.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ