Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣυνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας

Συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας

Με κύμα φραστικών προκλήσεων η Τουρκία συνεχίζει την επιχείρηση εδραίωσης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα και να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της τουρκικής άρχουσας τάξης.

Στις τελευταίες χρονικά δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένων και των περιχώρων της Κύπρου και των αιθέρων μας», είπε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Κανείς να μην περιμένει ότι θα υποχωρήσουμε. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τις απόψεις μας και τις θέσεις μας σε αυτό το θέμα. Δεν εποφθαλμιούμε τα δίκαια κανενός. Όταν λέμε ότι επιθυμούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή, αλλά ούτε ως υποχώρηση και αδυναμία», συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο μνημόνιο με τη Λιβύη δήλωσε: «Το μνημόνιο για την ασφάλεια και τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι νόμιμο και οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας ορίστηκαν, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο χωρών και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Το μνημόνιο αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν τετελεσμένα στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει την θέση του Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ: «Μην πιστεύετε τα κόλπα με τους καπνούς και τα καθρεφτάκια που χρησιμοποιούν αυτοί που δεν είναι ευχαριστημένοι από την επιμονή της Τουρκίας να προστατεύει τα δικαιώματά της, όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων… Η ΕΕ δεν είναι σημαντικός παίκτης σε αυτή την υπόθεση», τόνισε ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν επαναφέροντας παράλληλα,  την επιχειρηματολογία για το Καστελόριζο σημειώνοντας: «Πως μπορεί ένα μικρό νησί να διεκδικεί μια θαλάσσια περιοχή 400 φορές το μεγέθός του στη Μεσόγειο;».

Αλλά και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έσπευσε να θέσει την βάση για τα παζάρια που είναι διατεθειμένη να κάνει η Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει έρευνες, γεωτρήσεις ή παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδεια της Άγκυρας», είπε στην εφημερίδα «Sabah».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ