Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣυνέντευξη του Σωτήρη Μαγόπουλου στην «Αγκίδα»

Συνέντευξη του Σωτήρη Μαγόπουλου στην «Αγκίδα»

Ο κύριος Σωτήρης Μαγόπουλος μίλησε στην «Αγκίδα» για όλους και για όλα. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κυρίου Μαγόπουλου.

Αγκίδα: Πότε ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με τα δημοτικά;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Το 2014.

Αγκίδα: Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο μέχρι πότε ήσασταν;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Μέχρι το 2010. Μετά βγήκα στη σύνταξη, οπότε και έφυγα από το Επιμελητήριο στου οποίου τη διοίκηση ήμουν συνολικά 13 χρόνια, 7 σαν πρόεδρος και 6 σαν αντιπρόεδρος.

Αγκίδα: Με τα δημοτικά πώς εμπλακήκατε; Σας πλησίασε ο κύριος Σούλας;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Με τον Πέτρο Σούλα γνωριζόμασταν οικογενειακώς και επαγγελματικώς. Όταν συνταξιοδοτήθηκα και έφυγα από το επιμελητήριο, εγώ του τηλεφώνησα και έθεσα τις υπηρεσίες μου στη διάθεσή του.

Αγκίδα: Εκλεγήκατε με τον κύριο Σούλα και αμέσως αναλάβατε καθήκοντα.

Μαγόπουλος Σωτήρης: Ανέλαβα αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Στη συνέχεια ανέλαβα τον έλεγχο και την έκδοση αδειών κοινοχρήστων χώρων καταστημάτων. Κατόπιν ανέλαβα και την αποθήκη του δήμου, η οποία λειτουργεί ηλεκτρονικά με υποδειγματικό τρόπο. Η αποθήκη δημιουργήθηκε το 2016 και από τότε ότι μπαίνει κι ότι βγαίνει, ακόμα και μια καρφίτσα, καταγράφεται, όπως καταγράφεται και ο υπάλληλος που έκανε την εργασία. Μετά τον θάνατο του Τάσου Κωστίδη εκτέλεσα και εκτελώ ως σήμερα και χρέη Γενικού Γραμματέα του δήμου. Μετά τη λήξη της θητείας μου ως αντιδήμαρχος το 2016, όπως είχαμε συμφωνήσει, ανέλαβα εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού, ανέλαβα τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών τον οποίον έχω ακόμα και μέχρι σήμερα παρ’ όλο που από το καλοκαίρι του 2018 είμαι ανεξάρτητος.

Αγκίδα: Γιατί δεν επανενταχτήκατε στην διοίκηση του Πέτρου Σούλα;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Δεν ήθελα θέσεις και αξιώματα. Σαν ανεξάρτητος μπορούσα να είμαι εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και θέλοντας να τιμήσω τους ψηφοφόρους μου μέχρι τις 31 Αυγούστου θα είμαι παρών και θα εκτελώ τα καθήκοντά μου. Αισθάνομαι πολύ δικαιωμένος και ευχαριστημένος από την ενασχόλησή μου με τον δήμο.  Αν πρόσφερα ή όχι θα το πει ο κόσμος. Στο υπόγειο του δημαρχείου Κορδελιού Ευόσμου δημιουργήσαμε αρχείο έτσι ώστε να βρίσκονται αμέσως τα έγγραφα που αναζητάμε και να μην χρειάζονται αναζητήσεις ημερών. Συνέβαλα επίσης στον εξορθολογισμό της διάταξης του προσωπικού ανάλογα με τα προσόντα του καθενός και τις ανάγκες του δήμου, όσο μπορούσα γιατί υπήρχαν και παρεμβάσεις. Υπήρχαν τμήματα που χρειάζονταν πέντε άτομα και είχαν δεκαπέντε και υπήρχαν τμήματα που χρειάζονταν δεκαπέντε και είχαν τρία.

Αγκίδα: Τι είδους παρεμβάσεις υπήρχαν;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Κι εγώ είχα δικούς μου ανθρώπους, αλλά εγώ τους αντιμετώπιζα όλους το ίδιο ανάλογα με τα προσόντα τους. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους για τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των υπαλλήλων δημιούργησε προβλήματα. Δεν θα πω ονόματα. Είναι άνθρωποι που και τον δήμο κυνήγησαν και στους συναδέλφους τους έκαναν κακό. Πρώτη φορά είδα υπαλλήλους να κυνηγάν υπαλλήλους. Ο δήμος μας έχει καλό προσωπικό, καλά καταρτισμένους υπαλλήλους, έχει τίμιους υπαλλήλους, έχει ανθρώπους που αγαπάνε την εργασία τους και ενδιαφέρονται για τον δήμο.

Θα πω μια τελευταία κουβέντα για την κατανομή του προσωπικού. Όταν αναλάβαμε, το τμήμα εσόδων είχε τρία άτομα ενώ χρειαζόταν δεκαπέντε. Κάποια στιγμή κατάφερα να τα κάνω δεκατέσσερα και σήμερα έχει δώδεκα. Το τμήμα των εσόδων δεν δούλευε εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Ακόμα και σήμερα χρειάζεται ενίσχυση. Παρ’ όλο που δεν είχα αρμοδιότητες στο συγκεκριμένο τμήμα προσπάθησα όσο μπορούσα να βοηθήσω. Στο συντονισμό που είχα ήταν όλος ο δήμος. Και θα πω και κάτι που με τιμάει ειλικρινά ιδιαίτερα. Η απόφασή μου να αναλάβω καθήκοντα μετά την ανεξαρτητοποίησή μου ήταν κατά 80% εξαιτίας του προσωπικού, επειδή είχα καθημερινές οχλήσεις γιατί έφυγα, γιατί τους άφησα.

Δεν θέλω να ανακατευτώ στα καθήκοντα της επόμενης διοίκησης αλλά όπου με χρειάζονται εγώ είμαι διαθέσιμος, θα είμαι παρών γιατί με τους πεντακόσιους υπαλλήλους του δήμου έζησα την καλύτερη περίοδο της ενασχόλησής μου με τα κοινά. Είχα επίσης την ευθύνη για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα με το γραφείο εξυπηρέτησης του δημότη. Το γραφείο είναι δικό μου παιδί. Έκανα όλες τις διαδικασίες για να λειτουργήσει. Θα μπορούσε να λειτουργήσει και πιο νωρίς. Το θετικό είναι ότι βρίσκεται σε λειτουργία, λειτουργεί καλά και όσο μπορεί ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών. Το έχω καμάρι. Αυτά όλα έγιναν γιατί είχα πλήρη ελευθερία κινήσεων από τον δήμαρχο κι ο δήμαρχος μου είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πιστεύω ότι δεν πρόδωσα την εμπιστοσύνη του. Υπήρχε μια καλή χημεία.

Αγκίδα: Αναφερθήκατε στην ποιότητα και στην τιμιότητα των υπαλλήλων του δήμου. Άξιζαν αυτοί οι υπάλληλοι τον πανελλήνιο διασυρμό και την πανελλήνια συκοφάντηση;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι καταγγελίες και στοχοποιήθηκε ο δήμος πανελλαδικά με άρθρα στις εφημερίδες ακόμα και με επερωτήσεις στη Βουλή, δεν μπορούσε να σταματήσει όλη αυτή η έλευση ελεγκτικών μηχανισμών στο δήμο.

Αγκίδα: Ο έλεγχος δεν είναι κακός. Η συκοφάντηση πως θα μπορούσε να σταματήσει;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Για να βγούνε τα στοιχεία πέρασαν τρία χρόνια. Εγώ από την πρώτη ημέρα που ήρθε στο δήμο το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μέχρι την τελευταία ημέρα που τελείωσαν οι διαδικασίες ελέγχου ήμουν δίπλα στους υπαλλήλους. Βγήκε τελικά το πόρισμα σύμφωνα με το οποίο στο δήμο δεν υπήρχαν οι ατασθαλίες οι οποίες καταγγέλλονταν. Δεν θα ξεχάσω τους υπαλλήλους να τρέχουν να μαζέψουν χαρτιά Σαββατοκύριακα και γιορτές, προκειμένου να κάνουν εισηγήσεις για το παραμικρό, να καλούνται να κάνουν καταστάσεις για προμήθειες για 5 ευρώ και 10 ευρώ, για το γιατί πήραν επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών. Τη συκοφάντηση θα μπορούσαν να την σταματήσουν αυτοί που την άρχισαν. Κάποιοι υπάλληλοι και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Αλλά δεν σταμάτησαν.

Αγκίδα: Κάποιοι υπάλληλοι και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ή και η ίδια η κυβέρνηση;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Η κυβέρνηση έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη προσοχή και πάνω απ’ όλα μεγαλύτερη ευαισθησία. Κρέμασε ολόκληρο δήμο στα μανταλάκια με τις επερωτήσεις που έκαναν οι βουλευτές της. Μιλούσαν για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζανε. Ποτέ δεν απευθύνθηκαν στο δήμο για να ζητήσουν πληροφορίες γι’ αυτά που κατήγγελαν, εκτός από μία φορά που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Τριανταφυλλίδης κάλεσε στο τηλέφωνο τον δήμαρχο στη μία η ώρα το βράδυ και τον ρώτησε ορισμένα πράγματα. Ποτέ δεν μας ζήτησαν στοιχεία για όλα αυτά για τα οποία μας κατήγγειλαν.

Αγκίδα: Υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν γνωρίζω εάν υπήρχε σκοπιμότητα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο δήμος μας διασυρόταν επί τέσσερα χρόνια. Πήγαμε σε εκλογές κρεμασμένοι στα μανταλάκια. Φτάσαμε δύο μήνες πριν τις εκλογές για να βγούνε τα πορίσματα που έλεγαν ότι δεν υπήρχε τίποτα. Όλα αυτά κάτι σημαίνουν. Πώς γίνεται να υπήρχε ρεμούλα και να αφήσουμε 9 εκατομμύρια αποθεματικό; Ο δήμος ήταν καταχρεωμένος και τον αφήσαμε με τόσο μεγάλο αποθεματικό. Οι καταγγελίες δεν αφορούσαν μόνο τις παλιές διοικήσεις αλλά και τη δική μας. Πώς μαζεύτηκε όλο αυτό το αποθεματικό; Από τη ρεμούλα; Όλο αυτό το αποθεματικό μαζεύτηκε με καλό συντονισμό και με σεβασμό στα χρήματα του δημότη. Τελικά πιστεύω ότι αν ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο ήταν από άλλο πολιτικό χώρο δεν θα γινόταν όλος αυτός ο διασυρμός του δήμου.

Αγκίδα: Από την ώρα που αναλάβατε τη διοίκηση του δήμου γίνατε εσείς προσωπικά η πέτρα του σκανδάλου και μάλιστα όχι για τους αντιπάλους αλλά για ανθρώπους της παράταξής σας. Πώς βιώσατε αυτήν τη συμπεριφορά; Είπατε ότι εσείς προσπαθούσατε να κάνετε καλά τη δουλειά σας. Αυτοί που σας κατηγορούσαν έλεγαν ότι εκείνοι προσπαθούσαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Πώς προέκυψε τελικά αυτή η αντιπαράθεση;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Κατ’ αρχήν δεν είχα με όλους αντιπαράθεση. Η αντιπαράθεση ήταν με τρία άτομα και όχι με παραπάνω. Δεν είχα κανένα πρόβλημα με άλλους. Η δική μου η άποψη είναι ότι πετροβολάν το δέντρο που έχει φρούτα. Ένα δέντρο που δεν έχει τίποτα δεν το πετροβολάει κανείς. Όταν ξεκίνησε η ιστορία με την πλατεία μας έλεγαν ότι τα παίρνουμε κάτω από το τραπέζι για να κάνουμε τα στραβά μάτια. Η πλατεία είχε γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα. Μπήκα μπροστά μετά από απόφαση της ομάδας. Μπήκα μπροστά γιατί είπα ότι δεν δέχομαι να μουντζουρώνομαι και να μου λένε ότι τα παίρνω κάτω από το τραπέζι και αφήνω ελεύθερα τα μαγαζιά να καταλαμβάνουν όλον τον χώρο της πλατείας σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην χωράει να περάσει ούτε καροτσάκι. Η πλατεία είχε κλείσει όχι μόνο με τραπεζοκαθίσματα αλλά και με κατασκευές και αυτό το θυμούνται όλοι. Δυστυχώς όμως ενώ η απόφαση να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της πλατείας ήταν απόφαση όλης της δημοτικής ομάδας, την χρεώθηκα εγώ ενώ δεν ήμουν αντιδήμαρχος οικονομικών όπου και ανήκε η συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Κάποιοι συνάδελφοι τους οποίους δεν θέλω να κατονομάσω έβγαιναν και λέγανε από πίσω στους καταστηματάρχες, προκειμένου να τα έχουν καλά μαζί τους, ότι οι ενέργειες στην πλατεία ήταν δική μου πρωτοβουλία. Το ότι οι ενέργειές μου ήταν απόφαση ολόκληρης της διοίκησης μπορεί να το βεβαιώσει και ο δήμαρχος. Μπήκα μπροστά σ’ αυτό το θέμα, συκοφαντήθηκα από μέλη της παράταξής μου και γι’ αυτό δέχτηκα και την επίθεση από μαγαζάτορα της πλατείας. Εγώ πήγα απλά να εφαρμόσω την απόφαση της διοίκησης. Ο επαγγελματίας μου επιτέθηκε γιατί είχε κακή πληροφόρηση από ανθρώπους της παράταξής μου, οι οποίοι με υπονόμευαν. Ο επαγγελματίας ήξερε το όνομά μου χωρίς να με γνωρίζει γιατί ακριβώς κάποιοι με έδειξαν και αυτοί οι κάποιοι ήταν μέσα από την παράταξή μου. Εκ των υστέρων έμαθα ότι κάποιοι τον «φουντώσανε» με αυτά που τον είπαν γιατί εγώ με τον άνθρωπο δεν είχα ούτε πρόβλημα, ούτε προηγούμενα. Σαράντα οκτώ χρόνια επαγγελματίας δεν είχα κανέναν λόγο να συγκρουστώ με κανέναν επαγγελματία. Ίσα – ίσα βοήθησα όσο μπορούσα την επιχειρηματικότητα. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να καταδιώξω την επιχειρηματικότητα, αλλά στην πλατεία έπρεπε να μπει μια τάξη, ιδιαίτερα με τις παράνομες κατασκευές.

Αγκίδα: Η πρώτη δηλαδή σύγκρουση που είχατε στην παράταξή σας ήταν για όσα μας περιγράψατε;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Αφενός και αφετέρου υπήρχαν και κάποια άτομα που δημιουργούσαν προβλήματα στην παράταξη.

Αγκίδα: Υποβάλλατε συνεχώς παραιτήσεις;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Όχι. Η μία παραίτηση ήταν εξαιτίας των ύβρεων που δέχθηκα δημόσια και τηλεφωνικώς από τον κύριο Καμαρινό, γιατί προσπαθούσα να κάνω τη δουλειά μου και δεν ήθελα να μπερδεύονται άλλοι σ’ αυτήν. Ο κύριος Καμαρινός μπερδευόταν στις αρμοδιότητές μου κι εγώ δεν ήθελα να μπερδεύεται. Ο Καμαρινός ήθελε να κάνει τον δήμαρχο. Δήμαρχο είχαμε έναν. Δεν είχαμε δύο δημάρχους. Ο κύριος Καμαρινός προσπαθούσε να κάνει τον δήμαρχο. Δεν ξέρω τι συμφωνία είχανε με τον κύριο Σούλα. Ο κύριος Σούλας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε κάνει συμφωνία για συνδιοίκηση με τον κύριο Καμαρινό. Ο κύριος Καμαρινός διέδιδε ότι είχε κάνει συμφωνία με τον κύριο Σούλα για συνδιοίκηση, αλλά εγώ καθεστώς συνδιοίκησης δεν θα ανεχόμουν αφού όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει. Ο δήμαρχος είναι ένας και σ’ αυτόν δίνω λόγο.

Αγκίδα: Ο κύριος Καμαρινός εάν ήθελε δεν θα μπορούσε να γίνει δήμαρχος;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Εγώ θα σας απαντήσω όπως απάντησε ο κύριος Καμαρινός στη συνέντευξη που έδωσε στην «Αγκίδα». Εγώ ντρέπομαι για την κουβέντα που είπε ότι δεν ήθελε να γίνει δήμαρχος, αλλά ήθελε να ρίξει τον Σούλα. Πήρε μαζί του 110 άτομα υποψηφίους συν αυτούς που είχε ο κάθε υποψήφιος και τον βοηθούσανε, πήρε μαζί του δηλαδή τουλάχιστον 300 άτομα και 32% των δημοτών και τους κορόιδεψε. Εγώ, άμα έθετα υποψηφιότητα να γίνω δήμαρχος, θα ήθελα να γίνω εγώ δήμαρχος κι όχι να γίνει άλλος δήμαρχος για να κάνω εγώ τον δήμαρχο. Ο Καμαρινός είχε τα φόντα να γίνει δήμαρχος και μετά τον Αλεξανδρίδη μπορούσε να γίνει, αλλά δεν έβαζε υποψηφιότητα. Εγώ πιστεύω ότι δεν ήθελε να γίνει δήμαρχος. Αυτή είναι η άποψή μου και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Εγώ, ξαναλέω, στεναχωριέμαι και για τον κόσμο που πήρε μαζί του. Δεν μπορείς να λες στον άλλον ότι εγώ δεν ήθελα να γίνω δήμαρχος και απλώς ήθελα να ρίξω τον Σούλα. Αν ήθελε να ρίξει μόνο τον Σούλα τα κατάφερε. Πήρε πολλούς από τη δημοτική ομάδα, αλλά βέβαια δεν ξέρω πόσοι είναι ευχαριστημένοι από όσα συνέβησαν και πόσοι θα του μείνουν. Ο καιρός θα δείξει. Μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών άφησε τον Σούλα και έπιασε τον Μανδαλιανό και έλεγε αυτά που έλεγε.

Αγκίδα: Ο κύριος Καμαρινός είπε ότι η επίθεση που έκανε στον κύριο Μανδαλιανό ήταν πολιτική.

Μαγόπουλος Σωτήρης: Ακούσαμε όλοι πόσο πολιτική ήταν.

Αγκίδα: Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αγκίδα» η κυρία Δροσιά Δημητρίου σας χαρακτήρισε ως «πολυεργαλείο».

Μαγόπουλος Σωτήρης: Με συγκινεί. Παρ’ όλο που με την κυρία Δημητρίου έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε ορισμένα θέματα, ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και κάποιες φορές φέρεται πολύ ενθουσιωδώς, είναι από τα πιο αξιόλογα πολιτικά πρόσωπα αυτού του δήμου. Η κυρία Δημητρίου ζούσε καθημερινά τη λειτουργία μου στο δήμο. Στο δήμο όλη μέρα ήμασταν τρία – τέσσερα άτομα. Η καλύτερη συνεργασία που είχα, παρ’ όλο που ήμαστε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, ήταν με την κυρία Δημητρίου. Η κυρία Δημητρίου έλειψε από το δημοτικό συμβούλιο όταν παραιτήθηκε.

Αγκίδα: Χρειαζόταν η κυρία Δημητρίου πριμοδότηση για να εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Η κυρία Δημητρίου ήταν υποψήφια δήμαρχος στο Ελευθέριο Κορδελιό. Η κυρία Δημητρίου είχε μια κάλπη γεμάτη. Η κυρία Δημητρίου πριμοδότησε και δεν πριμοδοτήθηκε. Τώρα το τι λέει ο καθένας είναι δική του υπόθεση. Κι εγώ μπορεί να πω ότι πριμοδότησα τον τάδε ή τον δείνα. Κανένας δεν εκλέγεται στα καλά καθούμενα. Καθένας λαμβάνει ψήφους με βάση την προσφορά του στα κοινά.

Αγκίδα: Εσείς όμως δεν καταφέρατε να εκλεγείτε.

Μαγόπουλος Σωτήρης: Ήμουν ένατος στη σειρά και εκλέξαμε οκτώ. Εάν η παράταξη εξέλεγε έναν ακόμη θα εκλεγόμουν κι εγώ. Το προσωπικό του δήμου στήριξε πολύ την υποψηφιότητά μου παρ’ όλο που πολλοί από αυτούς δεν έχουν τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις μ’ εμένα. Για να μην πω το 80% θα πω ότι το 70% των ψήφων που πήρα προέρχονταν από τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Αγκίδα: Ξεκινήσατε να κάνετε παράταξη με επικεφαλής τον κύριο Ανδρεάδη;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Όχι. Ξεκίνησα να κάνω παράταξη μόνος μου για να τεθώ εγώ επικεφαλής. Ξεκίνησα αυτή τη διαδικασία μετά τις γκρίνιες που υπήρξαν.

Αγκίδα: Ξεκινήσατε τη δημιουργία της παράταξης μετά από τις πολλές παραιτήσεις σας;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Δεν παραιτήθηκα πολλές φορές. Παραιτήθηκα μόνο δύο. Η πρώτη γιατί με έπνιξε το δίκιο τον Αύγουστο του 2015 και η αιτία ήταν όπως ήδη σας είπα ο κύριος Καμαρινός. Αυτή ήταν η πρώτη παραίτησή μου την οποία δεν έκανε δεκτή ο κύριος Σούλας.

Αγκίδα: Δεν ανεξαρτητοποιηθήκατε κατά την πρώτη παραίτησή σας.

Μαγόπουλος Σωτήρης: Όχι, δεν ανεξαρτητοποιήθηκα. Απλώς παραιτήθηκα από αντιδήμαρχος, αλλά ο κύριος Σούλας δεν έκανε την παραίτηση αποδεκτή. Η δεύτερη παραίτησή μου ήταν όταν συμπληρώθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια της διοίκησης και η δήλωσή μου τότε ήταν πως μακάρι να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι για να υπάρχει ισονομία. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι που κατείχαν θέσεις αντιδημάρχων, έπρεπε να παραιτηθούν όπως παραιτήθηκα κι εγώ, γιατί παρήλθαν τα δύο χρόνια. Η τρίτη παραίτησή μου και φαρμακερή, κατά την οποία ανεξαρτητοποιήθηκα, ήταν γιατί ξεκίνησε να λέει ο καθένας ότι θέλει και να κάνει ότι θέλει. Συνεδριάζαμε ως δημοτική ομάδα, παίρναμε αποφάσεις και οι αποφάσεις δεν τηρούνταν. Πήγαιναν κάποιοι συνάδελφοι την άλλη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο και ψήφιζαν άλλα από αυτά που είχαμε αποφασίσει. Ανεξαρτητοποιήθηκα ευχαριστώντας το δήμαρχο και χωρίς να κατηγορήσω κανέναν. Με την ανεξαρτητοποίησή μου παραιτήθηκα και από τις θέσεις ευθύνης που κατείχα.

Αγκίδα: Με τον κύριο Σούλα δεν είχατε ποτέ πρόβλημα;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Όχι. Το μόνο πρόβλημα που είχα με τον φίλο μου Πέτρο Σούλα, γιατί εγώ φίλο των θεωρώ, ήταν ότι έπρεπε να παρέμβει πιο δυναμικά κι όποιος είχε λάθος να τον βάλει στη θέση του ακόμα κι αν αυτός που έπρεπε να μπει στη θέση του ήμουν εγώ. Η δημοτική ομάδα μπήκε σε μια εσωστρέφεια για το ποιος θα πάρει ποια θέση και για πόσο χρονικό διάστημα.

Αγκίδα: Έπρεπε δηλαδή ο κύριος Σούλας να παρέμβει πιο αποφασιστικά;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Έπρεπε να παρέμβει πιο αποφασιστικά.

Αγκίδα: Το ότι δεν παρενέβη ο δήμαρχος αποφασιστικά να λύσει τα προβλήματα στην παράταξή σας ήταν και η αιτία της ήττας;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Όχι. Ο κόσμος δεν ήταν ώριμος. Παρ’ όλο που είχα διαφωνίες με τον Πέτρο Σούλα, ο Σούλας ήταν ένας καλός δήμαρχος. Θα τον ψάχνουνε. Ο κόσμος δεν θέλει πλέον καλό δήμαρχο. Θέλει δήμαρχο να τον χτυπάει στην πλάτη, να του λέει καλά λόγια, να γυρίζει στα καφενεία και να κάνει δημόσιες σχέσεις. Δημόσιες σχέσεις και καθήκοντα δημάρχου στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Βορείου Ελλάδος δεν συμβιβάζονται. Τον δήμαρχο τον έζησα στο δημαρχείο από τις επτά το πρωί έως τις τρεις το μεσημέρι και από τις έξι – επτά το απόγευμα έως τις έντεκα το βράδυ ειδικά τα πρώτα τέσσερα χρόνια. Ξέρει τα πάντα για τη λειτουργία του δήμου.

Αγκίδα: Πιστεύετε ότι ο κύριος Μανδαλιανός θα ανταπεξέλθει ασκώντας ταυτόχρονα την ιατρική;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω αν δεν δω. Εγώ πιστεύω ότι ο κύριος Μανδαλιανός θα είναι ένας καλός δήμαρχος, αρκεί να μην έχει παρεμβάσεις. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει γιατί έχει εγωισμό.

Αγκίδα: Να μην έχει παρεμβάσεις δεν γίνεται γιατί καταρχάς δεν γνωρίζει. Δεν πρέπει να συμβουλευτεί κάποιους που γνωρίζουν;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Εγώ όταν μπήκα στο δήμο τα δημοτικά δεν τα γνώριζα καθόλου. Ήξερα από το Επιμελητήριο τη δημόσια διοίκηση αλλά δεν έχει καμία σχέση το Επιμελητήριο με το δήμο. Κι όμως μέσα σε τρεις μήνες, χωρίς να θέλω να παινευτώ, δεν ήξερε κανένας πιο πολλά από εμένα.

Αγκίδα: Λέτε δηλαδή ότι κι ο κύριος Μανδαλιανός θα μπορούσε να μάθει τη λειτουργία του δήμου σε τρεις μήνες;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Εγώ πιστεύω ότι, αν θέλει, μπορεί και πιο γρήγορα γιατί είναι δήμαρχος και οι ευθύνες είναι περισσότερες από τις ευθύνες ενός αντιδημάρχου.

Αγκίδα: Έτσι δεν θα χρειάζεται συμβουλάτορες;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Συμβουλάτορες, με την καλή έννοια, χρειαζόμαστε όλοι. Παρεμβάσεις δεν πρέπει να υπάρξουν. Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός πρέπει να μπορεί να αξιολογήσει τη συμβουλή κι επειδή έχει εγωισμό θα το κάνει.

Αγκίδα: Ξεκινήσατε λοιπόν να κάνετε δική σας παράταξη μετά την ανεξαρτητοποίησή σας.

Μαγόπουλος Σωτήρης: Από τη στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκα είπα ότι θα κάτσω μέχρι το τέλος γιατί θέλω να τιμώ τους ανθρώπους που με ψήφισαν και ξεκίνησα να κάνω συνδυασμό κόντρα στη λογική. Είπα ότι θα κάνω τόλμημα. Ήταν συγκινητική η ένταξη ανθρώπων στο συνδυασμό μου. Μέσα σε δέκα πέντε ημέρες εντάχθηκαν στο συνδυασμό είκοσι άτομα. Απ’ όσους είπα να ενταχθούν στο συνδυασμό δεν βρέθηκε ούτε ένας να πει όχι. Μάλιστα δεν πλησίασα κανέναν από τους δημοτικούς συμβούλους για να τους εντάξω στην παράταξή μου. Ήταν απολύτως καινούργιος συνδυασμός. Ενώ λοιπόν είχα δρομολογήσει τον συνδυασμό, μου προέκυψε η ιστορία του κυρίου Ανδρεάδη. Παραιτήθηκε ο κύριος Ανδρεάδης από τη διοίκηση κι επειδή γνωριζόμασταν καλά, από τον πατέρα του ακόμα, σε μια συζήτηση του είπα ότι αν θέλει να είναι εκείνος ο υποψήφιος δήμαρχος στην παράταξη που ξεκίνησα, εγώ θα έκανα πίσω. Έτσι και έγινε. Βέβαια ο κύριος Ανδρεάδης με στεναχώρησε μετά γιατί είπε ότι όλα τα έκανα μόνος μου κι ότι αυτός δεν ήθελε να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Πώς γίνεται βέβαια να μην ήθελε να είναι υποψήφιος δήμαρχος αλλά να πάει στο τηλεοπτικό κανάλι «EURO» και αλλού σαν υποψήφιος δήμαρχος, δεν μπορώ να το καταλάβω. Στο «EURO» μάλιστα είπε ότι εντός δεκαπέντε ημερών θα ανακοινωθεί το όνομα και το πρόγραμμα του συνδυασμού. Εγώ έκανα στην άκρη για χάρη του κυρίου Ανδρεάδη γιατί είχαμε καλή συνεργασία και γιατί είναι νέος άνθρωπος. Εκ των υστέρων, με βάση τα λεγόμενα του κυρίου Καμαρινού, έμαθα ότι είχαν συμφωνήσει πριν το καλοκαίρι ότι θα κατέβαιναν μαζί με επικεφαλής τον Καμαρινό.

Αγκίδα: Και γιατί τότε ο κύριος Ανδρεάδης δέχτηκε να έλθει μαζί σας ως επικεφαλής του συνδυασμού;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Δεν ξέρω. Ίσως ήθελαν να ετοιμαστεί ο συνδυασμός και να πάει όλος μαζί με τον Καμαρινό. Δεν ξέρω. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί το έκαναν. Η μόνη ερμηνεία που μπορώ να δώσω είναι αυτή.

Αγκίδα: Τελικά σας ανακοίνωσε ο κύριος Ανδρεάδης ότι πάει με τον κύριο Καμαρινό;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Τελικά κάποια στιγμή άρχισε να κυκλοφοράει το νέο ότι ο Ανδρεάδης δεν θα κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος. Ξεκίνησε κι ένα μπαλάκι. Ο Καμαρινός έλεγε άλλα, ο Ανδρεάδης έλεγε άλλα. Ρωτούσα τον έναν, μου έλεγε δεν είναι έτσι. Ρωτούσα τον άλλον, μου έλεγε δεν είναι έτσι. Ξαφνικά μου είπε ο κύριος Ανδρεάδης ότι δεν μπορεί να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος για τους δικούς του λόγους. Τον ευχαρίστησα και σταμάτησα τη διαδικασία της δημιουργίας του συνδυασμού γιατί δεν μπορεί να κοροϊδεύω τον κόσμο αφού ξεκίνησα για να είμαι εγώ επικεφαλής και κατόπιν μπήκε μπροστά ο κύριος Ανδρεάδης σαν μηχανοδηγός του τρένου που αποδείχτηκε τελικά ότι δεν ήθελε να το οδηγήσει. Δεν ήταν σωστό να ξαναγίνω εγώ ο υποψήφιος δήμαρχος γιατί θα ήταν κοροϊδία για τους δημότες, τους οποίους σέβομαι. Περίμενα ένα διάστημα δύο τριών μηνών. Έγιναν κάποιες συναντήσεις και τελικά επέστρεψα για να βοηθήσω τον δήμο, γιατί όπως γνωρίζετε είμαι ακόμα ανεξάρτητος.

Αγκίδα: Ο Καμαρινός σας πλησίασε;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Ο Καμαρινός μου ζήτησε συγνώμη, την οποία αποδέχτηκα. Του ξεκαθάρισα πριν προλάβει να μου πει οτιδήποτε ότι δέχομαι τη συγνώμη του αλλά μαζί του δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος.

Αγκίδα: Η συγνώμη ήταν για τις διενέξεις που είχατε;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Η συγνώμη ήταν για το βρίσιμο που μου είχε κάνει. Διενέξεις δεν είχαμε. Επίσης εγώ δεν βρίζω. Με την ευκαιρία θέλω να πω ότι όσα ελέχθησαν για το ότι εγώ είπα τον Σούλα λαμόγιο δεν ισχύουν γιατί δεν εκφράζομαι έτσι. Το ότι υπήρχαν διαφωνίες είναι αλήθεια και νομίζω ότι είναι φυσιολογικό. Διαφωνίες άλλωστε εξέφρασα και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ποτέ δεν εκφράστηκα με ύβρεις, ποτέ δεν είπα κάποιον άνθρωπο λαμόγιο, πολύ περισσότερο τον δήμαρχο με τον οποίον συμπορευόμουν γιατί αν έκανα κάτι τέτοιο θα ήμουν κι εγώ λαμόγιο.

Αγκίδα: Όπως είπατε προηγουμένως, εσείς δεν πρόκειται να παραιτηθείτε μέχρι το τέλος της θητείας σας. Πώς σχολιάζεται τις παραιτήσεις μελών της διοίκησης από τις θέσεις τους;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Εγώ για διάφορους λόγους ανεξαρτητοποιήθηκα. Δεν άφησα όμως το δήμο. Εγώ δεν πήγα ποτέ κόντρα στα συμφέροντα του δήμου. Δεν καταψήφιζα θέματα με τα οποία διαφωνούσα. Προτιμούσα να μην πάω στο συμβούλιο παρά να κάνω αντιπολίτευση. Εκλέχτηκα με μια διοίκηση και πρέπει μέχρι τέλους να τη στηρίξω. Μπορούσα να ενταχθώ ξανά στη διοίκηση, μου το πρότειναν κιόλας, και μπορούσα να είμαι αντιδήμαρχος αντί να είμαι εντεταλμένος τόσον καιρό. Δεν το θέλησα γιατί δεν το θεώρησα δίκαιο. Δεν θεωρώ το μπες βγες ότι το καλύτερο. Με στεναχώρησαν οι συνάδελφοι που είχαν θέσεις ευθύνης και που έπρεπε να κάνουν πράγματα τα οποία δεν έκαναν και για τα οποία αργότερα κατηγόρησαν τον δήμαρχο. Αναφέρομαι στο πάρκινγκ του Κορδελιού, στο πολιτιστικό του Κορδελιού, στην παιδεία και σε άλλα πράγματα. Απ’ τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο είχαμε καβγάδες για το που θα κάνουν μάθημα τα παιδιά. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι όπως εγώ είχα από το δήμαρχο πλήρη ελευθερία κινήσεων έτσι είχαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης. Αυτό το ξέρω γιατί έζησα τον δήμαρχο και ήμουν δίπλα του πάντα. Ο δήμαρχος έλεγε ότι ο καθένας θα κριθεί από το έργο του. Δεν μπορεί να είμαι αντιδήμαρχος δύο – τρία χρόνια κι όταν φύγω να κατηγορώ τον άλλον. Δεν θεωρώ αθέμιτο κάποιος να αλλάξει συνδυασμό. Είναι όμως υποχρεωμένοι όλοι να είναι παρόντες για να μπορούν να γίνουν τα συμβούλια, για να υπάρχει απαρτία στο δημοτικό συμβούλιο κι όχι να μη μπορεί να συνεδριάσει εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο κόσμος τους ψήφισε για πέντε χρόνια. Υπήρχαν άνθρωποι που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης και ήρθαν μετά να κατηγορήσουν τον δήμαρχο ότι δεν έκανε τίποτα. Υπήρχαν άνθρωποι που ενώ είχαν φύγει κρατούσαν θέσεις ευθύνης και δεν παραιτούνταν.

Αγκίδα: Βλέπουμε δημοτικούς συμβούλους να εκλέγονται τα τελευταία χρόνια με άλλες παρατάξεις και να μεταπηδούν σε άλλες παρατάξεις. Πώς το σχολιάζεται αυτό;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Νομίζω ότι την απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση την έδωσα με την προσωπική μου στάση. Ανεξαρτητοποιήθηκα αλλά δεν πήγα σε άλλη παράταξη.

Αγκίδα: Η μεταπήδηση σε άλλες παρατάξεις δεν είναι πρόβλημα για τον κόσμο που ψήφισε τους συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Αυτό ακριβώς λέω. Δεν σέβονται τον κόσμο που τους ψήφισε. Από ένα σημείο και πέρα ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον της διοίκησης με την οποία εξελέγησαν.

Αγκίδα: Αυτά έγιναν και με τη διοίκηση του κυρίου Λαφαζανίδη και με τη διοίκηση του κυρίου Σούλα.

Μαγόπουλος Σωτήρης: Εγώ πιστεύω ότι θα γίνουν και πάλι.

Αγκίδα: Είναι η αιτία αυτών των συμπεριφορών ο βιοπορισμός μέσα από το δήμο;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Πολλές φορές είναι και η καταξίωση.  Δεν είναι μόνο ο βιοπορισμός. Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι, υπήρχαν και πριν, υπήρχαν και σ’ εμάς, υπάρχουν και στο νεοεκλεγέν δημοτικό συμβούλιο που έβλεπαν και βλέπουν το δήμο βιοποριστικά. Εγώ δεν λέω ότι δεν πρέπει να ζήσουν όσοι ασχολούνται με τον δήμο. Κι εγώ αν δεν είχα τη σύνταξή μου κάπως θα έπρεπε να ζήσω. Πρέπει όμως ο σκοπός της ενασχόλησής σου με τα δημοτικά να είναι η προσφορά κι όχι ο βιοπορισμός. Ότι δικαιούσαι να το πάρεις, αλλά να μην είναι ο σκοπός σου ο βιοπορισμός.

Αγκίδα: Ολοκληρόνωντας τη συνέντευξη θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τους δημότες. Πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητες που μου ανέθεσε ο δήμαρχος. Προσπάθησα να βοηθήσω τους δημότες και το ξέρουν πολλοί αυτό. Μπορεί να γίνομαι κουραστικός, αλλά θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά την πλειοψηφία των υπαλλήλων του δήμου και να τους δώσω τη συμβουλή να συνεχίσουν χτίζοντας στα θεμέλια που βάλαμε και να μην αφήσουν κάποιους λίγους συναδέλφους τους να ξανακάνουν ότι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια με τις καταγγελίες.

Αγκίδα: Εσείς θα συνεχίσετε να ασχολείστε με τα δημοτικά;

Μαγόπουλος Σωτήρης: Εγώ, όπως ξέρετε, στήριξα δημόσια τον κύριο Μανδαλιανό τη δεύτερη Κυριακή και του ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή ότι δεν ζητάω τίποτα. Είμαι στη διάθεση της νέας διοίκησης για ενημέρωση ή για άποψη, όποτε το θελήσουν. Η πολυετής εμπειρία μου στα κοινά είναι στη διάθεσή τους. Γνωρίζω τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, όπως επίσης γνωρίζω τα προσόντα και τη διάθεση για δουλειά του 90% των υπαλλήλων του δήμου.

«Πώς γίνεται ο κύριος Ανδρεάδης να μην ήθελε να είναι υποψήφιος δήμαρχος αλλά να εμφανίζεται σαν υποψήφιος δήμαρχος;»
«Ο Μανδαλιανός θα είναι ένας καλός δήμαρχος»
«Ο Σούλας ήταν καλός δήμαρχος»
«Ο Καμαρινός κορόιδεψε το 32% των δημοτών»
Μαγόπουλος Σωτήρης: Το προσωπικό του δήμου στήριξε πολύ την υποψηφιότητά μου
«Ο δήμος μας έχει καλά καταρτισμένους και τίμιους υπαλλήλους»
Μαγόπουλος Σωτήρης: Η απόφασή μου ήταν να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου
Σωτήρης Μαγόπουλος: «Πίσω από το επεισόδιο με μαγαζάτορα της πλατείας κρύβονταν άνθρωποι της δικής μας παράταξης»!
«Παραιτήθηκα για τις ύβρεις που δέχτηκα από τον κύριο Καμαρινό και γιατί ήθελε να κάνει τον δήμαρχο»
«Πρώτη φορά είδα υπαλλήλους να κυνηγούν υπαλλήλους»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ