Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΕκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Νικηφορίδη πραγματοποιεί η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκη. Το κάλεσμα για την εκδήλωση είναι το παρακάτω:

«Όλες και όλοι την Τρίτη, 5 του Μάρτη 2019, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη,
για να ανανεώσουμε τον όρκο συνέχισης του αγώνα του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ώρα 5:00μμ στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη,
στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι
από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).

Συμπληρώνονται φέτος 68 χρόνια από την 5η του Μάρτη του 1951 όταν το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος εκτέλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο “συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών” πίσω από το Επταπύργιο, τον πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη. Εκτελέστηκε μαζί με άλλους 6 αγωνιστές για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση του λαού μας, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο Νίκος Νικηφορίδης, όταν εκτελέστηκε, ήταν ένα 23χρονών παλικάρι, που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΕΠΟΝ, στην οποία εντάχθηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Για τη δράση του αυτή το αστικό κράτος τον έστειλε εξόριστο αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Παρά τα φρικτά βασανιστήρια όμως δε λύγισε. Δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των ιδεών του. Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο έρχεται στη Θεσσαλονίκη, όπου συλλαμβάνεται ξανά και δικάζεται από στημένο στρατοδικείο. Η κατηγορία με την οποία στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα είναι “η συλλογή υπογραφών για την ειρήνη”. Συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως “Έκκληση της Στοκχόλμης”.

Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε 68 χρόνια να φωτίζει τους αντιιμπεριαλιστικούς – αντιπολεμικούς και φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας. Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά, ενάντια στην εκμετάλλευση, για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Χιλιάδες και χιλιάδες άλλοι λαϊκοί αγωνιστές κυνηγήθηκαν και θυσιάστηκαν, προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά αυτά.

Σήμερα δυναμώνει απειλητικά η επιθετικότητα των μονοπωλίων σε όλη την υφήλιο. Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών κι ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς των υδρογονανθράκων και εμπορευμάτων. Αυξάνει ολοένα και περισσότερο η απειλή νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων με θύματα τους λαούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συνεχίζει πιστά την πολιτική των προκατόχων της. Μία πολιτική στενής πρόσδεσης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμβάλει ολόψυχα στην ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της ΝΑΤΟϊκής λυκοσυμμαχίας. Συνεχίζει τις δυσβάσταχτες για το λαό ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές δαπάνες. Δίνει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ νέες στρατιωτικές βάσεις και στρατιωτικές υποδομές. Συνεχίζει τη στενή συνεργασίας με το Ισραήλ, που σφαγιάζει καθημερινά το μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης κι άλλους λαούς της περιοχής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή. Προωθεί τα συμφέροντα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, για το μάντρωμα των λαών αυτών στις ιμπεριαλιστικές λυκοσηυμμαχίες. Υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους και είναι ο προτιμώμενος εταίρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Θέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο το λαό και τη νεολαία μας σε θανάσιμους κινδύνους.

Με τη συμφωνία των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να κατακτήσουν καλύτερες θέσεις και υπεροχή έναντι της Ρωσσίας και της Κίνας στην περιοχή. Έκλεισε άρον άρον τις εκκρεμότητες με το γειτονικό κράτος, δημιουργώντας συνθήκες αλυτρωτισμού, εκτρέφοντας έτσι τον εθνικισμό και στις δύο χώρες.  Είναι ψευδές και υποκριτικό το δήθεν ενδιαφέρον του για την αποκατάσταση ομαλών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και λαών. Το μόνο, που την ενδιαφέρει, είναι η προώθηση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, η επανακατάκτηση θέσεων και μεριδίων στις αγορές, που η ελληνική αστική τάξη τις έχασε στα χρόνια της κρίσης.

Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι διεθνείς συμμαχίες – ΝΑΤΟ και ΕΕ – για το μόνο που ενδιαφέρονται, είναι πως θα προωθήσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα συμφέρονται των δικών τους μονοπωλίων. Το ΝΑΤΟ είναι ο δολοφονικός μηχανισμός των επεμβάσεων και των πολέμων, δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει ανοιχτά, όπως και η ΕΕ, τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, την αμφισβήτηση ελληνικών νησιών και νησίδων, υποστηρίζει τις “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ, από κοινού με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ευθύνονται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους παντού στον κόσμο. Ευθύνονται για τους χιλιάδες νεκρούς, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του τόπου, που εφησυχάζουν το λαό, που θέλουν να τον πείσουν, ότι τάχα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή μας και σε όλο τον πλανήτη.

Σήμερα η καλύτερη τιμή στο Νίκο Νικηφορίδη και στους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές, που θυσιάστηκαν ακλόνητοι για τα ιδανικά τους στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο, για το δίκαιο και για το φωτεινό μέλλον του λαού μας, είναι η συνέχιση του αγώνα τους, για να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα ιδανικά. Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος, κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να υψώσουν τη δική τους σημαία της συναδέλφωσης των λαών, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας.

Όλοι μαζί να διατρανώσουμε:

Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία!

Να κλείσουν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις, η βάση της Σούδας και το Νατοϊκό Στρατηγείο NRDC, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού.

Να μην αλλάξουν τα σύνορα στην περιοχή και να γίνουν σεβαστές οι Συνθήκες, που τα καθορίζουν.

Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί, που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα κι έχουν συμφέρον μαζί να τα λύσουν. Ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ – ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ