Καμία ουσιαστική απάντηση από την ΚΕΔΕ για σημαντικά ζητήματα των εργαζομένων στους δήμους

0
7
TEST

Τις κυβερνητικές επιλογές για την απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού και τις ιδιωτικοποιήσεις, υπερασπίστηκε το προεδρείο της ΚΕΔΕ, στα θέματα που του έθεσε η ΔΑΣ – ΟΤΑ κατά τη συνάντηση που είχαν οι πρώτοι με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ. 

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ – ΟΤΑ έθεσε στο προεδρείο της ΚΕΔΕ τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα που γίνονται στους δήμους, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις ή μετακινήσεις των εργαζομένων της 3Κ σε άλλους δήμους, τις αμοιβαίες μετατάξεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, την αδειοδότηση των παιδικών σταθμών, αλλά και το αίτημα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ για μόνιμη και σταθερή δουλειά. 

Όπως αναφέρει η ΔΑΣ – ΟΤΑ, η ΚΕΔΕ δεν έδωσε καμία απάντηση για τα θέματα -εκτός αυτού των 3Κ και των αμοιβαίων μετατάξεων- και υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές προτάσσοντας τις δεσμεύσεις από τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ πραγματοποίησε την Τετάρτη 22 Γενάρη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ επικεντρώθηκαν στα εξής ζητήματα.

Το πρώτο και κύριο θέμα που θέσαμε είναι τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα που γίνονται στους δήμους, με την επισήμανση ότι δεν μπορεί στο δήμο του προέδρου της ΚΕΔΕ (Δήμος Τρικάλων) να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στους -5 βαθμούς χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας και ο μηχανολογικός εξοπλισμός να είναι παλαιωμένος με αποτέλεσμα να φεύγουν στο δρόμο οι βαρέλες από τα απορριμματοφόρα.

Το δεύτερο θέμα ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις και καλέσαμε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να πάρει θέση για το πρόσφατα ψηφισθέντα άρθρο 178 που δίνει τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού και το οποίο ήδη πολλές δημοτικές αρχές σπεύσανε να αξιοποιήσουν προκειμένου να εκχωρήσουν σε ιδιώτες υπηρεσίες των δήμων.

Το τρίτο θέμα ήταν των συναδέλφων της 3Κ όπου πολλοί συνάδελφοί μας μετά την έκδοση των δεύτερων αποτελεσμάτων από τον ΑΣΕΠ απολύονται ή μετακινούνται σε άλλους δήμους. Υποστηρίξαμε ότι δεν θα πρέπει να απολυθεί κανένας εργαζόμενος που έχει τοποθετηθεί και ορκιστεί με βάση τους πρώτους πίνακες. Η κυβέρνηση τώρα να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, αλλά και αυτοί που έχουν περάσει σε άλλο δήμο με βάση το δεύτερο πίνακα του ΑΣΕΠ να έχουν το δικαίωμα της επιλογής σε ποιον δήμο θα εργαστούν.

Το τέταρτο θέμα ήταν το ζήτημα των αμοιβαίων μετατάξεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, αναδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαδικασία της μετάταξης με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αδίκως εκατοντάδες συνάδελφοι.

Το πέμπτο θέμα ήταν η αδειοδότηση των παιδικών σταθμών με δεδομένο ότι πολλοί δήμαρχοι θα προχωρήσουν στο κλείσιμο παιδικών σταθμών (αφού τα κτίρια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας) με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μείνουν εκτός και πολλοί συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμαρχος της Αθήνας Μπακογιάννης που ήδη δηλώνει ότι θα κλείσει το 60% των δημοτικών σταθμών και θα μείνουν εκτός 3.000 παιδιά. Επίσης στο θέμα αυτό τονίσαμε ότι θα πρέπει να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι από το ΕΣΠΑ.

Οι παρατάξεις ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ στο κρίσιμο ζήτημα των παιδικών σταθμών για ακόμα μια φορά αρκέστηκαν στην αναμασημένη – παρωχημένη κριτική τους για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή.

Τέλος θέσαμε το ζήτημα των συναδέλφων στα ΚΔΑΠ και του αιτήματός τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά καθώς και την ανάγκη να υπάρξει μια επίσημη συνάντηση με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υπάρξει μια λύση.

Συμπερασματικά το προεδρείο της ΚΕΔΕ επέλεξε να τοποθετηθεί φραστικά θετικά μόνο στο ζήτημα της 3Κ και στο ζήτημα των αμοιβαίων μετατάξεων. Στα υπόλοιπα θέματα υπερασπίστηκαν τις κυβερνητικές επιλογές όσον αφορά την απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η δικαιολογία που προέβαλαν είναι οι δεσμεύσεις από τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση για όλα τα θέματα. Το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση και εμείς θα πρέπει να δώσουμε μαχητική αγωνιστική απάντηση».