Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑπορρίφθηκαν οι μισές αιτήσεις για μετεγγραφή φοιτητών!

Απορρίφθηκαν οι μισές αιτήσεις για μετεγγραφή φοιτητών!

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι μισοί σχεδόν φοιτητές που έκαναν αίτηση για μετεγγραφή δεν πρόκειται να την πάρουν! Με δεδομένο ότι οι φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν παρά για να καλύψουν μόλις το ένα δέκατο των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα, για τους χιλιάδες φοιτητές που δεν παίρνουν μετεγγραφή η «λύση» είναι είτε να ξαναδώσουν εξετάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είτε να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους για ανώτατες σπουδές.

Μετά το «τσεκούρωμα» στην ικανοποίηση των αιτήσεων, αποδεικνύεται η ιδιαίτερη επικαιρότητα την οποία αποκτά το αίτημα των φοιτητών, που βρίσκονται τον τελευταίο μήνα σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που το ζητάνε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, υποβλήθηκαν 10.753 αιτήσεις με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια), από τις οποίες 70 υποβλήθηκαν από φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων Πολιτών Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, 147 από φοιτητές οι οποίοι δήλωσαν ότι εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες και οι υπόλοιπες 10.536 από φοιτητές οι οποίοι δήλωσαν ότι πληρούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Επιπλέον, υποβλήθηκαν 3.883 αιτήσεις από αδέρφια προπτυχιακών φοιτητών.

Όπως προκύπτει, μετεγγράφονται 5.434 φοιτητές με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, εκ των οποίων οι 145 είναι δικαιούχοι των ειδικών κατηγοριών, οι 50 από τη μειονότητα της Θράκης και 3.868 αδέρφια προπτυχιακών φοιτητών. Επιπλέον υποβλήθηκαν 52 αιτήσεις από φοιτητές κυπριακής καταγωγής, εκ των οποίων κρίθηκαν επιτυχόντες οι 31.

Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι οι φοιτητές που δεν παίρνουν την αναγκαία για αυτούς μετεγγραφή είναι πολλοί περισσότεροι από όσους προκύπτουν από τα παραπάνω νούμερα. Κι αυτό γιατί είναι πάρα πολλοί οι φοιτητές που δεν δικαιούνταν να καταθέσουν αίτηση, όχι γιατί δεν πληρούσαν τα κοινωνικά κριτήρια της μοριοδότησης, αλλά γιατί πέρασαν σε Τμήματα που εντελώς αυθαίρετα κρίθηκε ότι δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα ομοειδή Τμήματα σε άλλες πόλεις, μετά τις συγχωνεύσεις και τις ανακατατάξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση τις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το πρόβλημα είναι σε πλήρη γνώση της παρούσας κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία όμως μόνο λόγια «συμπάθειας» βρίσκει να πει για αυτά τα παιδιά και δεν έκανε απολύτως τίποτα τόσους μήνες για να διορθώσει την κατάσταση.

Μέχρι την Πέμπτη 21 Νοέμβρη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις – αιτήσεις θεραπείας για τις μετεγγραφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ