Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΑΤΡΟΦΗΟι δίαιτες είναι δύσκολες: Μύθος!

Οι δίαιτες είναι δύσκολες: Μύθος!

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι κατά τη διάρκεια  της δίαιτας πρέπει να υποφέρουμε και να στερούμαστε πληθώρα φαγητών και να μαγειρεύουμε ιδιαίτερα φαγητά. Πιστεύουμε ότι αν τιμωρήσουμε τον εαυτό μας με τη στέρηση θα ζυγίσουμε μαγικά λιγότερο; Η διατροφή μας ή αυτό που τρώμε καθημερινά δεν είναι προσωρινό. Σκεφτείτε περισσότερο τι τρώτε – φάτε λίγο λιγότερες θερμίδες και αντικαταστήστε ένα ανθυγιεινό σνακ με ένα υγιεινό.

Η άσκηση είναι πιο σημαντική από την απώλεια βάρους: Μύθος!

Καμία άσκηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κακή διατροφή. Το ότι περπατήσαμε 1 χιλιόμετρο παραπάνω δε σημαίνει ότι μπορούμε να φάμε ότι θέλουμε. Η άσκηση είναι η πιο σημαντική συνήθεια για τη βελτίωση της συνολικής μας υγείας, αλλά είναι υπεύθυνη μόνο για το 20 με 30 τοις εκατό του βάρους ενός ατόμου. Αν η άσκηση δε συνδυάζετε με μια σωστή διατροφή δε μπορεί από μόνη της να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μερικά τρόφιμα απαγορεύονται: Μύθος!

Εάν θέλετε για πρωινό π.χ. ένα κρουασάν μπορείτε να το φάτε, αυτό δε σημαίνει ότι θα παραλείψετε από τη διατροφή σας τα φρούτα τα λαχανικά ή δημητριακά ολόκληρο το υπόλοιπο της ημέρας για να αντισταθμίσετε τις θερμίδες! Έχουμε πει ότι υπάρχει κακή ποσότητα και συχνότητα όχι κακό τρόφιμο. Όλοι έχουμε τα τρόφιμα που μας αρέσουν, αποκλείοντας τα τελείως από τη διατροφή μας το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να “πέσουμε με τα μούτρα” σε αυτό με την πρώτη ευκαιρία και να φάμε μεγάλη ποσότητα. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν αξίζουν  όλες αυτές οι θερμίδες ή εάν μπορείτε να φάτε μόνο μια μικρή ποσότητα μια φορά στο τόσο για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας.

Η απώλεια βάρους έρχεται σε μορφή σκόνης,  χαπιών ή σε μπουκάλι: Μύθος!

Η αγορά είναι γεμάτη με προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη απώλειας βάρους. Δύο καθηγητές συμπληρωματικής ιατρικής, Max Pittler και Edzard Erst (2004), δημοσίευσαν μια συστηματική ανασκόπηση των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων φυσικών βοηθημάτων απώλειας βάρους και προϊόντων. Κάτω από το μικροσκόπιο μπήκαν η χιτοζάνη, το πικολινικό χρώμιο, η Ephedra sinica, η Garcinia cambogia, η γλυκομαννάνη, το κόμμι γκουάρ, το υδροξυμεθυλοβουτυρικό, το φυτικό ψύλλιο, το πυροσταφυλικό, yerba maté και yohimbe. Το συμπέρασμά τους ήταν πολύ απλό: «Τα αποδεικτικά στοιχεία για τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής ως βοηθήματα για τη μείωση του βάρους του σώματος δεν είναι πειστικά. Κανένα από τα θεωρημένα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορεί να δίνεται χωρίς τη συμβουλή γιατρού και παρακολούθηση από ειδικό.

Πρέπει να είμαι το «ιδανικό» βάρος μου: Μύθος!

Είμαστε άνθρωποι, και όλοι δεν ταιριάζουν στο ίδιο καλούπι. Η καλή υγεία δεν μπορεί να γενικευθεί σε ποσοστό σωματικού λίπους, περιφέρεια μέσης, δείκτη μάζας σώματος ή βάρος. Είναι καλές οδηγίες, αλλά οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Το βάρος μας επηρεάζεται από τα πάντα, από την υψηλή χοληστερόλη μέχρι το παιδί σας να είναι όλη η νύχτα με τη γρίπη. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές. Σίγουρα μπορούμε να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας με με το να μην ασκούμαστε, να έχουμε κακή διατροφή και να μην κοιμόμαστε αρκετά, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα εκτός του ελέγχου μας. Το ιδανικό σας βάρος δεν πρέπει να είναι απλά ένας αριθμός, αλλά πρέπει να είναι το βάρος που αισθάνεστε άνετα και που σας βοηθά να ζήσετε την πιο υγιεινή ζωή.

Επιμέλεια

Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

πηγή select health.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ