Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΕπιταχύνονται οι συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Επιταχύνονται οι συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Με τη συμφωνία για επιτάχυνση των συζητήσεων για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου απάντησαν σήμερα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών στο βήμα κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας και την προσπάθειά της να δημιουργήσει «τετελεσμένα» στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και στο ευρύτερο παζάρι στην περιοχή, με την επιστολή της τουρκικής κυβέρνηση στον ΟΗΕ και την υπογραφή του «μνημονίου κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης όσον αφορά τη χάραξη των ΑΟΖ τους στην περιοχή.

«Συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη σημερινή του συνάντηση στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Όπως είπε, συζήτησαν «διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου». Και πρόσθεσε στο πλαίσιο της επιχείρησης του εφησυχασμού που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ: «Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων. Και βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης κ. Σάρατζ. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση καταρχήν ότι ο κ. Σάρατζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ