Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών Τμημάτων

Αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών Τμημάτων

Την αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει την ίδρυσή τους, αλλά η λειτουργία τους θα ξεκινούσε τα επόμενα χρόνια, ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για Τμήματα με διάφορα επιστημονικά αντικείμενα, που θα λειτουργούσαν στα Πανεπιστήμια Γεωπονικό, Διεθνές, Αθηνών, Μεσογειακό, Ιόνιο, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πατρών και Πελοποννήσου.

Το υπουργείο Παιδείας καταλογίζει στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ίδρυσε τα Τμήματα για «ψηφοθηρικούς λόγους», χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό, προσθέτοντας ότι «ορισμένα από τα νέα αυτά Τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους». Ιδιαίτερα επιμένει το υπουργείο Παιδείας ότι δεν είχε προηγηθεί της ίδρυσής τους γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις επόμενες βδομάδες νέο πλαίσιο για την ΑΔΙΠ, δίνοντάς της επιπλέον αρμοδιότητες και καλώντας τη να γνωμοδοτήσει για κάθε ίδρυση νέου Τμήματος από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, η ΑΔΙΠ έχει δώσει δείγματα γραφής χρόνια τώρα με τις «αξιολογήσεις» όλων των Τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου οι κατευθύνσεις της ήταν για στενότερη σύνδεσή τους με την αγορά και τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Προκλητικά η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι όλα τα παραπάνω γίνονται για το συμφέρον των φοιτητών και την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, την ώρα που και τα υπάρχοντα Τμήματα που λειτουργούν στα πανεπιστήμια στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, την υποβάθμιση των πτυχίων κ.ο.κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ