Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣυνδιαχείριση με την Τουρκία στο Αιγαίο προωθούν οι ΗΠΑ

Συνδιαχείριση με την Τουρκία στο Αιγαίο προωθούν οι ΗΠΑ

Τη συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Μέση Ανατολή υπό την εποπτεία των ΗΠΑ έχει ως ορίζοντα η «διπλωματική πρωτοβουλία» των ΗΠΑ για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας την εκδήλωση της οποίας επιβεβαιώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ

«Η απάντηση αν υπάρξει διπλωματική πρωτοβουλία, είναι ναι» ανέφερε σε Έλληνες δημοσιογράφους ο Τζέφρι Πάιατ και σημείωσε πως «ασφαλώς και θα εμπλακούν οι ΗΠΑ, ασφαλώς θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση των εντάσεων Ελλάδας και Τουρκίας». Ανέφερε ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό «στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας πού είναι οι “κόκκινες” γραμμές για την Ελλάδα και πού η Ελλάδα ζητά την αμερικανική βοήθεια και εμπλοκή».

Δήλωσε ότι «δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο και έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύουν τις διαφορές τους». Ανέφερε πως το μήνυμα που έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ότι «οι διαφορές δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το διάλογο» και έπλεξε το εγκώμιό του λέγοντας πως «μας έδωσε την αίσθηση ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί να δώσει λύσεις». Φαίνεται πως το σενάριο για προσφυγή στη Χάγη έχει ζητηθεί στις επαφές που έγιναν στην Ουάσιγκτον.  

Ο Αμερικανός πρέσβης δεν ξέχασε την προσφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι σκοπεύει να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε πως «υπάρχει μια συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Για την Τουρκία ανέφερε πως η Ουάσιγκτον δεν θέλει να είναι με τη Ρωσία και το Ιράν και ότι αυτό «είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί». Κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ και για αυτό ήταν πολύ προσεκτικός για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου όπου εμπλέκεται η Άγκυρα. Για τη Λιβύη και το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης ανέφερε πως η νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ότι είναι ασαφές. Στο ερώτημα αν για τις ΗΠΑ είναι «παράνομο» αυτό το μνημόνιο, δήλωσε ότι «δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτόν το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγικό και προκλητικό».

Επανέλαβε πως τα νησιά έχουν ακριβώς τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές, κάνοντας ειδική αναφορά στα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη. Η τοποθέτηση αυτή αφήνει εκτός κάδρου μικρότερα νησιά όπως π.χ. το Καστελόριζο που είναι στην αιχμή των διαφωνιών της Άγκυρας για την ελληνική ΑΟΖ. Άλλωστε το ζητούμενο για τις ΗΠΑ είναι να ελέγξουν τα αποθέματα και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», όπως ισχυρίστηκε ο Τζ. Πάιατ.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ