Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΟλοκληρώθηκαν οι εκπαιδεύσεις για τον Εργασιακό Εκφοβισμό στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδεύσεις για τον Εργασιακό Εκφοβισμό στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Με τη συμμετοχή 151 υπαλλήλων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδεύσεων  για τον εργασιακό εκφοβισμό, που διοργάνωσε στις  30 Οκτωβρίου, 20, 21, 22 και 27 Νοεμβρίου το Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Παιδείας & Κοινωνικής Προστασίας και η 16η Τ.ΟΜ.Υ. Κορδελιού Ευόσμου.
Στόχος της εκπαίδευσης ήταν ο εντοπισμός, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού, φαινόμενο με τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία του εργαζομένου, με συνέπεια την αδυναμία συγκέντρωσης, έλλειψη κινήτρου στην εργασία, πτώση της αποδοτικότητας και μείωση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι η συνολική μείωση της αποδοτικότητας της υπηρεσίας και η επιβάρυνση των υπάλληλων με προβλήματα υγείας σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση των εκπαιδευτικών συναντήσεων πραγματοποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του  Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανού και της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ Φωτεινής Δεβετζή Πεσματζόγλου καθώς και των προϊσταμένων των υπηρεσιών του Δήμου.

Το Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου ευχαριστεί θερμά τις εισηγήτριες των εκπαιδεύσεων κ.κ. Μαρία Καμπουράκη, Γενική Ιατρό, Επιμελήτρια Α και Κυριακή Βανάκα, Κοινωνική Λειτουργό.

Τι είναι ο εργασιακός εκφοβισμός

Ως Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση, όπως θα μπορούσε να αποδοθεί πιο δόκιμα το bullying στον εργασιακό χώρο, ορίζεται η συνεχής, συστηματική επιθετική συμπεριφορά ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας ανθρώπων απέναντι σε έναν ή/και παραπάνω συνεργάτες τους.
Τον Ιούνιο του 2014, στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τον Εργασιακό Εκφοβισμό και την Παρενόχληση (International Association on Workplace Bullying and Harassment), τονίστηκε ότι το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια μεσούσης της σοβαρής διεθνούς κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Πράγματι, ο φόβος απόλυσης σε περιόδους που η ανεύρεση νέας εργασίας θεωρείται από δύσκολη έως αδύνατη, η ανοχή σε απαράδεκτες πρακτικές φαίνεται ότι μεγαλώνει με αποτέλεσμα να βρίσκουν ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν.
Οι υπεύθυνοι ενός φορέα παίζουν καίριο ρόλο στην εμφάνιση, εξέλιξη και καταστολή τέτοιων φαινομένων με τις εξής μεθόδους:

  • Θεσμική πρόληψη. Κάθε εταιρεία οφείλει και μπορεί να δημιουργήσει ένα σαφές πλαίσιο το οποίο θα ορίζει με σαφήνεια τι συνιστά εργασιακό bullying, πώς ακριβώς πρέπει να δράσουν θύματα και μάρτυρες μόλις εντοπίσουν το φαινόμενο (σε ποιο τμήμα πρέπει να απευθυνθούν κ.λπ.) καθώς και τις συνέπειες που θα καλείται να υφίσταται ο εκάστοτε θύτης. Στον ορισμό αυτού του πλαισίου θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι.
  • Παρακίνηση όλων των εργαζομένων, στελεχών και υπαλλήλων, να εργάζονται σε ένα καθεστώς αλληλοσεβασμού και σύμπνοιας.
  • Κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων αλλά και των ανωτέρων στην ιεραρχία ώστε να αναλαμβάνουν έγκαιρα δράση εφόσον τέτοια περιστατικά υποπέσουν στην αντίληψή τους.
  • Στήριξη και ενθάρρυνση των θυμάτων ώστε να καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά από την αρχή της εμφάνισή τους. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις απέναντι στα θύματα ότι η διαδικασία καταγγελίας θα γίνεται με όρους εχεμύθειας και ότι θα προστατευτούν από τυχόν αντίποινα από μέρους του θύτη.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ