Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣωτηράκης Κώστας: Με τον Κλεάνθη Μανδαλιανό ούτε μοιράσαμε θέσεις, ούτε συζητήσαμε για...

Σωτηράκης Κώστας: Με τον Κλεάνθη Μανδαλιανό ούτε μοιράσαμε θέσεις, ούτε συζητήσαμε για θέσεις

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «Αγκίδα» έδωσε ο Κώστας Σωτηράκης, επικεφαλής παράταξης, πρώην υποψήφιος δήμαρχος, πρώην αντιδήμαρχος και εκ των βασικών συντελεστών μαζί με τον Στάθη Λαφαζανίδη της νίκης του Κλεάνθη Μανδαλιανού. Ο Κώστας Σωτηράκης δήλωσε πως ουδέποτε έγινε συζήτηση με τον νέο δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό για μοίρασμα θέσεων, αφού συνεργάστηκαν αποκλειστικά και μόνο για το καλό του δήμου. Ο Κώστας Σωτηράκης μίλησε για τον Οργανισμό που πρέπει να γίνει στον δήμο, για τους καταγγέλλοντες και τις συκοφαντίες, για τις συζητήσεις και τις επαφές που έγιναν ανάμεσα στη πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή, για τη συνδιοίκηση που θα χρειαστεί να κάνει η παράταξή του προκειμένου να διοικήσει το δήμο. Ακολουθεί ολόκληρη η πολλή ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κυρίου Σωτηράκη στην «Αγκίδα».

Αγκίδα: Πως καταλήξατε στη συνεργασία με τον Στάθη Λαφαζανίδη και στην κοινή πρόταση του Κλεάνθη Μανδαλιανού ως υποψήφιου δήμαρχου;

Σωτηράκης Κώστας: Όταν αποφάσισα για προσωπικούς λόγους να μην κατέλθω ο ίδιος και όταν ξεκίνησα τις συναντήσεις με τον Στάθη Λαφαζανίδη δεν είχα κατά νου ποιος θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος δήμαρχος. Με τον Στάθη Λαφαζανίδη είχαμε κοινές ανησυχίες γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της διοίκησης Σούλα ο δήμος ήταν παρατημένος.

Αγκίδα: Πότε συζητήθηκε για πρώτη φορά το όνομα του κυρίου Μανδαλιανού.

Σωτηράκης Κώστας: Τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη. Μέχρι τότε δεν είχε συζητηθεί. Στους δύο μήνες που ήμασταν σε επαφή με τον κύριο Λαφαζανίδη συζητούσαμε τις ανησυχίες μας για τον δήμο. Το όνομα του Κλεάνθη Μανδαλιανού έπεσε στο τραπέζι από τον κύριο Λαφαζανίδη αλλά κι από κάποιους δικούς μου συνεργάτες, αφού εγώ τον κύριο Μανδαλιανό τον ήξερα μόνο εξ’ όψεως. Όταν κάναμε μια συνάντηση στα τέλη του Νοεμβρίου μαζί με τον κύριο Λαφαζανίδη και τον κύριο Μανδαλιανό, ο κύριος Μανδαλιανός ήταν αρνητικός σε πρώτη φάση γιατί υπήρχε κάποιο πολύ σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Λίγο αργότερα εγώ δρομολόγησα διαδικασίες στη δική μου ομάδα, ρωτώντας εάν θέλει κάποιος να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος. Έγιναν δύο τέτοιες συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση ήταν μόνο μέλη της ομάδας που ανήκαν στο ΚΙΝΑΛ, ενώ τη δεύτερη φορά ήταν όλη η ομάδα ανεξαρτήτως αν κάποιος άνηκε στο ΚΙΝΑΛ ή όχι. Κανένας δεν ήθελε να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος κι έτσι την τρίτη φορά έθεσα υπ’ όψιν τους το όνομα του γιατρού Κλεάνθη Μανδαλιανού. Το όνομα του κυρίου Μανδαλιανού το θέσαμε υπ’ όψιν των ομάδων μας ταυτόχρονα την ίδια μέρα κι εγώ και ο Στάθης Λαφαζανίδης, σε διαφορετικές βέβαια συνεδριάσεις. Η αποδοχή του γιατρού ως υποψηφίου δημάρχου ήταν πάνω από 70 – 80% κι αυτό φάνηκε από τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο. Υπήρχαν μόνο 2-3 που είχαν δώσει το λόγο τους στον Γιάννη Καμαρινό πριν ξεκαθαρίσουμε εμείς τον τρόπο της καθόδου μας. Αν είχαμε ξεκαθαρίσει πιο νωρίς θα έρχονταν μαζί μας γιατί κάναμε μια αξιόλογη προσπάθεια.

Αγκίδα: Ο κύριος Λαφαζανίδης είπε ότι οι πέντε μήνες που είχατε από την ώρα που ανακοινώσατε το όνομα του γιατρού δεν ήταν λίγοι κι ότι ο ίδιος έχει κάνει εκλογές και σε πολύ μικρότερο χρόνο.

Σωτηράκης Κώστας: Έχει δίκιο. Κι εγώ έχω κάνει εκλογές σε ενάμιση – δύο μήνες και είχα πάρει ένα πολύ αξιόλογο ποσοστό της τάξης του 22%. Οι προθέσεις μας, όταν αποφασίσαμε να προωθήσουμε ως υποψήφιο τον κύριο Μανδαλιανό, ήταν αγνές και γι’ αυτό πιστεύαμε ότι έχουμε καλή τύχη στις εκλογές κι ας μην μας μετρούσαν τα μεγάλα κόμματα και άλλοι ως ικανή παράταξη να πάρει τον δήμο. Εμείς πιστεύαμε στις δυνατότητες και στις προθέσεις μας. Να φανταστείτε κι ας μην μας πιστεύει κανείς, ότι με τον Κλεάνθη Μανδαλιανό ούτε μοιράσαμε, ούτε συζητήσαμε θέσεις. Η πρόθεσή μας ήταν να βοηθήσουμε και μόνο να βοηθήσουμε τον δήμο.

Αγκίδα: Ποιος θα αποφασίσει για τις θέσεις ευθύνης στον δήμο;

Σωτηράκης Κώστας: Ο δήμαρχος. Μπορεί να πω τη γνώμη μου όπως μπορεί να την πει και ο Στάθης Λαφαζανίδης, αλλά ο δήμαρχος πρέπει να αποφασίσει γιατί εκείνος έχει την ευθύνη. Δεν μπορεί να επιβάλει κανένας στον δήμαρχο τους ανθρώπους που θα τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης. Πιέσεις από εμένα προς τον δήμαρχο γι’ αυτό το θέμα ειλικρινά δεν θα υπάρξουν.

Αγκίδα: Εσείς ποια αντιδημαρχία θα πάρετε;

Σωτηράκης Κώστας: Αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι όλη η δομή και οι προτεραιότητες του δήμου. Δεν με ενδιαφέρει η προσωπική θέση που θα πάρω. Άλλωστε εμείς έχουμε τη δουλειά μας και δεν προσπαθούμε να σωθούμε από τον δήμο. Δεν πιστεύω ότι το κοστούμι του αντιδημάρχου σου δίνει κοινωνική υπόσταση ή κάτι άλλο. Έχω τις γνώσεις και τις δυνάμεις και θα βοηθήσω τον δήμαρχο στο έργο του.

Αγκίδα: Τι θα κάνετε με το προσωπικό του δήμου;

Σωτηράκης Κώστας: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει ο Οργανισμός. Δεν μπορεί στον δήμο να έχουμε 25 προϊσταμένους και 13 διευθύνσεις λες και ήμαστε υπουργείο Οικονομικών. Γι’ αυτό το χάλι, που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού, φταίνε όλες οι προηγούμενες διοικήσεις. Δεν είναι επίσης δυνατόν το Δημαρχείο να επικοινωνεί με την Τεχνική Υπηρεσία με αλληλογραφία. Ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες και πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι.

Αγκίδα: Τι πρέπει να κάνουν οι εκλεγμένοι της παράταξής σας;

Σωτηράκης Κώστας: Η παράταξή μας έχει πολλούς νέους και αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι το πρώτο που έχουν να κάνουν είναι να διαβάσουν τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη» προκειμένου να ξέρουν πρώτα απ’ όλα πως λειτουργεί ο δήμος. Ο δήμαρχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ακόμα και αυτούς που δεν εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι σε θέσεις που μπορούν να προσφέρουν. Προσδοκούμε και στη βοήθεια των υπολοίπων παρατάξεων. Ο δήμος είναι πολύ μεγάλος και πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη. Για παράδειγμα πρέπει όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων να πάνε μαζί στο Ευρωκοινοβούλιο και να δουν την Επίτροπο για την Οδηγία «Seveso».

Αγκίδα: Να πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο για βόλτα ή να πάνε να λύσουν προβλήματα; Γιατί για να λυθούν προβλήματα ο κόσμος πρέπει να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση με τον δήμαρχο επικεφαλής.

Σωτηράκης Κώστας: Αυτό ακριβώς. Με τον κόσμο σε αγωνιστική εγρήγορση και τον δήμαρχο μπροστάρη.

Αγκίδα: Περίμενες ότι θα περάσετε στον δεύτερο γύρο και μάλιστα σαν πρώτοι;

Σωτηράκης Κώστας: Για πρώτοι όχι, αλλά το τελευταίο δεκαπενθήμερο με βάση τα μηνύματα που παίρναμε από τον κόσμο φαινόταν ότι περνούσαμε στη δεύτερη Κυριακή. Στη δεύτερη Κυριακή, επειδή ο κόσμος ήθελε καινούργια πρόσωπα, ήμουν σίγουρος ότι δεν μπορούσε να μας κερδίσει κανείς.

Αγκίδα: Συναντήσεις ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή κάνατε;

Σωτηράκης Κώστας: Συναντήσεις έκανε μόνος του ο Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Αγκίδα: Η παράταξη του δημάρχου Πέτρου Σούλα δεν κράτησε ενιαία στάση ενόψει της δεύτερης Κυριακής. Δύο εκλεγμένοι της δήλωσαν στήριξη στον Γιάννη Καμαρινό και μία εκλεγμένη σ’ εσάς. Εσείς, μετά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, θα αντιμετωπίσετε την παράταξη του κυρίου Σούλα ενιαία για χάρη της πλειοψηφίας.

Σωτηράκης Κώστας: Θα την δούμε ενιαία όχι για χάρη της πλειοψηφίας. Ο νέος δήμαρχος μάς έχει δείξει με τη συμπεριφορά του ότι θέλει να κάνει μεγάλες τομές στο δήμο κι όχι να κρατήσει ισορροπίες κι όχι να γίνει απλός διαχειριστής. Ξαναλέω ότι ο νέος δήμαρχος δεν έχει τάξει τίποτα σε καμία παράταξη και δεν θα κάνει τέτοιο πράγμα για χάρη των ισορροπιών. Θα κάνει τομές με τους 15 εκλεγμένους της παράταξής μας και με όσους άλλους θελήσουν να βοηθήσουν χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Με βάση τον «Κλεισθένη», που για εμένα είναι έκτρωμα, θα πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον δήμο.

Αγκίδα: Δεν απαντήσατε αν θα αντιμετωπίσετε ενιαία την παράταξη του Πέτρου Σούλα.

Σωτηράκης Κώστας: Αυτό ακριβώς απάντησα. Χάριν ισορροπιών ο δήμαρχος δεν θα προσθέσει απλά τους 15 δικούς μας δημοτικούς συμβούλους με τους 8 εκλεγμένους του Πέτρου Σούλα, γιατί αυτή τη στιγμή 8 δεν υπάρχουν όπως έδειξε η στάση τους ανάμεσα στις δύο Κυριακές.

Αγκίδα: Μετά όμως άλλαξαν πάλι τα πράγματα και η παράταξη του Πέτρου Σούλα παρουσιάζεται ως συμπαγής.

Σωτηράκης Κώστας: Εκλεγμένος της παράταξης Σούλα, τη δεύτερη Κυριακή τριγυρνούσε φορώντας κονκάρδα του Καμαρινού. Είναι λυπηρό αυτό το γεγονός. Κι εγώ έχω χάσει κι εγώ δεν πέρασα στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2014, αλλά δεν θα μπορούσα να κάνω τέτοια πράγματα. Άσε που δεν μπορείς να επηρεάσεις κανέναν, παρά μόνο την οικογένειά σου κι αυτό δεν είναι σίγουρο. Ήταν πραγματικά λυπηρό αυτό που έκανε ο συνάδελφος από την παράταξη του Σούλα, φορώντας κονκάρδα του Καμαρινού και στο δια ταύτα πιστεύω ότι αυτή η συμπεριφορά δεν βοήθησε τον Καμαρινό.

Αγκίδα: Άρα η κουβέντα για συνεργασίες θα μείνει σε επίπεδο παρατάξεων;

Σωτηράκης Κώστας: Φυσικά. Άλλωστε ο δήμαρχος δεν έχει καμία διάθεση να διαλύσει παρατάξεις, δεν έχει διάθεση να δημιουργήσει χάος στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος θέλει την εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, άρα όποια συνδιοίκηση γίνει θα είναι επί της ουσίας κι όχι επί των ισορροπιών. Ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από εμάς και πρέπει να ανταποκριθούμε.

Αγκίδα: Πιστεύετε ότι ο νέος δήμαρχος θα τα καταφέρει παράλληλα να εξασκεί και την ιατρική όπως ο ίδιος θέλει;

Σωτηράκης Κώστας: Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά εγώ πιστεύω ότι ο δήμαρχος με πολύ καλό επιτελείο συνεργατών μπορεί να ασκήσει παράλληλα το επάγγελμά του και τα καθήκοντά του στο δήμο και να πάει τον δήμο μπροστά.

Αγκίδα: Πώς θα θέλατε τον νέο δήμαρχο;

Σωτηράκης Κώστας: Στο δρόμο κι όχι στο γραφείο του από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Στο δρόμο όχι για να ψάχνει τη λακκούβα, αλλά για να αναζητά τις ανάγκες των δημοτών και τα έργα που τους χρειάζονται. Για τις λακκούβες υπάρχουν οι υπηρεσίες του δήμου και για τα γραφεία υπάρχουν οι διευθυντές.

Αγκίδα: Δεν είναι νέος μόνο ο δήμαρχος, αλλά και πολλοί εκλεγμένοι της παράταξής του.

Σωτηράκης Κώστας: Μήπως αυτό φέρνει μια νέα αντίληψη; Ο δήμαρχος έδωσε εντολή να διαβάσουν όλοι τον «Κλεισθένη» για να ξέρουν ότι αφορά το δήμο. Για να είσαι παράδειγμα αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος του Χάρβαρντ. Η μελέτη ενός μικρού βιβλίου που είναι ο μπούσουλας της αντιδημαρχίας Οικονομικών χρειάζεται.

Αγκίδα: Πώς θα κινηθεί ο νέος δήμαρχος;

Σωτηράκης Κώστας: Ο νέος δήμαρχος θα κάνει πολλές τομές και θα σπάσει αυγά. Είναι ένας πετυχημένος γιατρός, δεν ήρθε στο δήμο για να βιοποριστεί αλλά για να προσφέρει και αυτή τη στιγμή που συζητάμε είναι στο κοινωνικό ιατρείο.

Αγκίδα: Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός είχε μόνο να χάσει από την ενασχόλησή του με το δήμο;

Σωτηράκης Κώστας: Μόνο να χάσει γιατί όταν ασχολείσαι με τα κοινά αρχίζεις να κάνεις εχθρούς. Ο Μανδαλιανός ασχολήθηκε με το δήμο μόνο από διάθεση προσφοράς.

Αγκίδα: Πώς αισθάνεστε που στην παράταξή σας στις προηγούμενες εκλογές δώσατε στέγη σε ανθρώπους που διέλυσαν τον δήμο με τις καταγγελίες και παράλληλα διέλυσαν και την παράταξή σας;

Σωτηράκης Κώστας: Ο άνθρωπος παίρνει συνεχώς μαθήματα καθώς μεγαλώνει. Με πλήγωσε αυτή η συμπεριφορά, αλλά εγώ ήμουν καθαρός στις επιλογές μου. Και σ’ αυτές τις εκλογές επέλεξα τα δύσκολα. Πήγα με τον Μανδαλιανό που ήταν αουτσάιντερ. Και το 2014 τα δύσκολα επέλεξα.

Αγκίδα: Όταν πήρατε τους ανθρώπους αυτούς στην παράταξή σας ήδη είχαν δείξει δείγματα γραφής. Γιατί τους πήρατε;

Σωτηράκης Κώστας: Τα δείγματα γραφής τότε δεν ήταν τόσο έντονα. Τι να σας πω; Εξαιτίας αυτών των ανθρώπων είμαι κι εγώ κατηγορούμενος για την αναμόρφωση της οδού Επτανήσου. Σκεφτείτε ότι δεν με ρώτησαν καν τι συμβαίνει με την οδό Επτανήσου. Η ανάπλαση της Επτανήσου ήταν το μεγαλύτερο έργο της τετραετίας 2000-2004. Δεν υπήρχε άλλο έργο εκείνην την τετραετία. Το πρόβλημα για το οποίο έγινε η καταγγελία είναι πολιτικό, γιατί το έργο έγινε και δεν χάθηκε ούτε μια δραχμή. Το γιατί χρηματοδοτήθηκε έτσι ή αλλιώς είναι πολιτικό θέμα κι όχι δικαστικό.

Αγκίδα: Πώς αισθάνεστε που άνθρωποι της παράταξής σας μετέτρεψαν το δημοτικό συμβούλιο από πολιτικό όργανο, όχι σε δικαστήριο αλλά σε «καταγγελτήριο» με ανύπαρκτα στοιχεία;

Σωτηράκης Κώστας: Αισθάνομαι πολύ άσχημα γιατί οι υπηρεσίες τόσα χρόνια ασχολούνταν μόνο με τις καταγγελίες. Αισθάνομαι πολύ άσχημα γιατί επί πολλά χρόνια σέρνονταν αιρετοί και υπάλληλοι σαν κατηγορούμενοι ή απολογούμενοι σε διάφορα γραφεία που μέχρι τότε δεν τα ξέραμε. Δεν έφτανε μάλιστα αυτό αλλά υπήρχαν και τα διάφορα συκοφαντικά σε βάρος μας δημοσιεύματα που μας διαπόμπευαν στον κόσμο.

Αγκίδα: Να συμπεράνουμε λοιπόν ότι δεν θα ανεχτείτε αυτούς που διαπόμπευσαν αιρετούς, υπαλλήλους και γενικά όλο το δήμο;

Σωτηράκης Κώστας: Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή. Θα κάνουμε αυτό που δεν έκανε ο κύριος Σούλας. Όλες αυτές οι υποθέσεις θα πηγαίνουν στα δικαστήρια. Αυτό που σας είπε και ο δήμαρχος. Το έχουμε συζητήσει, το έχουμε αποφασίσει, οι συκοφάντες θα πηγαίνουν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια. Δεν μπορεί ο δήμος να είναι συνεχώς σε θέση άμυνας για καταγγελίες που δεν ευσταθούν. Φτάνει. Αρκετή λάσπη φάγαμε τόσα χρόνια.

Αγκίδα: Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν σημαία τις καταγγελίες και έκαναν επερωτήσεις στη Βουλή.

Σωτηράκης Κώστας: Αυτό το γεγονός με πείραξε πάρα πολύ. Με πείραξε γιατί βουλευτές της πόλης μας έκαναν ενέργειες χωρίς να ενημερωθούν, χωρίς να μας ρωτήσουν αν ευσταθούσαν αυτές οι κατηγορίες.

Αγκίδα: Προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιου είδους καταγγελίες να φορτώσει την ευθύνη της ψήφισης των μνημονίων σε ατασθαλίες που δήθεν έγιναν στους δήμους;

Σωτηράκης Κώστας: Εκείνο το διάστημα ήταν κατηγορούμενοι σχεδόν όλοι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν εγώ ως αντιδήμαρχος οικονομικών να μπλοκάρω το ΑΦΜ μεγάλης εταιρείας τηλεφωνίας και μετά να πηγαίνω κατηγορούμενος για μη είσπραξη τελών εκμετάλλευσης υπεδάφους.

Αγκίδα: Οι άνθρωποι από την παράταξή σας που κατέβαλαν προσπάθεια για να εκλεγεί ο Κλεάνθης Μανδαλιανός δεν έκαναν κουβέντα μαζί σας για τις θέσεις από τις οποίες θα ήθελαν να προσφέρουν στο δήμο;

Σωτηράκης Κώστας: Όχι. Δεν έχει γίνει καμιά συμφωνία. Επίσης ήμαστε μια ενιαία παράταξη και θα αποφασίσει ο δήμαρχος ποιες θέσεις θα δοθούν και σε ποιους.

Αγκίδα: Ο δήμαρχος μέχρι χθες δεν γνώριζε ούτε τις θέσεις, ούτε τα πρόσωπα.

Σωτηράκης Κώστας: Ο δήμαρχος θα επιλέξει. Άλλωστε όπως ξαναείπα και όπως ξέρετε υπάρχουν πολλοί νέοι εκλεγμένοι και η επιτυχία τους είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

«Είναι λυπηρό που εκλεγμένος της παράταξης Σούλα τη δεύτερη Κυριακή κυκλοφορούσε με κονκάρδα του Καμαρινού»
«Ο δήμος ήταν παρατημένος από τη διοίκηση Σούλα»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ