Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

19-03-2019

Οι ενδοαστικές εντάσεις σε Σερβία και Αλβανία κλιμακώνονται παράλληλα με το έντονο παρασκήνιο για την επανέναρξη του παζαριού για το Κοσσυφοπέδιο, που μαζί με τη συμφωνία των Πρεσπών εντάσσεται στον σχεδιασμό της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», ώστε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να ανασχέσουν την επιρροή πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο Βελιγράδι, το Σαββατοκύριακο έγιναν νέες κινητοποιήσεις από τη λεγόμενη «Συμμαχία για τη Σερβία» (AZS), ένα ετερόκλητο μόρφωμα ορισμένων κεντροδεξιών δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ακροδεξιών εθνικιστικών στοιχείων της νεοφασιστικής οργάνωσης «Dveri» του γνωστού Σέρβου ακροδεξιού Μπόσκο Ομπράντοβιτς, που ενθαρρύνονται από τμήμα της αστικής τάξης και Σέρβους μεγιστάνες. Επικεφαλής της οργάνωσης AZS είναι ο πρώην δήμαρχος Βελιγραδίου και πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντράγκαν Ντίλας (Dragan Dilas).

Μερικές δεκάδες μέλη της οργάνωσης εισέβαλαν το Σάββατο στα κεντρικά κτίρια της σερβικής ραδιοτηλεόρασης RTS, ζητώντας να προβάλουν σε απευθείας μετάδοση τις θέσεις τους, καθώς επικρίνουν τη διοίκηση του σταθμού για έντονα φιλοκυβερνητική στάση σε βάρος κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αποχώρησαν μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

Την Κυριακή, εκατοντάδες υποστηρικτές της AZS συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εμποδίζοντας την έξοδό του από το κτίριο. Τελικά, αποχώρησαν από το προεδρικό μέγαρο, αργά το απόγευμα, οπότε ο Πρόεδρος Βούτσιτς, που απέφυγε να έρθει σε ρήξη μαζί τους, αποχώρησε και αυτός.

Ο Σέρβος Πρόεδρος αργότερα επέκρινε τη «σιγήν ιχθύος» που τήρησαν το Σαββατοκύριακο αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ για τις βίαιες κινητοποιήσεις μέρους της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως τις προωθούν «κλέφτες, φασίστες όπως ο Ομπράντοβιτς και μεγιστάνες». Μιλώντας χτες στο σερβικό δίκτυο «Pink TV», πρόσθεσε πως βίαια επεισόδια όπως αυτά του Σαββατοκύριακου μπορεί να ακυρώσουν τις προσπάθειες για το άνοιγμα εργοστασίου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν» στη Σερβία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών πριν το 2020. Επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος για διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο υπό όρους, με στόχο μία «συμβιβαστική λύση». Εκτίμησε επίσης ότι θα είναι αναπόφευκτο σε έναν τέτοιο διάλογο να τεθεί ζήτημα οριοθέτησης των μεταξύ τους συνόρων.

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου Βελιγραδίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της σερβικής πρωτεύουσας με τη συμμετοχή της «Ευρωπαϊκής Λέσχης» του ρωσικού κοινοβουλίου και κεντρικό θέμα τα 20 χρόνια από τις ιμπεριαλιστικές επιδρομές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και «τα μαθήματα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Στην παρέμβασή του, ο Σέρβος Πρόεδρος (που υποστηρίζει ενεργά τις «εταιρικές» σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια) τόνισε ότι η επίθεση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κατά «μίας μικρής, κυρίαρχης χώρας ήταν σοβαρό έγκλημα, αλλά, 20 χρόνια μετά, ο σερβικός λαός παρέμεινε αλύγιστος». Επανέλαβε ότι η Σερβία δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και «θα παραμείνει σε αυτόν το δρόμο, ανεξάρτητα από το πόσες προσπάθειες γίνονται για να παρεκκλίνει της πορείας». Ευχαρίστησε τέλος τη Ρωσία για την υποστήριξη που έδωσε προς τον σερβικό λαό.

Νωρίτερα, πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Τσέπουριν, εκτίμησε πως το 2020 θα αρχίσει η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία μέσω του αγωγού «TurkStream» «σε ευνοϊκή τιμή», αποκτώντας παράλληλα «και σημαντικά έσοδα από τα τέλη διέλευσης».

Συγκρούσεις αστυνομικών – διαδηλωτών στα Τίρανα

Το ίδιο διάστημα, στα Τίρανα το Σάββατο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο, που διοργάνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος με ομιλητή τον Λουλζίμ Μπασά, που κατήγγειλε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα για διαφθορά. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών, με τους τελευταίους να σπάνε μέρος του αστυνομικού κλοιού για να εισέλθουν στη Βουλή, από όπου αποχώρησαν αργότερα.

Χτες, ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, επανέλαβε την πρότασή του σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για εξεύρεση λύσης και αποκλιμάκωσης της έντασης μέσω διαλόγου, εκτιμώντας πως είναι εφικτή «μέσω συνομιλιών και διαφανών διαδικασιών».

Τα επεισόδια σε Βελιγράδι και Τίρανα προκάλεσαν την αντίδραση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, που τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις είναι χαρακτηριστικά της δημοκρατίας εφόσον «γίνονται με ήρεμο τρόπο, χωρίς επεισόδια». Η αμερικανική πρεσβεία στην Αλβανία ασχολήθηκε και με τα επεισόδια του Σαββάτου στα Τίρανα, τονίζοντας ότι «η βία είναι παράνομη», όπως και «η καταστροφή δημόσιας περιουσίας».

Παρόμοια διαδήλωση έγινε και στο Μαυροβούνιο, από δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Μίλο Τσουγκάνοβιτς, που κατηγορείται για διαφθορά.

You must be logged in to post a comment Login