Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΚόντρες για το VAR

Κόντρες για το VAR

Οι κόντρες αντίπαλων συμφερόντων και η ένταση μεταξύ των παραγόντων χαρακτήρισαν τη σύσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με τους ποδοσφαιρικούς φορείς και τα μέλη της Super League 1. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή το οξυμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την έναρξη της σεζόν, όπου κυριαρχούν τα παράπονα για τις διαιτητικές αποφάσεις και οι αλληλοκατηγορίες. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και η χρήση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης του διαιτητή (σύστημα VAR) όχι μόνο δεν έφερε λύση, όπως ήλπιζαν οι αρμόδιοι, αλλά αντίθετα αμφισβητήθηκαν έντονα οι αποφάσεις που ελήφθησαν βάσει αυτού και το σύστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από αντίπαλα συμφέροντα.

Ειδικά για το θέμα του VAR, o υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε την ανάγκη να το εμπιστευτεί σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος και το χαρακτήρισε «καταπληκτικό εργαλείο όταν χρησιμοποιείται σωστά». Προβλήματα και αρρυθμίες στη χρήση του, συνέχισε ο υφυπουργός, αποτελούν την αιτία για τη δημιουργία επιπρόσθετων και παράπλευρων προβλημάτων.

Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής Μίλος Περέιρα, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, υποστήριξε την ορθότητα στις αποφάσεις του VAR, παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του. Τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν με τη νέα τεχνολογία είναι μέσο προκειμένου να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του συνδρομητικού καναλιού της Nova, που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, ζήτησαν την πλήρη απεμπλοκή των τηλεοπτικών μεταδοτών από την τεχνική λειτουργία του VAR, με προφανή σκοπό να μη στοχοποιούνται τα μέσα που έχουν την ευθύνη των μεταδόσεων. Και πρότειναν η ΚΕΔ να χρησιμοποιεί δικά της τεχνικά μέσα και εξοπλισμό προκειμένου να τροφοδοτεί με εικόνα τους διαιτητές VAR.

Πάντως η συζήτηση για το VAR και τα προβλήματα στη χρήση του αποτέλεσαν την αφορμή ώστε για μία ακόμα φορά να υπάρξει ένταση μεταξύ των ποδοσφαιρικών παραγόντων για γενικότερα θέματα που αφορούν τη διαιτησία. Η πλευρά του Ολυμπιακού εξαπέλυσε επίθεση στον επικεφαλής της ΚΕΔ, ενώ στο στόχαστρό της βρέθηκαν το κόστος του συστήματος VAR, οι ορισμοί των διαιτητών, μέχρι και το νέο εγχείρημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με το PAOK TV. Επίθεση στην ΚΕΔ αλλά και στην ΕΠΟ εξαπέλυσε και η πλευρά του Αρη, με αφορμή τον ορισμό Ελληνα διαιτητή (Σιδηρόπουλος) στο προσεχές ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ