Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΥπογράφτηκε η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «East Med»

Υπογράφτηκε η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «East Med»

Τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς σηματοδοτεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «East Med» από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο αγωγός «East Med» προχωρά υπό την εποπτεία των ΗΠΑ καθώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα κυρίως των αμερικανικών ενεργειακών μονοπωλίων, γεγονός που επισημάνθηκε στις δηλώσεις που έγιναν μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν σταθερά το σχέδιο του συγκεκριμένου αγωγού, πως στηρίζουν την Ελλάδα ως ενεργειακό εταίρο και αναφέρθηκε στο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου που ετοιμάζει η Ουάσιγκτον στην Αλεξανδρούπολη. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι παράγοντας ασφάλειας στην περιοχή και αναφερόμενος στη βασική επιδίωξη της ελληνικής άρχουσας τάξης δήλωσε πως η Ελλάδα γίνεται κρίσιμος ενεργειακός παίκτης για την τροφοδοσία της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει σε λίγα 24ωρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης δεν λησμόνησε την προσφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που «έτρεξε» τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Δήλωσε πως «η πολιτική μας πρέπει να έχει συνέχεια».

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία, δήλωσε πως ο αγωγός «δεν αποτελεί απειλή για κανένα», ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας «δεν στρέφονται κατά κανενός» και πως «η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Για «ιστορική συμφωνία» που «αναγνωρίζεται και από τις ΗΠΑ» έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ισχυρίστηκε ότι ο αγωγός «θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ», δηλαδή στον περιορισμό του ρωσικού εφοδιασμού της Ευρώπης σε φυσικό αέριο που αποτελεί κεντρικό στόχο των ΗΠΑ. Και ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε πως ο αγωγός «δεν στρέφεται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας» και πρόσθεσε ότι «όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη», αρκεί να σέβεται όπως είπε το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών.

Ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε πως είναι μια «ιστορική μέρα» για το Ισραήλ, διότι «κάνει πολύ ισχυρή ενεργειακά τη χώρα». Δήλωσε και ο αυτός πως με την τριμερή συνεργασία «δεν πηγαίνουν εναντίον κανενός» και πρόσθεσε πως είναι ευπρόσδεκτη όποια χώρα επιθυμεί να συνεργαστεί ονοματίζοντας την Ιταλία και την Αίγυπτο.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ