Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΓια την τελική έκθεση του ΑΠΘ σχετικά με το πρόβλημα της δυσοσμίας...

Για την τελική έκθεση του ΑΠΘ σχετικά με το πρόβλημα της δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Ανακοίνωση για την τελική έκθεση αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικά με το πρόβλημα της δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου και γενικότερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ:

«Η τελική έκθεση αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ενισχύει τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης που είχε δημοσιευθεί το Φεβρουάριο. Επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά ότι η δυσοσμία αποτελεί προϊόν της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα η οσμή οφείλεται σε μερκαπτάνες που εκλύονται από τη διαδικασία αποξήρανσης της λάσπης σε ανοιχτό χώρο των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ εντός του αστικού ιστού.

Η έκθεση αναφέρει, ότι από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται δυτικά – βορειοδυτικά του Κορδελιού και το αντικείμενό τους σχετίζεται με πιθανή εκπομπή θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών (μέχρι και εικοσαπλάσιες της διάμεσης συγκέντρωσης που μετρήθηκε μέσα στο Κορδελιό) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ και συγκεκριμένα στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης της μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων.

Συγκεκριμένοι οι «ένοχοι» για τη δυσοσμία

Στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης θυσιάζεται η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και δημόσια ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, όπως και των ίδιων των εργαζόμενων των ΕΛΠΕ. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δήθεν “κοινωνικό προφίλ” που προσπαθεί να στήσει η επιχείρηση με σκοπό να απενοχοποιηθεί η παραπάνω πραγματικότητα στις συνειδήσεις των κατοίκων και των εργαζομένων. H κατάσταση με τη δυσοσμία είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ο οποίος θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον στο όνομα της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων.

Αυτόν το δρόμο υπηρετεί και το πολιτικό σύστημα. Αφενός, η κατάσταση που επικρατεί είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Φαίνεται, ότι τόσο η “δίκαιη” ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η “βιώσιμη” ανάπτυξη της ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς και τα δύο κόμματα υπηρετούν το σημερινό βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης με την προώθηση της αντιλαϊκής τους πολιτικής.

Αφετέρου, λιγότερη ευθύνη δεν έχει και η Τοπική Διοίκηση (Δήμοι, Περιφέρεια), η οποία όχι μόνο σιωπά αλλά και συγκαλύπτει τον πραγματικό “ένοχο” για την κατάσταση, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της ρυπογόνας βιομηχανικής περιοχής.

Η απαράδεκτη κατάσταση που έχει προκύψει σε αρκετές περιοχές της χώρας με τη συνύπαρξη – γειτνίαση βιομηχανικών μονάδων και χώρων κατοικίας είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής εξυπηρέτησης της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της ζωής και της ασφάλειας εργαζόμενων και κατοίκων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που οδηγεί και σε άναρχη χωροθέτηση χρήσεων γης.

Στα πλαίσια του ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που παλεύει το ΚΚΕ, στα πλαίσια δηλαδή της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και της γης και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, είναι εφικτός ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Στα πλαίσια ενός τέτοιου σχεδιασμού θα μπορούν πραγματικά να εκτιμηθούν όλες οι πιθανές λύσεις που να διασφαλίζουν το παραπάνω πλαίσιο και να επιλεγεί η καταλληλότερη. Σήμερα και με βάση τη πολύμορφη πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και από τις προηγούμενες, η προώθηση της μετεγκατάστασης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εύκολα απ’ τα ΕΛΠΕ για να λύσουν δικά τους προβλήματα και να εξασφαλίσουν μια χρηματοδοτούμενη επέκταση και αναβάθμιση σε νέα περιοχή εκτός οικιστικού ιστού. Η “λύση” της παχυλής χρηματοδότησης των ΕΛΠΕ με την πρόφαση ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Οι όποιες μετεγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν, να γίνουν με ευθύνη του κράτους και με τις δαπάνες να βαραίνουν αποκλειστικά τα ΕΛΠΕ.

Από τη μεριά μας τόσο μέσω των εκλεγμένων μας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και στην Περιφέρεια όσο και ως Κόμμα έχουμε αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα. Κάναμε παρέμβαση κατά την 1η απένταξη του έργου “Προσδιορισμός μερκαπτανών στην ευρύτερη περιοχής της Θεσσαλονίκης” στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το αναδείξαμε με Επερώτηση στη Μητροπολιτική Επιτροπή της ΠΚΜ, καθώς επίσης με Ερώτηση και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή. Επίσης και με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και με στήριξη στις λαϊκές κινητοποιήσεις στην περιοχή.

Καλούμε την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τη Δημοτική Αρχή να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης και με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Συγκεκριμένα:

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μέτρα που θα τα καθορίσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, και δεν θα τα καθορίσει η εταιρεία. Μέχρι την υλοποίηση αυτών των μέτρων να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς. Άμεσα να προχωρήσει η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ.

  • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους. Όλες οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.

  • Όχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την περιφέρεια και τον Δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

  • Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

  • Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων. Να ερευνηθούν επίσης,  όλες οι αρωματικές και άλλες ενώσεις (πχ βενζόλιο), που υπάρχουν πάντα γύρω από διυλιστήρια και έχουν σοβαρές επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία καθώς και να ελεγχθεί το νερό και το έδαφος της περιοχής εξαιτίας των λυμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ