Πως ο Μανδαλιανός κατάφερε να κερδίσει πανηγυρικά τις εκλογές

0
25
TEST

Ο πρωτάρης και άπειρος στα αυτοδιοικητικά Κλεάνθης Μανδαλιανός πέτυχε μία συντριπτική νίκη σε βάρος του παλιού και έμπειρου αντιπάλου του Γιάννη Καμαρινού. Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός στην κυριολεξία ισοπέδωσε τον αντίπαλό του. Αλλά πώς ο Μανδαλιανός έφτασε σ’ αυτήν την συντριπτική νίκη; Η γραφή αυτή δεν θα ασχοληθεί με την προεκλογική περίοδο αλλά θα πάει πίσω στην απόφαση καθόδου του Μανδαλιανού στις εκλογές. Ο Μανδαλιανός αποφάσισε να κατέλθει στις εκλογές πολύ αργά και ενώ είχαν ήδη δημιουργηθεί συσχετισμοί. Ο Καμαρινός πριν αρκετό καιρό είχε εγκαταλείψει τη διοίκηση Σούλα, με την οποία ήταν εκλεγμένος, είχε ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα και έπαιρνε τον ένα δημοτικό σύμβουλο μετά τον άλλον από τις παρατάξεις του Σούλα και του Σωτηράκη. Από την άλλη ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας προσπαθούσε να κρατήσει την παράταξή του όρθια μετά τη ζημιά που του έκανε ο Γιάννης Καμαρινός, αλλά αυτό αποδείχθηκε αδύνατο αφού ακόμα και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι δεν έφυγαν με τον Καμαρινό «έγερναν» προς εκείνον με βάση τις ενέργειές τους μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο ιατρός Βασίλης Ανδρεάδης που ξεκίνησε να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος υπαναχώρησε και έθεσε υποψηφιότητα με τον Καμαρινό. Οι βασικοί διεκδικητές της δημαρχίας θα ήταν ο Πέτρος Σούλας και ο Γιάννης Καμαρινός.

Στην παραπάνω διαμορφωμένη κατάσταση έγινε μια στρατηγική κίνηση, μία κίνηση που αποδείχθηκε Ματ. Ο Στάθης Λαφαζανίδης και ο Κώστας Σωτηράκης, επικεφαλής της δεύτερης και της τρίτης παράταξης του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου αντίστοιχα και υποψήφιοι δήμαρχοι την προηγούμενη φορά, αντιλήφθηκαν, ταυτόχρονα με τις αντικειμενικές δυσκολίες αυτόνομης καθόδου του καθενός ξεχωριστά, ότι σ’ αυτήν την σύγκρουση παλιών που θα παριστάνουν τους νέους, θα υπάρχουν μόνο χαμένοι. Στάθης Λαφαζανίδης και Κώστας Σωτηράκης αντιλήφθηκαν ότι ο κόσμος δεν θα ανεχτεί την κοροϊδία ανθρώπων, που διοίκησαν τον δήμο για πολλά χρόνια, να παριστάνουν τους «φρέσκους» και τους «νόστιμους». Επειδή όμως και οι ίδιοι ήταν παλιοί και μαζί τους κουβαλούσαν πολλούς παλιούς, έκαναν την στρατηγική επιλογή να παραμερίσουν και να θέσουν επικεφαλής μιας ενιαίας παράταξης έναν εντελώς καινούργιο άνθρωπο στα αυτοδιοικητικά, πλην όμως καταξιωμένο επιστήμονα. Στάθης Λαφαζανίδης, Κώστας Σωτηράκης και Αλέκος Μανδαλιανός (πατέρας του νεοεκλεγμένου δημάρχου) κατάφεραν να πείσουν τον Κλεάνθη Μανδαλιανό ότι αυτό το σχήμα με τον ίδιο υποψήφιο είχε μεγάλη τύχη να κερδίσει τον δήμο και είχαν δίκιο. Ο κόσμος δεν είχε καμία όρεξη να ακούσει την διασπασμένη παράταξη, που διοικούσε τον δήμο κατά την τελευταία θητεία, να ζητάει την ψήφο του με δύο διαφορετικά ονόματα. Ο κόσμος σ’ αυτές τις εκλογές δεν είχε διάθεση να ακολουθήσει ισχυρούς τοπικούς παράγοντες που δηλώνουν ότι κουβαλούν ψήφους στο τσεπάκι τους.

Η νίκη του Κλεάνθη Μανδαλιανού ξεκίνησε από στρατηγικές κινήσεις του Στάθη Λαφαζανίδη και του Κώστα Σωτηράκη, οι οποίοι έπιασαν τον παλμό του κόσμου και των γεγονότων. Ο Στάθης Λαφαζανίδης και ο Κώστας Σωτηράκης έβαλαν τα θεμέλια για την συντριπτική νίκη του Κλεάνθη Μανδαλιανού. Δεν θα αναφερθούμε, όπως γράψαμε και στην αρχή, στην προεκλογική σύγκρουση, στα προεκλογικά γεγονότα, στα λάθη και στις παραλείψεις των αντιπάλων του Μανδαλιανού, ούτε θα αναφερθούμε στις ενέργειες του ίδιου που τον οδήγησαν σ’ αυτήν την σαρωτική νίκη. Αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο άλλης γραφής.

Κιμ. Ο.

Τελικά αποτελέσματα της σαρωτικής νίκης του Κλεάνθη Μανδαλιανού
1.500 λιγότερες ψήφους ο Καμαρινός σε σχέση με την πρώτη Κυριακή!