Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΕυτυχώς υπάρχει ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου για να μας θυμίζει τα 100...

Ευτυχώς υπάρχει ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου για να μας θυμίζει τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία

Και μετά το «G» η «Παναγία Κρεμαστή», ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου, που ευτυχώς υπάρχει για να μας θυμίζει ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου! Οι Ομοσπονδίες των Ποντίων έκαναν το καθήκον τους για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Δημιούργησαν ένα logo με το γράμμα «G» που περισσότερο παραπέμπει σε «gravity» παρά σε γενοκτονία. Έλυσαν βέβαια το πρόβλημα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία! Ένα «G» ίσο με χίλιες εκδηλώσεις. Φτάσαμε στο Πάσχα χωρίς να κάνουν τίποτα. Μετά το Πάσχα ο χρόνος μέχρι τη 19η Μαΐου είναι περιορισμένος. Θα βγάλουν μερικούς λόγους, θα χορέψουν μερικούς χορούς, θα ψήσουν μερικά σουβλάκια και θα τιμήσουν έτσι τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κλεισμένα μέσα σ’ ένα «G» φτιαγμένο κι αυτό στον υπολογιστή. Και από πίσω από αυτό το χάλι, οι περισσότεροι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι περιμένουν μοιρολατρικά να έρθει η ώρα που οι Ομοσπονδίες θα κηρύξουν την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου χορεύοντας και ψήνοντας σουβλάκια.

Ευτυχώς μέσα σε αυτή την ακινησία για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπάρχει ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», ο οποίος πραγματοποιεί στο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης μία μεγάλη εικαστική έκθεση, η οποία ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Απριλίου 2019. Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου δημιούργησε ένα τεράστιο καλλιτεχνικό γεγονός ως φόρο τιμής στους Έλληνες του Πόντου που ξεριζώθηκαν, δολοφονήθηκαν, άφησαν την τελευταία τους πνοή βαδίζοντας το δρόμο της προσφυγιάς, δημιούργησε ένα μεγαλειώδες καλλιτεχνικό γεγονός πραγματικό ύμνο στους ανθρώπους που αναγκάζονται να αφήσουν τις εστίες τους και να βαδίσουν έναν δρόμο αβέβαιο και όσον αφορά το μέλλον και όσον αφορά την ίδια τους τη ζωή. Η «Παναγία Κρεμαστή», έχοντας αποδείξει τα τελευταία χρόνια την πρωτοπόρα αντίληψη και δράση της, πραγματοποιεί μια μεγάλη έκθεση με έργα μεγάλων εικαστικών, αλλά και με εκατοντάδες ζωγραφιές μικρών μαθητών που συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό τον οποίο προκήρυξε για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο επισκέπτης που μπαίνει στο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης εντυπωσιάζεται από το δημιούργημα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου. Τα έργα των εικαστικών της καλλιτεχνικής ομάδας «Fireart» εντυπωσιακά, τα έργα των μαθητών συγκινητικά. Μία έκθεση που όποιος την βλέπει ρωτάει πως κατάφερε ένας τοπικός σύλλογος να τη στήσει, αφού θα πρέπει να κόστισε πάρα πολλά χρήματα. Κι όμως αυτό που κόστισε ήταν πάρα πολλή προσωπική δουλειά, πάρα πολύ μεράκι και πολλή μεγάλη προσπάθεια από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που έβαλαν το λιθαράκι τους για να φανεί αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» δε σταμάτησε όμως στην διοργάνωση της έκθεσης. Μας προσέφερε μια πραγματικά πανέμορφη και εντυπωσιακή τελετή εγκαινίων στις 22 Μαρτίου, ενώ αύριο Σάββατο 30 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο χώρο της έκθεσης έχει ετοιμάσει μια εξίσου εντυπωσιακή τελετή βραβεύσεων για τους συμμετέχοντες στο μαθητικό διαγωνισμό. Μεθαύριο Κυριακή στις 11:30 το πρωί πραγματοποιεί ημερίδα στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης με θέμα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού», στην οποία θα συμμετέχουν ιστορικοί και άλλοι επιστήμονες. Την επόμενη Παρασκευή 5 Απριλίου στις 7 το απόγευμα πραγματοποιεί πάλι στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» άλλη ημερίδα με θέμα «Καινοτόμες ιδέες για την προαγωγή της παράδοσης» κατά την οποία θα παρουσιάσει το μεγάλο του επίτευγμα της χρήσης του Ποντιακού χορού ως αεροβικής γυμναστικής.

Ευτυχώς υπάρχει η «Παναγία Κρεμαστή» που μας έδωσε αυτήν την θαυμάσια εικαστική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλιώς αντί για τις πανέμορφες αυτές εκδηλώσεις και αντί για τα θαυμάσια αυτά εικαστικά έργα, θα καμαρώναμε το «G» των Ομοσπονδιών. Αξίζει πραγματικά κανείς να επισκεφτεί την έκθεση του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου, Πόντιος ή μη. Πραγματικά θα εντυπωσιαστεί.

Τσακιρίδης Τάκης

https://agkidapress.gr/2019/03/29/δενδροφυτεύσεις-κλαδέματα-και-υλοτο/
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ