Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕντυπωσιακή αναβίωση του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον...

Εντυπωσιακή αναβίωση του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Εύοσμο

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναβίωσε μαζί με τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου Κοζάνης το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων στο εμπορικό κέντρο του Ευόσμου με εντυπωσιακό τρόπο. Το δρώμενο ξεκίνησε από την έδρα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» στις 11 η ώρα το πρωί. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές τα γραφεία του Συλλόγου από νωρίς το πρωί έσφυζαν από την κίνηση του κόσμου, ο οποίος περίμενε τους χορευτές και τους ηθοποιούς να ντυθούνε για να ξεκινήσει το δρώμενο. Παρούσα κατά την προετοιμασία των Μωμόγερων και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθηνά Παμπουκίδου, που στήριξε διά της αντιδημαρχίας Πολιτισμού το δρώμενο. Η κυρία Παμπουκίδου συνόδευσε τους Μωμόγερους μέχρι την πλατεία.

Οι Μωμόγεροι πέρασαν απ’ όλους τους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου δημιουργώντας μια έντονα γιορτινή ατμόσφαιρα, ενώ σταμάτησαν και χόρεψαν μπροστά σε καταστήματα που τους περίμεναν με εδέσματα και κρασί. Οι Μωμόγεροι έκαναν δύο εισόδους στην πλατεία, στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής τους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αναβίωσης του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων στους δρόμους του Ευόσμου, μπροστά στο δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου στήθηκε Ποντιακό γλέντι με μουσικούς του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή». Για ώρες ολόκληρες ο κόσμος στην πλατεία δεν σταμάτησε να χορεύει υπό τους ήχους της λύρας.

Επιβλητικός από τη μια ο χορός των Μωμόγερων, διασκεδαστικός από την άλλη ο θίασος που συνοδεύει τους Μωμόγερους. Οι νύφες, ο γιατρός, ο αστυνομικός, ο διάβολος έκαναν τον κόσμο να σπαρταρήσει από τα γέλια με τα καμώματά τους. Ήταν τέτοια η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι Μωμόγεροι, ώστε οι οδηγοί όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκαν για το σταμάτημα της κυκλοφορίας, αλλά αποθανάτιζαν με τα κινητά το δρώμενο. Υπήρξε περίπτωση οδηγού που παράτησε το αυτοκίνητο μέσα στη μέση του δρόμου και κατέβηκε για να πλαισιώσει τους Μωμόγερους. Παρούσα στην αναβίωση του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων και η εκπομπή του Νίκου Μάνεση «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Από την αναβίωση των Μωμόγερων δεν θα μπορούσε να λείπει ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος φωτογραφήθηκε μαζί με τους Μωμόγερους και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοίκηση του δήμου παραβρέθηκε σύσσωμη στην αναβίωση του εθιμικού δρώμενου. Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έδωσε εορταστική πνοή στο κατάμεστο από κόσμο εμπορικό κέντρο του Ευόσμου. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» που κουράστηκαν για να μείνει ζωντανή η παράδοση και για να δοθεί εορταστικό χρώμα στο εμπορικό κέντρο του Ευόσμου.

Βασίλης Νταρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ