Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Μνημόνιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ για το «φακέλωμα» ταξιδιωτών με αεροπλάνο υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ

06-04-2019

Μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής υπογράφτηκε προχθές στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αντικείμενο του μνημονίου είναι η παροχή τεχνικής συνδρομής από πλευράς ΗΠΑ για την υλοποίηση των προβλέψεων του Ν. 4579/2018 (υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών), ο οποίος ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στα ονομαστικά αρχεία επιβατών, με πρόσχημα την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων. Έτσι, οι ΗΠΑ συμβάλουν και τεχνικά στο γενικευμένο φακέλωμα για όλους όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, θεωρώντας τους εν δυνάμει ύποπτους.

Σημειώνεται ότι η οδηγία 2016/681 της ΕΕ για τις «υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών», προβλέπει το ολοκληρωτικό φακέλωμα των επιβατών που μετακινούνται με αεροπλάνο, ακόμα και αν αυτοί είναι παιδιά, δηλαδή τη διατήρηση του Μητρώου Ονόματος Επιβατών (PNR), όπου καταγράφονται 19 δεδομένα για κάθε επιβάτη ακόμα και για τα αντικείμενα των αποσκευών του, τα οποία θα διαχειρίζονται οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών – μελών αλλά και των τρίτων χωρών, για 5 χρόνια. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπεύθυνος φορέας για την τήρηση και διαχείριση των στοιχείων αυτών είναι η ΕΛ.ΑΣ. Η οδηγία αυτή έγινε νόμος του ελληνικού κράτους πέρσι τον Νοέμβρη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Έτσι, όλοι είναι εν δυνάμει ύποπτοι, ενώ το PNR που τώρα αφορά αυτούς που ταξιδεύουν με αεροπλάνο, αργότερα, αν αυτό κριθεί μη επαρκές, μπορεί να αφορά και αυτούς που ταξιδεύουν με πλοίο και αργότερα με λεωφορείο ή τρένο κ.ο.κ. Αυτή η μορφή φακελώματος των επιβατών προστίθεται στο τεράστιο δίκτυο καταστολής που το γιγαντώνεται. Με τα μέτρα καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης σκόπιμα “τσουβαλιάζονται” η εργατική – λαϊκή πάλη ή οι πρόσφυγες με τη δράση αντιδραστικών μηχανισμών, δημιουργήματα των ίδιων των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Εδώ και μερικά χρόνια οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία υποχρεώνουν τους αερομεταφορείς της ΕΕ να διαθέτουν δεδομένα PNR για όλους τους επιβάτες των πτήσεων προς και από τις χώρες αυτές. Ήδη από το Μάρτη 2003 οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές (η Υπηρεσία Συνοριακού Ελέγχου και Τελωνείων, CBP, τρόπον τινά «θυγατρική» της CIA) απαίτησαν και λαμβάνουν από τις αεροπορικές εταιρείες πληροφορίες για τον κάθε επιβάτη που ταξιδεύει εκεί όπως: Ημερομηνία κράτησης της πτήσης. Προγραμματισμένη ημερομηνία πτήσης. Αριθμός της θέσης. Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα και e-mail του επιβάτη. Κάθε πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής (αριθμός πιστωτικής κάρτας). Πληροφορίες για τα «μίλια πτήσης» που έχει συγκεντρώσει, δείγμα του αν ταξιδεύει «πολύ». Τον ταξιδιωτικό του πράκτορα. Αν πρόκειται για απλό ή μετ’ επιστροφής εισιτήριο και ημερομηνία έκδοσής του.

Το μνημόνιο υπογράφτηκε στο περιθώριο της συνάντησης της υπουργού Δημόσιας Τάξης Όλγας Γεροβασίλη με την αρμόδια για θέματα καταπολέμησης «τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού» αξιωματούχο του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Alina Romanowski, ο προϊστάμενος επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ, παρουσία και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

You must be logged in to post a comment Login