Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΝΕΑΗ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πηγή: Eurokinissi

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την εκλογή της στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σε σύνολο 294 βουλευτών η υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε 261 θετικές ψήφους από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και εκλέχτηκε από την πρώτη ψηφοφορία όπου απαιτούνταν 200 θετικές ψήφοι. «Παρών» δήλωσαν 33 βουλευτές, ενώ έξι ήταν απόντες.

Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», όπως επίσης η Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ 25.

Απουσίαζαν από τη ΝΔ οι Αντώνη Σαμαράς -που με επιστολή δηλώνει ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε την Αικ. Σακελλαροπούλου- και ο Άγγελος Συρίγος που με επιστολική ψήφο ψήφισε υπέρ της Αικ. Σακελλαροπούλου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης που με επιστολική ψήφο ψήφισαν υπέρ της Αικ. Σακελλαροπούλου. Απουσίαζαν, χωρίς να στείλουν κάποια επιστολή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης που νοσηλεύεται και ο Νίκος Συρμαλένιος με επιστολή τους δήλωσαν πως αν ήταν στην Βουλή θα ψήφιζαν την Αικ. Σακελλαροπούλου. Από το ΜΕΡΑ25 απουσίαζε η Κων. Αδάμου λόγω αδιαθεσίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γνωστοποίησε στην Αικ. Σακελλαροπούλου ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που μετέβη για το σκοπό αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Αικ. Σακελλαροπούλου θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις 14 Μαρτίου του 2020, μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ