Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία κάλεσε την Ελλάδα ο Πάιατ

Σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία κάλεσε την Ελλάδα ο Πάιατ

Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό να διευκολυνθεί η συνεκμετάλλευση του ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή επιδιώκουν οι ΗΠΑ όπως με σαφή τρόπο κατέδειξε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ που κάλεσε για μια ακόμα φορά Αθήνα και Άγκυρα να τα βρουν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δήλωσε πως «ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των ζητημάτων δεν γίνεται με μονομερείς διακηρύξεις που παραβλέπουν τις θέσεις των κρατών που επηρεάζονται, στην προκειμένη περίπτωση της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά μέσω του διαλόγου». Εξήγησε πως η Ουάσιγκτον θέλει Αθήνα και Άγκυρα να τα βρουν και να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ανέφερε πως «οι ΗΠΑ εμμένουν στην άποψη ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι μια ζώνη οικονομικής συνεργασίας και ευκαιριών και όλα αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, πρέπει να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό νέων πλαισίων συνεργασίας».

Ειδικά για το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης ανέφερε πως «τώρα έχουμε λάβει τα συγκεκριμένα κείμενα και έχουμε ολοκληρώσει τη νομική ανάλυση για το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών». Πρόσθεσε πως «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».

Επίσης επανέλαβε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία (MDCA) με την Ελλάδας και στο ρόλο της βάσης της Σούδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ