Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΠαρέμβαση φορέων και κατοίκων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για την καύση...

Παρέμβαση φορέων και κατοίκων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για την καύση απορριμμάτων και τη δυσοσμία

Με σύνθημα «Το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε στα ζάρια – δίκαιο το αίτημα να φύγουν τα φουγάρα», φορείς και κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων που προωθείται στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά και για μέτρα για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας από τα ΕΛΠΕ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Θ. Κοκονάς, ζήτησε από την Περιφέρεια σαν ελάχιστη συμβολή στο δίκαιο αγώνα τους:

– Να συζητήσει ολοκληρωμένα το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι πλευρές του ζητήματος, απόψεις και θέσεις.

– Να τους ενημερώσει υπεύθυνα για τη θέση της, αν τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει τα ΕΛΠΕ καλύπτουν τις προτάσεις ΑΠΘ – Περιφέρειας.

– Να ζητήσει υπεύθυνη ενημέρωση και να τους ενημερώσει, για την πορεία υλοποίησης των όσων λίγων ανακοινώθηκαν ως μέτρα από τα ΕΛΠΕ.

– Να ενισχύσει τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, να μεριμνήσει για τη στήριξη, με μέσα και προσωπικό, των αρμόδιων υπηρεσιών.

Κατέθεσε στα πρακτικά το ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδίκησης των φορέων όπου μεταξύ άλλων απαιτείται να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, για τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εισαχθεί ως τακτικό θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου το ζήτημα της δυσοσμίας και θα προσκληθούν να παρευρίσκονται εκπρόσωποι και των ΕΛΠΕ και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης Αθηνά Μπέλλου αναφέρθηκε στον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που εκτός των άλλων θα παράγουν το απορριμματογενές καύσιμο RDF/SRF που θα κατευθύνεται για καύση από τσιμεντοβιομηχανίες, όπως η «ΤΙΤΑΝ», στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας εκ μέρους των 31 φορέων της περιοχής, ανέδειξε την αντίθεσή τους στην καρκινογόνα καύση και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα ολοκληρωμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με στόχο να αναθεωρηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός τόσο ως προς την παραγωγή RDF – SRF στις ΜΕΑ και να καταργηθεί οποιαδήποτε πρόβλεψη για ενδεχόμενη καύση απορριμμάτων και απορριμματογενούς καυσίμου σε εργοστάσια καύσης και τσιμεντοβιομηχανίες.

Στην περίπτωση αυτή, η διοίκηση της Περιφέρειας δεν δέχθηκε να γίνει ειδική συζήτηση. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκας, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου δήλωσε αναρμοδιότητα, λέγοντας ότι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις ΜΕΑ αρμόδιοι είναι οι δήμοι διά του ΦΟΔΣΑ. Δεσμεύθηκε μόνο να προσκαλέσει τους φορείς, όταν προκύψει θέμα λειτουργίας μονάδας καύσης.

Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ υπερασπίστηκε τον περιφερειακό σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, δηλαδή και την καύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ