Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΝΕΑΤη μέγιστη δυνατή συναίνεση θα επιδιώξει η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τη μέγιστη δυνατή συναίνεση θα επιδιώξει η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πηγή: Eurokinissi

Με αναφορές στην πολιτική συναίνεση και στα κυριαρχικά δικαιώματα ήταν η πρώτη δήλωση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου μετά την εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ανέφερε πως «έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω» και ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της «στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας».

Επιπλέον, ανέφερε πως η χώρα «αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή» και πρόσθεσε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Έκανε λόγο επίσης για «δύσκολες συνθήκες» σε παγκόσμιο επίπεδο, στις οποίες «περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών και η συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, η υποχώρηση τους κράτους δικαίου και οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί η αντιμετώπιση των οποίων υπερβαίνει τα όρια των κρατών και απαιτεί διεθνή συνεργασία».

Δήλωσε ακόμα πως «ιδιαίτερα για τη χώρα μας η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδύναμων αποτελούν προτεραιότητες».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε πως «χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε». Πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά προς όφελος πάντα της πατρίδας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ