Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚαταγγέλλεται μεθόδευση για τον καταλογισμό αστικών αποζημιώσεων σε γιατρούς

Καταγγέλλεται μεθόδευση για τον καταλογισμό αστικών αποζημιώσεων σε γιατρούς

Το «πρώτο σοβαρό κρούσμα καταλογισμού σε γιατρό του ΕΣΥ αστικής αποζημίωσης για ιατρική επιπλοκή» καταγγέλλει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνοντας: «Το ποσό είναι κολοσσιαίο (850 χιλιάδες ευρώ), έχει ήδη καταβληθεί προ καιρού από το νοσοκομείο στην ενάγουσα οικογένεια και αφορά συμβάν με σοβαρή ιατρική επιπλοκή εδώ και… 17 χρόνια. Υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για μια ακόμα φορά κρύφτηκε και αρνήθηκε να συναντήσει την ΟΕΝΓΕ, η οποία ζήτησε έκτακτη συνάντηση για το θέμα, ενώ έσπευσε να συναντηθεί με την ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η ΟΕΝΓΕ προχωρά σε Γενικές Συνελεύσεις ανά Ενωση και νοσοκομείο σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφασιστούν συντονισμένα απεργιακές κινητοποιήσεις.

Απαιτεί: Το Ελεγκτικό Συνέδριο να ακυρώσει τον συγκεκριμένο εξοντωτικό καταλογισμό. Να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει την εγκύκλιο Χουλιαράκη και τις επίμαχες διατάξεις του νόμου 4129/2013. Την πλήρη, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, η εν λόγω εξέλιξη «είναι ένας ακόμη κρίκος που έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και στην πλήρη υποταγή της στην κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί γίνονται βορά στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών κάλυψης της αστικής ευθύνης. Εταιρείες οι οποίες είχαν αρχίσει να βομβαρδίζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς με “διαφημιστικές προσφορές” για ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια αστικής ευθύνης δύο ολόκληρους μήνες πριν από την έκδοση της εγκυκλίου Χουλιαράκη».

Και προσθέτει: «Η αντιδραστική αυτή μεθόδευση, που τώρα περνάει στην τελική της φάση (τον καταλογισμό υπέρογκων ποσών σε νοσοκομειακούς γιατρούς και μάλιστα… αναδρομικά), είναι σε απόλυτη ταύτιση με τις μεθοδεύσεις και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης, όπως αυτές εκφράζονται από την ηγετική ομάδα του ΠΙΣ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ