Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΚινητοποίηση για τη δυσοσμία στις πύλες των ΕΛΠΕ την Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Κινητοποίηση για τη δυσοσμία στις πύλες των ΕΛΠΕ την Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας πολιτών «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», για την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα για το οξυμένο ζήτημα της βιομηχανικής ρύπανσης και της έντονης δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Το ζήτημα που επιβαρύνει τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της περιοχής του Κορδελιού Ευόσμου και ευρύτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, προκύπτει από τη δραστηριότητα του εργοστασίου των ΕΛΠΕ που λειτουργεί στην περιοχή, ουσιαστικά εντός του αστικού ιστού. Αποφασίστηκε η οργάνωση κινητοποίησης για την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στους κεντρικούς δρόμους του Κορδελιού που θα ολοκληρωθεί με παρέμβαση στις πύλες του εργοστασίου των ΕΛΠΕ, ενώ οι παρευρισκόμενοι απαίτησαν από τη διοίκηση του δήμου την εξασφάλιση λεωφορείων για τη μετακίνηση στο εργοστάσιο.

Τα μέλη της ομάδας πολιτών, ανέφεραν εισαγωγικά πως το ζήτημα δεν αφορά μονάχα τους κατοίκους του δήμου και δεν αφορά γενικόλογους προβληματισμούς για το περιβάλλον, καθώς αυτοί που επιβαρύνονται από την ρύπανση είναι οι συνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης και φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ, που σε μεγάλο βαθμό ζουν και στις παραπάνω γειτονιές. «Μοναδικός μας δρόμος είναι η πίεση, με το λαό της περιοχής μαζικά στο δρόμο» τόνισαν,  και κατήγγειλαν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, Περιφέρειας και Δήμου για την απραξία τους απέναντι στο πρόβλημα.

Οι κάτοικοι της περιοχής, απαιτούν την απομάκρυνση  του εργοστασίου από τον αστικό ιστό, διακοπή της λειτουργίας του στο μεσοδιάστημα, επαρκή στελέχωση του κέντρου Υγείας Κορδελιού, εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών και μέριμνα προστασίας σε ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν διάφοροι μαζικοί φορείς, όπως σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, σωματεία και συλλογικότητες. Επίσης, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Κορδελιού Ευόσμου Χρήστος Δεμερτζής και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κορδελιού-Ευόσμου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς.

Η ομάδα «η Αναπνοή είναι Δικαίωμα καλεί τους πολίτες να μείνουν δίπλα της τώρα που ο αγώνας γίνεται μαζικότερος, γιατί η αναπνοή είναι δικαίωμα και η διεκδίκηση της μονόδρομος. Η συντονιστική επιτροπή της ομάδας ευχαριστεί όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ