Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΣαν σήμερα... 4 του Ιούλη

Σαν σήμερα… 4 του Ιούλη

1776 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τη Βρετανία (Αμερικανική αστική Επανάσταση).

1804 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν.

1807 Γεννιέται ο Ιταλός επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στρατηγός, ένας από τους αρχηγούς της επαναστατικής αστικοδημοκρατικής πτέρυγας του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, που αγωνιζόταν για την ενοποίηση της Ιταλίας.

1848 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν (Σατωβριάνδος).

1909 Συγκροτείται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος από ομάδα αξιωματικών, που το ίδιο έτος πρωτοστάτησε στο αστικό στρατιωτικό πραξικόπημα στου Γουδή και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1927 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον.

1928 Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Α. Ζαΐμη, ο Ελ. Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση. Στις 9 του Ιούλη διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Αυγούστου.

1934 Πεθαίνει η Γαλλίδα φυσικός Μαρί Κιουρί, που μεταξύ άλλων ανακάλυψε το ράδιο (Βραβεία Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).

1944 Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβα, Παγκράτι, Καισαριανή και Αγιος Ιωάννης. Απέναντί τους όμως βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς, προξενώντας τους σοβαρές απώλειες.

1966 Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο γήπεδο της ΑΕΚ, με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και το «Μαουτχάουζεν».

1975 Ένοχο για τη δολοφονία 230.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα κρίνει δικαστήριο του Αμβούργου τον αρχηγό της Γκεστάπο, Λούντβιχ Χαν. Ο ηλικίας 67 χρόνων νομικός κρίνεται υπεύθυνος για την οργάνωση της «μετοίκησης», κατά τη ναζιστική ορολογία, των Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας στο διάστημα 1942-1943.

1976 Μονάδα Ισραηλινών κομάντος πραγματοποιεί επίθεση – «αστραπή» στο αεροδρόμιο του «Εντεμπε» της Καμπάλα, πρωτεύουσας της Ουγκάντα, και απελευθερώνει τους ομήρους, τους οποίους κρατούν από τις 27 του Ιούνη Παλαιστίνιοι ένοπλοι. Συνολικά, χάνουν τη ζωή τους 31 άτομα κατά την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία προκαλεί μεγάλη αίσθηση, αλλά και επικρίσεις παγκοσμίως.

2004 Η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 0-1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ