Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΜεγάλη συγκέντρωση της ομάδας «Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» στην πύλη των ΕΛΠΕ

Μεγάλη συγκέντρωση της ομάδας «Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» στην πύλη των ΕΛΠΕ

Δελτίο τύπου εξέδωσε η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών Κορδελιού -Ευόσμου «Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» με την οποία καλεί τους πολίτες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει  την ΚΥΡΙΑΚΗ  20  Οκτωβρίου  2019,  στις  11.00  π.μ, για τη «συνεχιζόμενη δυσοσμία και την αέρια ρύπανση που προκαλούν οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων». Η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ. στο πρώην Δημαρχείο Ελευθερίου –Κορδελιού (Εθνικής Αντιστάσεως & Ανδρέα Παπανδρέου) και θα ακολουθήσει πορεία οδικώς μέχρι την πύλη των ΕΛΠΕ στην οδό Μοναστηρίου, όπου και θα ολοκληρωθεί η διαμαρτυρία. Το δελτίο τύπου της ανεξάρτητης κίνησης πολιτών Κορδελιού Ευόσμου αναφέρει επίσης ότι:

«Μετά τη δημοσίευση στις 14-8-2019 και του τελικού πορίσματος του ερευνητικού προγράμματος ΠΚΜ-ΑΠΘ, που κατέδειξε τα ΕΛ.ΠΕ. “ως εν δυνάμει πηγή δυσοσμίας στην  αστική  περιοχή  του  Κορδελιού”,  κανένα  μέτρο  προς  την  επίλυση  του προβλήματος δεν έχει δρομολογηθεί. Τα πρόστιμα και οι αυστηρές τιμωρίες που υποσχότανη ΠΚΜ, σε όποιον αποδειχθεί υπαίτιος γι’ αυτή την κατάσταση, δεν επιβλήθηκαν ποτέ! Αντίθετα, η λειτουργία των Ελληνικών Πετρελαίων εντός του αστικού ιστού, που επεκτείνεται με νέες πρόσφατες άδειες στην θυγατρική Elpedison, έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων, τον κίνδυνο πρόκλησης μεγάλου  βιομηχανικού  ατυχήματος  (SEVESO  III),  την  αδυναμία  μεταξύ  άλλων ανέγερσης σχολείων, τη μείωση της αξίας των ακινήτων και την υποβάθμιση της ποιότητας  ζωής  των  κατοίκων. Ενώ  προ  των  πυλών  βρίσκεται άλλος  ένας επαπειλούμενος κίνδυνος για την υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη, η μεταφορά της καύσης σκουπιδιών.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη της αέριας ρύπανσης, την αναστολή των εργασιών στις μονάδες που προκαλούν προβλήματα, δίχως συνέπειες για τους εργαζομένους, την ολοκλήρωση των διορθωτικών μέτρων που εξήγγειλαν ΠΚΜ και ΥΠΕΝ, την ακύρωση των σχεδίων επέκτασης της Elpedison και τη σταδιακή μετεγκατάσταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων SEVESO εκτός αστικού ιστού.

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από τις παρακάτω συλλογικότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως ο Βόλος με την καύση σκουπιδιών, η Ήπειρος, το Ιόνιο και η Πελοπόννησος με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και ο Πειραιάς με την αποθήκευση πετρελαιοειδών και τη ρύπανση στο Λιμάνι.

Τη στήριξή τους στη διοργάνωση της διαμαρτυρίας έχουν ήδη εκδηλώσει πλήθος φορέων, συλλόγων, οργανώσεων, πρωτοβουλιών κλπ. Καλούμε κάθε δημοκρατική δύναμη να δηλώσει την υποστήριξή της και να αντιδράσει ενεργά στην υποτίμηση και την υποβάθμιση των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεντρωνόμαστε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στις 11.00 π.μ., στο πρώην Δημαρχείο Ελευθερίου-Κορδελιού,  νυν  ΚΕΠ  Δήμου  Κορδελιού,  Εθνικής Αντιστάσεως & Ανδρέα Παπανδρέου γωνία.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ:

Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Επιτροπή ΑΓΩΝΑ Πολιτών Βόλου

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ –ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων

Εμείς στην Λευκάδα λέμε: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Save Greek Seas

Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας -Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ