Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΤΡΟΦΗΒιταμίνη D: Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει νέα οφέλη

Βιταμίνη D: Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει νέα οφέλη

Η βιταμίνη D είναι ένα καυτό θέμα σήμερα. Μια σειρά από μελέτες διακήρυσσαν τα οφέλη της για ένα μεγάλο εύρος ασθενειών. Αντίθετα, άλλες πρόσφατες μελέτες ήταν πιο προσεκτικές, αμφισβητώντας την αντιληπτή χρησιμότητα της για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών.

Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που συντίθεται στο δέρμα μας όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου και είναι επίσης παρούσα σε μερικά τρόφιμα.

Το φως του ήλιου είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D, αλλά τους χειμερινούς μήνες, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) συνιστούν τη συμπλήρωση των επιπέδων βιταμίνης D με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη D κάθε μέρα. Αυτά περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, το εμπλουτισμένο γάλα, το συκώτι του βοείου κρέατος, τους κρόκους αυγών, τα μανιτάρια και τα ενισχυμένα δημητριακά πρωινού. Φυσικά υπάρχουν και συμπληρώματα βιταμίνης D.

Τι κάνει η βιταμίνη D;

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας και ότι η ανεπάρκεια συνδέεται με προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας .

Ίσως, κυρίως, η βιταμίνη D να βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στο σώμα μας, ενισχύοντας τα οστά μας και αποτρέποντας την αποδυνάμωση τους, όπως η οστεοπόρωση .

Όλο και περισσότερο όμως, οι μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι η βιταμίνη D μπορεί να έχει και προστατευτικά οφέλη κατά της καρδιακής ανεπάρκειας, του διαβήτη, του καρκίνου, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, των αυτοάνοσων και ακόμη και της τριχόπτωσης.

Ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, πάνω από το 40% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανεπαρκείς.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, τους μυς ή τα οστά, κούραση, αναπνευστικά προβλήματα, και χαμηλή διάθεση ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD).

Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ