Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣτην Ολομέλεια σήμερα Πέμπτη το νομοσχέδιο με τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες

Στην Ολομέλεια σήμερα Πέμπτη το νομοσχέδιο με τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες

Με τις καθιερωμένες πια «fast track» διαδικασίες του κατεπείγοντος, προωθείται σήμερα Πέμπτη για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» και κωδικό όνομα «Ηρακλής». Το κυβερνητικό νομοθέτημα περιέχει νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων – δηλαδή έμμεσης κρατικής χρηματοδότης – προς τις τράπεζες για να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα ή αλλιώς «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίζουν τη ρευστότητα που θέλουν οι «επενδυτές» και την οποία απαιτεί ο νέος γύρος κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι τράπεζες θα μοιραστούν πακέτο ύψους 12 δισ. ευρώ ως κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου στη συνέχεια να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάζουν σε «επενδυτές», funds και άλλα κοράκια, προβληματικά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Τον λογαριασμό, όπως πάντα, θα κληθεί να τον πληρώσει ο λαός, τόσο με την ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, ώστε να μη χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς, όσο και με την παραπέρα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, με νέες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις για να βγουν τα «σπασμένα» της νέας ενίσχυσης των τραπεζών.

Άλλωστε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαβός, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο με αυτές τις απαράδεκτες συνοπτικές διαδικασίες, τόνισε ότι «απευθύνεται στους επενδυτές που το περιμένουν» και ότι πρόκειται για κατευθύνσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της προώθησης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης. Συμπληρωματικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Μπ. Παπαδημητρίου, είπε ότι στην ουσία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει κάτι καινούργιο, καθώς «τη λύση του “Ηρακλή” είχαν εξετάσει οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, και την άφησαν να τη φέρει η επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή εμείς, και μάλιστα καλύτερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ