Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝΕΑΚάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο

Κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο

Η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 25/09/2019 στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης είναι το παρακάτω:

«Τεράστιοι είναι οι κίνδυνοι που προκαλεί η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” Ελλάδας – ΗΠΑ (ΣΑΑΣ) για το λαό μας και η εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και επεμβάσεις. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη λέει:

–    Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά.

–    Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”.

–    Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανονατοϊικές βάσεις.

–    Καμιά συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

–    Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στο “Στρατηγικό Διάλογο” (ΣΔ) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο οποίος εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβρη του 2018, εστιάζοντας ειδικά στη διεύρυνση της λεγόμενης “στρατιωτικής συνεργασίας”. Μετά τον α’ γύρο που έγινε στην Ουάσιγκτον, τώρα προετοιμάζεται ο β’ γύρος, που θα γίνει στην Αθήνα στις αρχές του Οκτώβρη, με συμμετοχή, εκτός απροόπτου, του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικότερα στην υλοποίηση σχεδιασμών του αμερικανονατοϊικού άξονα σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαύλων μεταφοράς της ενέργειας και τις σφαίρες επιρροής, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και συνολικά για τους λαούς της περιοχής.

Μία από τις πλευρές, που ξεχωρίζει στον επικείμενο “Στρατηγικό Διάλογο”, είναι η ριζική αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας – ΣΑΑΣ (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) του 1990, γνωστή και ως “Συμφωνία για τις βάσεις”, με στόχο την προσαρμογή της στις σημερινές αυξημένες ανάγκες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη.

Σχεδιάζεται η επέκταση της ΣΑΑΣ για 8 ή 10 χρόνια, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα. Παράλληλα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο-πρώτο τον “πολυπράγμονα” Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, έχουν προαναγγείλει την “επέκτασή” της ώστε αυτή να περιλαμβάνει και …τη μισή Ελλάδα, που αξιοποιείται ήδη ως ορμητήριο για τις δολοφονικές αποστολές τους. Πρώτα στη σχετική “λίστα” σημεία ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ είναι μεταξύ άλλων:   

–    Η επέκταση των δυνατοτήτων στη βάση της Σούδας.

–    Η αεροπορική βάση της Λάρισας όπου ήδη σταθμεύουν αμερικανικά drones.

–    Η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας για τα αμερικανικά ελικόπτερα.

–    Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που έχει κομβικό ρόλο στα αμερικανικά σχέδια για τη διεκπεραίωση δυνάμεων σε Βαλκάνια, Ανατ. Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσσία.

Το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NRDC-GR στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού της Θεσσαλονίκης αναβαθμίστηκε ως αρχηγείο χημικού και ηλεκτρονικού πολέμου, στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα αποθήκευσης όπλων μαζικής καταστροφής – χημικών, βιολογικών και πυρηνικών.

Σε όλα αυτά τα πολύ επικίνδυνα για το λαό και τη νεολαία μας σχέδια, που μετατρέπουν ολόκληρη τη χώρα σε μαγνήτη επιθέσεων σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης, ο κάθε φορέας, ο κάθε τίμιος άνθρωπος καλής θέλησης, όλοι εμείς που δε θέλουμε τα παιδιά του λαού να θυσιαστούν για ξένα και άνομα συμφέροντα θα πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά, δυναμικά και οργανωμένα.

  • Λέμε όχι στη “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” Ελλάδας – ΗΠΑ.
  • Σχεδιάζουμε μαζί την αγωνιστική “υποδοχή” του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο.

Σας καλούμε να πάρετε μέρος στη σύσκεψη, την οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία

να συγκαλέσει η ΕΔΥΕΘ, την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019, 19:00 στο ΕΚΘ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ