Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΒελτίωσε την εισπραξιμότητα η ΔΕΗ

Βελτίωσε την εισπραξιμότητα η ΔΕΗ

Αυξήθηκε ο αριθμός των διακανονισμών οφειλών στη ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της επιχείρησης, από τον Οκτώβρη (που ξεκίνησε το νέο σύστημα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων) μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 110.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό ύψους άνω των 155 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζεται κανονικά το καθεστώς εκβιασμών προς φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν τα ποσά της προκαταβολής που απαιτούνται για να ενταχθούν στη ρύθμιση. Η επιχείρηση δεν αναφέρει τον συνολικό αριθμό αποκοπών που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών, ωστόσο μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη είχε γνωστοποιηθεί ότι μέσα σε τέσσερις μήνες ο αριθμός των αποκοπών ρεύματος είχε φτάσει τις 55.000.

Πάντως, ακόμη και όσοι έχουν μπει στο πρόγραμμα διακανονισμών αντικειμενικά βρίσκονται στη «διακεκαυμένη ζώνη» αποκοπής της παροχής, αφού αν «χάσουν» κάποιες από τις δόσεις, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, βγαίνουν εκτός προγράμματος διακανονισμού και στη συνέχεια καλούνται να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό.

Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες από τη ΔΕΗ, από τις αρχές Οκτώβρη έως σήμερα παρατηρούνται σταθεροποίηση του όγκου των ληξιπρόθεσμων και «βελτίωση της εισπραξιμότητας». Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή, προβλέπονται, για οφειλή έως 500 ευρώ, προκαταβολή 10% και 5 μηνιαίες δόσεις, για οφειλή από 500 έως 1.000 ευρώ προκαταβολή 10% και 8 μηνιαίες δόσεις, για οφειλή από 1.000 έως 2.000 ευρώ προκαταβολή 15% και 12 μηνιαίες δόσεις, για οφειλή από 2.000 έως 3.000 ευρώ προκαταβολή 20% και 18 μηνιαίες δόσεις, για οφειλή πάνω από 3.000 ευρώ είτε προκαταβολή 20% και 18 μηνιαίες δόσεις είτε προκαταβολή 30% και 24 μηνιαίες δόσεις.

Προϋπόθεση βεβαίως για να διατηρείται σε ισχύ η ρύθμιση είναι να εξοφλούνται κανονικά οι δόσεις αλλά και οι τρέχοντες λογαριασμοί. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν μπορέσει να καταβάλει κανονικά κάποια από τις δόσεις, τίθεται εκτός ρύθμισης και για να ενεργοποιηθεί ξανά θα πρέπει να πληρώσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δόσεων αλλά και τους τρέχοντες λογαριασμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ