Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΧρήστος Δεμερτζής: Στο δήμο μας ενώ υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, δεν υπάρχουν μελέτες

Χρήστος Δεμερτζής: Στο δήμο μας ενώ υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, δεν υπάρχουν μελέτες

Μια πολλή ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην «Αγκίδα» παραχώρησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Χρήστος Δεμερτζής, στην οποία είπε ότι υπάρχει διάθεση από την αντιδημαρχία Καθαριότητας και Πρασίνου και συνολικά από τη νέα διοίκηση του δήμου να γίνουν πολλά πράγματα, αλλά ο κόσμος πρέπει να κάνει λίγη υπομονή και να περιμένει ένα μικρό διάστημα. Ο αντιδήμαρχος είπε επίσης ότι παρέλαβε μια νοικοκυρεμένη αντιδημαρχία Πρασίνου από την προηγούμενη διοίκηση, σε αντίθεση με την αντιδημαρχία της Καθαριότητας, η οποία είχε πάρα πολλά προβλήματα. Θυμίζουμε ότι κατά τη διοίκηση Σούλα υπήρχαν διαφορετικοί αντιδήμαρχοι στην Καθαριότητα και στο Πράσινο.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου σχολίασε επίσης ότι όταν ανέλαβε την αντιδημαρχία υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις κάδων απορριμμάτων, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κουλτούρα ανακύκλωσης και ο δήμος μας είναι πολύ πίσω σ’ αυτό το θέμα από τους όμορους δήμους.

Όσον αφορά τους κάδους είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει μια μεγάλη μελέτη και διαγωνισμός προκειμένου να αγοράσει ο δήμος καδάκια σκουπιδιών, κάδους απορριμμάτων, υπόγειους κάδους και κάποιους κάδους για παιδικές χαρές.

Για την ανακύκλωση ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι «είδαμε συνολικά τις ανάγκες ολόκληρου του δήμου. Τα στοιχεία που έδωσε ο διευθυντής της ανακύκλωσης είναι δραματικά για το δήμο μας. Ανακυκλώνουμε 15 κιλά ανά κάτοικο το χρόνο την ώρα που οι γειτονικοί δήμοι ανακυκλώνουν 35 κιλά. Στο δήμο μας δεν γινόταν σωστή αξιοποίηση των δρομολογίων της ανακύκλωσης. Προχωρήσαμε σε αναδιαμόρφωση των δρομολογίων των τριών απορριμματοφόρων ανακύκλωσης και τα κάναμε πιο αποδοτικά. Κάποιοι κάδοι ανακύκλωσης άδειαζαν ανά δυο μέρες και κάποιοι ανά τρεις ημέρες. Πρέπει να λειτουργήσει στο δήμο σωστότερα η ανακύκλωση, να ανέβουν οι στόχοι και να επιτευχθούν για να μας δοθεί ένα έξτρα απορριμματοφόρο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Τοποθετούμε πιο πυκνά μπλε κάδους στο δήμο. Ακόμα και σήμερα πολλές περιοχές δεν έχουν κάδους ανακύκλωσης κι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει πρόβλημα με τις εσοχές. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να γίνουν εσοχές και να τοποθετηθούν οι μπλε κάδοι. Με παρέμβασή μας διορθώθηκαν κάποια πράγματα στα απορριμματοφόρα ανακύκλωσης για να μπορούν να πάρουν μεγαλύτερο όγκο ανακυκλώσιμων σκουπιδιών. Πιλοτικά εφαρμόζουμε και την ανακύκλωση γυαλιού. Ένας κάδος ανακύκλωσης γυαλιού αντιστοιχεί σε χίλιους κατοίκους. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε ενημερωτικές δράσεις και στα σχολεία και σε κεντρικά σημεία του δήμου ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο περισσότερο όσον αφορά την ανακύκλωση και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε στη μείωση του κόστους του ΧΥΤΑ στον οποίο ρίχνουμε τα σκουπίδια, αφού αν αυξάνεται η ανακύκλωση μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών, αλλά και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Προχωρούμε παράλληλα και την ανακύκλωση τηγανελαίων και ηλεκτρικών συσκευών. Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα περιβαλλοντικά και ανακύκλωσης».

Ο κύριος Δεμερτζής στη συνέντευξή του αναφέρθηκε ξεχωριστά στην Καθαριότητα και το Πράσινο. Όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό της Καθαριότητας ανέφερε τα παρακάτω:

«Τα άτομα της προκήρυξης 3Κ που προορίζονται για εργάτες καθαριότητας στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου ήταν συνολικά 30. Από αυτά, για διάφορους λόγους, ορκίστηκαν μόλις οι 11. Τα 2/3 δηλαδή των θέσεων προσωπικού εργατών καθαριότητας που έπρεπε να καλυφθούν, δεν καλύφθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας δήμου, τα οποία η αντιδημαρχία σε συνεργασία με την υπηρεσία προσπαθούν να αμβλύνουν. Οι υπόλοιπες 19 θέσεις που έπρεπε να καλυφθούν από την 3Κ, θα καλυφθούν τμηματικά ανάλογα με τους λόγους για τους οποίους δεν καλύφθηκαν. Για την κάλυψη κάποιων θέσεων από αυτές θα χρειαστεί αρκετός καιρός».

Για τα μέσα της υπηρεσίας Καθαριότητας ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου είπε ότι όταν ανέλαβε αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου «λειτουργούσαν μόνο τα 12 από τα 23 απορριμματοφόρα, αφού τα υπόλοιπα ήταν παροπλισμένα, άλλα με μικρότερες και άλλα με μεγαλύτερες βλάβες. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 16 απορριμματοφόρα, ενώ το ιδανικό θα ήταν να λειτουργούν 19 και να βγαίνουν καθημερινά. Οι φθορές που έχουν τα 7 απορριμματοφόρα μπορούν να επιδιορθωθούν και αυτή είναι η επιδίωξη για το επόμενο χρονικό διάστημα». Ο κύριος Δεμερτζής συμπλήρωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι να εκμεταλλευτούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, εγχώριο ή ευρωπαϊκό, αν και ευρωπαϊκό είναι δύσκολο αφού βρισκόμαστε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ. Χρειαζόμαστε μικρό απορριμματοφόρο που να μπορεί να μπει σε στενά, στα οποία δεν μπορούν να μπουν τα μεγάλα απορριμματοφόρα.

Υπήρξε ένα πρόβλημα με το σέρβις και τα ανταλλακτικά των οχημάτων. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες στη σύμβαση και των σέρβις και των ανταλλακτικών που άμεσα θα λυθούν. Όσον αφορά τα σέρβις κάποιες εργασίες υπερτιμολογούνται υπερβολικά, ενώ όσον αφορά τα ανταλλακτικά κάποια από αυτά δεν υπάρχουν στη σύμβαση. Άμεσα όμως θα γίνει τροποποίηση των συμβάσεων και θα λυθεί το πρόβλημα. Εάν “τρέξει” η σύμβαση των ανταλλακτικών κάποιες εργασίες θα μπορέσει να τις κάνει και το συνεργείο του δήμου».

Αναφερόμενος στο έμψυχο δυναμικό της υπηρεσίας του Πρασίνου ο κύριος Δεμερτζής είπε ότι «στο πράσινο υπάρχουν 45 άτομα από τους οποίους οι 15 είναι κοινωφελούς εργασίας. Κανονικά το Πράσινο θα έπρεπε να έχει 37 άτομα μόνιμο προσωπικό συν τους εποχικούς για να μπορεί να δουλέψει σωστά η αντιδημαρχεία πρασίνου. Απλά στο πράσινο υπάρχει μία συνέχεια και είναι πιο στρωμένη η κατάσταση. Στο Πράσινο τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε και ανανέωση του εξοπλισμού. Στο Πράσινο είναι πιο εύκολη και διαχειρίσιμη η κατάσταση όσον αφορά το προσωπικό. Βέβαια και στο πράσινο οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι μεγάλης ηλικίας, πράγμα που δυσκολεύει την εργασία. Η υπηρεσία Πρασίνου θα ενισχυθεί με έναν ακόμα μόνιμο υπάλληλο και με οκταμηνίτες από τον ΟΑΕΔ», ενώ όσον αφορά τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία είπε ότι «προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα τρίκυκλα του Πράσινου με καινούργια».

Όσον αφορά το σχεδιασμό για το Πράσινο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε ότι «το μεγαλύτερο στοίχημα για το πράσινο είναι να βάλουμε κάποια μεγάλα πάρκα σε προγράμματα. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να γίνουν μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία, γιατί αυτήν τη στιγμή μελέτες δεν υπάρχουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη διοίκηση. Δεν βρήκαμε καμία μελέτη για κανένα χώρο πρασίνου, ενώ είχα ενημερωθεί καταρχάς ότι υπήρχε μελέτη για το πάρκο της Ελπίδας, αλλά τελικά δεν υπήρχε ούτε αυτή. Πρόθεσή μας είναι να διαμορφωθούν δύο μεγάλα πάρκα. Το ένα είναι στην Καζαντζάκη που ξεκινάει από το ΔΑΚ και το άλλο είναι το πάρκο της Ελπίδας. Είχαμε μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και μία συνάντηση με την “Εγνατία οδό”, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει τον αγωγό στην οδό Τρίτση, γιατί κι εκείνο είναι ένα μεγάλο πάρκο το οποίο επιλέγουν πολλοί συνδημότες μας για να περπατήσουν. Το πάρκο που είναι κατά μήκος της Τρίτση το καλοκαίρι είναι κατάξερο όλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η “Εγνατία οδός”, με τις εργασίες που έκανε στην περιφερειακή οδό, έσπασε τον αγωγό που πότιζε το πάρκο. Θα δούμε τι επιπλέον πόροι μπορούν να διατεθούν για να αναμορφωθούν επιπλέον πάρκα».

Αναφερόμενος στα ογκώδη και τα μπάζα ο κύριος Δεμερτζής επεσήμανε ότι «καμία διοίκηση δεν μπορεί να αλλάξει από μόνη της τα πράγματα. Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή όλων των δημοτών. Όταν κάποιος κάτοικος του δήμου έχει να πετάξει ογκώδη αντικείμενα πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή με την υπηρεσία και η υπηρεσία θα πάει να τα μαζέψει. Αλλά χρειάζεται να γίνει πρώτα συνεννόηση. Τα μπάζα των ανακαινίσεων είναι υποχρέωση του ιδιώτη να νοικιάσει κάδο για να τα απομακρύνει. Δεν είναι δουλειά του δήμου. Θα επιβληθούν πρόστιμα από τη δημοτική αστυνομία σε όσους πετούν μπάζα και κλαδιά. Τα κλαδιά μπορούν να τα τεμαχίζουν και να τα πετάνε λίγα – λίγα στους κάδους. Εάν τα πετάνε μαζικά θα επιβληθούν πρόστιμα».

Ο Χρήστος Δεμερτζής, που έδειξε στη συνέντευξη ότι είναι ένας νέος άνθρωπος με διάθεση για δουλειά και προσφορά ο οποίος κερδίζει τον συνομιλητή του, ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του τονίζοντας τα παρακάτω:

«Στόχος μας είναι να ομορφύνουμε τις γειτονιές. Συναντήθηκε ο δήμαρχος με την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή για τις μελέτες του Πρασίνου. Υπάρχουν κάποιες χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο ταμείο μέχρι τον Μάρτη που δεν ξέρουμε αν θα προλάβουμε γιατί δεν έχουμε έτοιμες μελέτες. Στο δήμο μας συμβαίνει κάτι πρωτοφανές. Ενώ υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, δεν υπάρχουν μελέτες τουλάχιστον όσον αφορά το πράσινο και άλλες υπηρεσίες όπως ο αθλητισμός, γιατί στην καθαριότητα υπάρχουν μελέτες. Υπάρχουν δηλαδή προγράμματα για να μας χρηματοδοτήσουν, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες ώστε να πάρουμε αυτά τα χρήματα.

Αυτό που λείπει από τον δήμο είναι ένας μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός. Δεν πρέπει να μας νοιάζει μόνο το τώρα. Ο δήμος μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη Βόρεια Ελλάδα γι’ αυτό η κάθε διοίκηση πρέπει να σκέφτεται ότι ο δήμος έχει συνέχεια και πρέπει να έχει συνέχεια».

Πολύ χαμηλά στην ανακύκλωση ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου
Ελλείψεις κάδων απορριμμάτων…
12 απορριμματοφόρα λειτουργούσαν όταν ανέλαβε αντιδήμαρχος Καθαριότητας ο κύριος Δεμερτζής
Μια νοικοκυρεμένη αντιδημαρχία Πρασίνου σε αντίθεση με αυτήν της Καθαριότητας παρέλαβε ο Χρήστος Δεμερτζής
Από τα 30 άτομα της 3Κ για τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου μόνο οι 11 ορκίστηκαν!
Χρειάζεται επειγόντως προσωπικό η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Κορδελιού Ευόσμου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ