Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΗ δίκη για τα «μαύρα» ταμεία έλαβε τέλος

Η δίκη για τα «μαύρα» ταμεία έλαβε τέλος

Με καταδίκη 22 εκ των 54 κατηγορουμένων για ξέπλυμα χρήματος έπεσε χτες η αυλαία της δίκης για τα αποκαλούμενα «μαύρα» ταμεία της εταιρείας «Siemens» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ομολογημένη υπόθεση παροχής «μαύρου χρήματος» πάνω από 100 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τον γερμανικό κολοσσό, δηλαδή για αδικήματα που τελέστηκαν πριν από 21 χρόνια (1998-2005), και που τροφοδότησε τη δικομματική κοκορομαχία.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι τελικά ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και τα υπόλοιπα πρώην στελέχη της εταιρείας στη χώρα μας, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, και τα πρώην στελέχη της «Siemens» Γερμανίας, Χάινριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κούτσεν Ρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.

Τρία χρόνια μετά από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και 14 ολόκληρα χρόνια μετά από την έναρξη της έρευνας για τη σύμβαση 8002/1997 που αφορά την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, το δικαστήριο καταδίκασε και τα πρώην στελέχη του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, αλλά και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος δραπέτευσε καταστρέφοντας τη συσκευή γεωεντοπισμού, το λεγόμενο «βραχιολάκι».

Ο Θόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που έχει παραδεχτεί ότι έβαλε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ 1 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα από την εταιρεία, απαλλάχθηκε γιατί το αδίκημά του έχει παραγραφεί. Αθώοι κρίθηκαν άλλοι 5 κατηγορούμενοι και 28 συνολικά απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε δίκη είχαν αρχικά παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι, 10 από αυτούς πέθαναν στη διάρκεια των χρόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ