Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ο συγκινητικός τρόπος που καλωσόρισαν οι μαθητές του  6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου – Κορδελιού ένα προσφυγόπουλο στο σχολείο τους

Ο συγκινητικός τρόπος που καλωσόρισαν οι μαθητές του  6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου – Κορδελιού ένα προσφυγόπουλο στο σχολείο τους

0
Ο συγκινητικός τρόπος που καλωσόρισαν οι μαθητές του  6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου – Κορδελιού ένα προσφυγόπουλο στο σχολείο τους
Μ ένα ζεστό, φιλικό και ιδιαίτερα εγκάρδιο τρόπο οι μαθητές του  6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού,  καλωσόρισαν έναν νέο μαθητή στο σχολείο τους.
Πρόκειται  τον Χαλίκ, ένα προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν. Ο Χαλίκ εντάχθηκε  στην Ε´ τάξη και οι συμμαθητές του μαζί με την  δασκάλα τους κ. Άρτεμις Κεφαλίδου, του επεφύλαξαν μια πολλή συγκινητική υποδοχή!
Συγκεκριμένα τα παιδιά  γέμισαν «το κουτί» του Χαλίκ για το καλωσόρισμα  με αγαπημένα τους προσωπικά αντικείμενα, γλυκίσματα, γραφική ύλη, παραμύθια παιχνίδια και  με ένα γράμμα με τις σκέψεις τους,
Η επικοινωνία ήταν απολαυστική! Τα παιδιά ανέλαβαν την ξενάγησή του σε όλους τους χώρους του σχολείου, καθώς και να του μάθουν τις πρώτες βασικές λέξεις και φράσεις στα ελληνικά.

Και ο Χαλίκ το ανταπέδωσε μαθαίνοντάς σε μας τις πρώτες μας λέξεις, φράσεις και αριθμούς στη δική του γλώσσα, τη Φαρσί!

Μαζί του την πρώτη μέρα στο σχολείο η μητέρα του, ο μεγαλύτερος αδελφός του, η κοινωνική λειτουργός της ΑΡΣΙΣ κα Έφη Μαγούλα, ο μεταφραστής στα Φαρσί κ. Χέιρουλα Αράμπ.

Το Σύλλογο Γονέων του σχολείου εκπροσώπησε στην υποδοχή η αντιπρόεδρος κα Έρη Κιουρτζίδου και το Σύλλογο Διδασκόντων ο Διευθυντής Στέργιος Παπαδόπουλος και η υποδιευθύντρια Αντωνία Τουτζιάρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι

Ο Χαλίκ «βρέθηκε» στο 6ο Διαπολιτισμικο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού στο πλαίσιο του προγράμματος «RE.A.C.T. της Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε. για Πρόσφυγες». Το πρόγραμμα REACT αποτελεί μέρος του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA και στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος, με εταίρους τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Ανατολική Α.Ε (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α Ανατολικής Θεσσαλονίκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΧΑΝΘ- Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), την ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) και το Καταφύγιο Αιτούντων Άσυλο “Φιλοξενείο”.

Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 2.071 άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε διαμερίσματα των Δήμων Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Καλαμαριάς, Θέρμης και στο Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο, από τα οποία τα 536 είναι παιδιά. Τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά 260 παιδιά στις διάφορες σχολικές βαθμίδες και πιο συγκεκριμένα 55 στα προνήπια-νήπια, 125 στο δημοτικό, 62 στο γυμνάσιο και 18 παιδιά στο λύκειο/ΕΠΑΛ.

Το γράμμα των παιδιών στο νέο τους συμμαθητή!

Αγαπημένε μας Χαλίκ,

καλώς ήρθες στο σχολείο μας! Χαιρόμαστε πολύ που θα είσαι συμμαθητής μας! Από την ώρα που μας το είπε η δασκάλα μας ανυπομονούσαμε για τη στιγμή που θα σε συναντήσουμε! Καταλαβαίνουμε ότι η πρώτη μέρα για σένα στο σχολείο μπορεί να είναι λίγο περίεργη, γιατί δεν γνωρίζεις κανέναν μας και δεν ξέρεις τη γλώσσα που μιλάμε. Όμως μην στεναχωριέσαι! Σε αυτή την τάξη είμαστε όλοι φίλοι και παίζουμε όλοι μαζί. Οι διαφορετικές γλώσσες που μιλάμε δεν μας εμποδίζουν να γνωριστούμε και να επικοινωνήσουμε! Πάντα μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους, αρκεί να έχουμε θέληση! Κι εμείς έχουμε πολλή θέληση να σου μάθουμε τη γλώσσα μας και να μας μάθεις και συ τη δική σου. Θα είμαστε κοντά σου σε ό,τι χρειαστείς! Θα σε βοηθάμε στα μαθήματα. Θα παίζουμε παιχνίδια. Θα πάμε μαζί εκδρομές! Στην τάξη μας είμαστε παιδιά από διάφορες χώρες και μιλάμε πολλές γλώσσες! Χαιρόμαστε που ήρθες και συ στην παρέα μας! Μην έχεις άγχος! Σε αυτή την τάξη σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, συνεργαζόμαστε, δεν πληγώνουμε ο ένας τον άλλο, είμαστε όλοι ίσοι και αποφασίζουμε όλοι μαζί! Ανυπομονούμε πολύ να σε γνωρίσουμε! Να μάθουμε τα αγαπημένα σου παιχνίδια, τι σου αρέσει να κάνεις, ποια είναι τα αγαπημένα σου φαγητά, να μας μιλήσεις για την οικογένειά σου και να σου μιλήσουμε κι εμείς για τις δικές μας. Αγαπημένε μας φίλε Χαλίκ, καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Με πολλή αγάπη τα παιδιά του Ε1

Ευτυχώς υπάρχουν Πόντιοι σαν τον Στέργιο Παπαδόπουλο