Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΤΡΟΦΗΝερό και αθλητισμός

Νερό και αθλητισμός

Η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί μεταξύ των αθλητών, ιδιαίτερα εκείνων που ασκούνται σε θερμά κλίματα και / ή σε υψόμετρο. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη απώλεια νερού λόγω εφίδρωσης και οι ρυθμοί εφίδρωσης μπορούν να φτάσουν τα 3L / ώρα σε ακραίες συνθήκες. Ο ιδρώτας περιέχει επίσης νάτριο και οι απώλειες νατρίου μπορεί να είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, ένας αθλητής που παράγει 5 λίτρα ιδρώτα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας θα χάσει το ισοδύναμο των περίπου 10 γραμ. Άλατος ως νάτριο. Έτσι, η αντικατάσταση χαμένου νατρίου μπορεί επίσης να είναι σημαντική. Τα υγρά είναι απαραίτητα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, καθώς η αφυδάτωση μόλις 2% του σωματικού βάρους που χάνονται ως νερό (ισοδύναμη με καθαρή απώλεια 1,4L σε άνθρωπο 70 kg) μπορεί να μειώσει την απόδοση.

Το νερό είναι κατάλληλο για την αντικατάσταση τυχόν χαμένων υγρών μετά από ήπια ή μέτρια άσκηση, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι μόνο το νερό δεν είναι η καλύτερη λύση για αντικατάσταση υγρών κατά τη διάρκεια ή μετά από έντονη ή παρατεταμένη άσκηση. Τα ποτά που είναι ειδικά προετοιμασμένα για το σκοπό αυτό περιέχουν υδατάνθρακες (συχνά γλυκόζη) και νάτριο για να αντικαταστήσουν το νάτριο που χάνεται στον ιδρώτα. Τα υποτονικά ποτά είναι εκείνα με χαμηλότερη οσμωτικότητα από τα σωματικά υγρά και συνήθως περιέχουν λίγο νάτριο και μικρές ποσότητες υδατανθράκων (λιγότερο από 4%). Τα ισοτονικά ποτά έχουν παρόμοια οσμωτικότητα με τα σωματικά υγρά. Περιέχουν 4-8% υδατάνθρακες και νάτριο, ώστε να παρέχουν κάποια ενέργεια καθώς και την αντικατάσταση του νερού και του νατρίου. Πολλά εμπορικά διαθέσιμα αθλητικά ποτά είναι ισότονα. Τα υπερτονικά ποτά περιέχουν περισσότερο από 8% υδατάνθρακες και έχουν μεγαλύτερη οσμωτικότητα από τα σωματικά υγρά.

Η ποσότητα του υγρού και του νατρίου που χάνονται κατά την άσκηση ποικίλει ανάλογα με την ένταση της άσκησης, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον ιδρώτα του ατόμου, αλλά έχει προταθεί ότι η προσθήκη υδατανθράκων και νατρίου σε ποτά, είτε ως εμπορικό αθλητικό ποτό ή σπιτική έκδοση, είναι απαραίτητες μόνο όταν ασκείτε για μια ώρα ή περισσότερο.

Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ