Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕγκαίνια της έκθεσης του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου για την γενοκτονία των Ελλήνων...

Εγκαίνια της έκθεσης του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Pigi Fasla, “Seeking home”, 16 x 25 cm, dry pastels, 2019 – Πηγή Φασλά, «Αναζητώντας την πατρίδα», 16 x 25 cm, ξηρά παστέλ, 2019

Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τα γιγαντιαία έργα τέχνης της καλλιτεχνικής ομάδας «Fireart» τοποθετήθηκαν χθες Πέμπτη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, διακοσμώντας το με έναν πρωτοφανή και εντυπωσιακό τρόπο. Η αίσθηση του επισκέπτη που εισέρχεται στο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης είναι πρωτόγνωρη καθώς ποτέ άλλοτε δεν τοποθετήθηκαν σ’ αυτό έργα τέχνης με τέτοιον εντυπωσιακό τρόπο. Τα έργα τέχνης, αυτά καθ’ αυτά, είναι ένας θρήνος για τον άνθρωπο που ξεριζώνεται από την πατρίδα του και παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ένα ρέκβιεμ για τον άνθρωπο που ωθείται να εγκαταλείψει τον τόπο του και χάνει τη ζωή του στον απάνθρωπο δρόμο της προσφυγιάς, είναι ένας ύμνος για τον ξεριζωμένο πρόσφυγα που προσπαθεί να βγάλει ρίζες και να ξανασταθεί σ’ έναν νέο τόπο! Έργα τέχνης που, λόγω της αισθητικής τους αξίας και του μεγέθους τους, κάνουν το τεράστιο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης να φαίνεται μικρό.

Στο χώρο του φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης εκτίθενται και τα εκατοντάδες έργα των μαθητών που πήραν μέρος στον μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής που προκήρυξε ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα «Fireart».

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 στις 7 η ώρα το απόγευμα. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί αυτήν την έκθεση. Είναι ένας τεράστιος καλλιτεχνικός φόρος τιμής στους Έλληνες του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις αρχέγονες εστίες τους, καθώς και σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έζησαν και ζούνε και οι ίδιοι το ίδιο δράμα με τους Έλληνες του Πόντου, σε όλους τους πρόσφυγες που αναγκάζονται με τη βία να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Η σύλληψη της ιδέας αυτής της εικαστικής έκθεσης από το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» και η υλοποίησή της δείχνουν έναν πρωτοποριακό Σύλλογο που απαρτίζεται από ανθρώπους με υψηλή αισθητική αντίληψη. Πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» και στα μέλη του.

Δημήτρης Φωτιάδης

Μεγάλη εικαστική έκθεση του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ