Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚινητοποίηση στην εταιρεία «Veltio» για άμεση ανάκληση απολύσεων

Κινητοποίηση στην εταιρεία «Veltio» για άμεση ανάκληση απολύσεων

Την άμεση ανάκληση των νέων απολύσεων που προχώρησε η εργοδοσία της «Veltio» απαιτεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης. Το πρωί της Τρίτης το Συνδικάτο πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από την εταιρεία καταγγέλλοντας τις απολύσεις.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Δεν πέρασαν ούτε δύο βδομάδες και η εργοδοσία της “Veltio” προχώρησε σε νέες απολύσεις με την αιτιολογία της “μειωμένης απόδοσης σε σχέση με το αναμενόμενο”. Οι πράξεις αυτές πατάνε στις αντεργατικές διατάξεις που έχουν διατηρήσει και επεκτείνει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και μετατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις σε “ζούγκλα”. Αποτελούν την προστασία του κράτους στην ασυδοσία και τα κέρδη των εργοδοτών, στη βάση των “βέλτιστων πρακτικών” της ΕΕ.

Μάλιστα, σε μία περίπτωση η απόλυση αφορά συνάδελφο μέλος του ΣΕΤΗΠ. Η εργοδοσία τον έβαλε στο στόχαστρό της και προχώρησε σε απόλυση εκδικητικού χαρακτήρα, επειδή καλούσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, να οργανωθούν στο σωματείο, μοίρασε την ανακοίνωση του σωματείου στο χώρο δουλειάς. Αυτό δείχνει ότι η εργοδοσία προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το κυνήγι για την αύξηση των κερδών των εργοδοτών τους. Η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, για την απόσπαση μεγαλύτερου μεριδίου από την πίτα των κερδών, έχει ως αποτέλεσμα εμείς, οι εργαζόμενοι, να δουλεύουμε, με χαμηλούς μισθούς, ατελείωτες ώρες απλήρωτων υπερωριών με παράλληλη αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας. Με λίγα λόγια να δουλεύουμε με όρους που μας τσαλακώνουν στην κυριολεξία τη ζωή.

Το κέρδος που παράγεται από τους εργαζομένους, το καρπώνεται ολόκληρο ο εκάστοτε επιχειρηματίας και σε μας επιστρέφει ένα μικρό κομμάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη για αυξημένη κερδοφορία, μέσα στο πλαίσιο του αδυσώπητου ανταγωνισμού, οι εργοδότες τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, κάνουν απολύσεις, σε άλλες περιπτώσεις προχωρούν στο κλείσιμο ολόκληρων επιχειρήσεων, πετώντας κόσμο στο δρόμο, και “επενδύουν” τα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει σε άλλους κλάδους ή σε άλλες χώρες με κριτήριο τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους.

Συναδέλφισσα – συνάδελφε της “Veltio” σε καλούμε να βγάλεις συμπεράσματα από την πείρα σου, να αναλογιστείς τι κέρδισες από τη δουλειά σου το προηγούμενο διάστημα. Στο βωμό του κέρδους, να ζεις με το φόβο της απόλυσης, να αυξάνεται το άγχος σου κάτω από την πίεση για την κάλυψη των στόχων της εταιρείας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η εργοδοσία να σε “αξιολογεί” ως ανεπαρκή, αφού της έχεις δώσει τα πάντα να προσπαθεί να σε πείσει ότι δεν είσαι αρκετά “παραγωγικός”, ενώ εσύ είσαι μόνιμα σε ένα μάταιο αγώνα για να ξεφύγεις από τη ζώνη της απόλυσης με το περίφημο probation. Η εργοδοσία με διάφορα προσχήματα προσπαθεί να δικαιολογήσει τις απολύσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα.

Η επίθεση στα δικαιώματά μας δεν είναι θέμα “καλού και κακού εργοδότη”. Άλλωστε τα ίδια προσχήματα χρησιμοποιούνται και σε άλλες εταιρείες. Απολύσεις υπήρξαν το τελευταίο διάστημα και σε άλλες εταιρείες του κλάδου όπως οι “UNIFY”, “SKROUTZ”, “UNISYSTEMS”.

Θέλουν να βάλουν τους εργαζόμενους, όπως πλήρωσαν την κρίση τους, έτσι να πληρώσουν και την ανάπτυξή τους. Δεν χωρά καμία αυταπάτη για “υγιή επιχειρηματικότητα”, “οικογενειακό επιχειρηματικό κλίμα”. Κανένας εργαζόμενος να μην “τσιμπήσει” στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή και την ανάπτυξη την οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πασχίζουν, όπως εξαντλητικά ωράρια για να πιαστούν οι προθεσμίες, απλήρωτες υπερωρίες, χαμηλοί μισθοί και ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Περνάμε στην αντεπίθεση – Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Οι απολύσεις που γίνονται και σε άλλες εταιρείες του κλάδου αποδεικνύουν ότι η επίθεση που δεχόμαστε είναι συντονισμένη. Οργανωμένη και συντονισμένη πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση, η απάντηση των εργαζομένων.

Στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα δεν είμαστε μόνοι μας! Έχουμε μαζί μας το κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ. Να αναρωτηθούμε τι χάσαμε από την απουσία μας ως εργαζόμενοι από τις συλλογικές διεκδικήσεις και τον οργανωμένο σε ταξική κατεύθυνση αγώνα.

Στο ΣΕΤΗΠ διεκδικούμε για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, ανάκτηση όλων όσων χάσαμε στην κρίση.

Οργανωνόμαστε στο ΣΕΤΗΠ – Κανένας μόνος του – Σπάμε το φόβο – Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην εργασία – Παλεύουμε για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με τη ΣΣΕ θα καθορίζονται σε επίπεδο κλάδου οι όροι εργασίας μας, όπως ο μισθός, το ωράριο, οι άδειες, η ασφάλιση, η προστασία της μητρότητας με τρόπο οργανωμένο, συλλογικό. Για να μην γίνεται ο εργαζόμενος έρμαιο στα χέρια του κάθε εργοδότη, αλλά σε όλον τον κλάδο, να μπορεί να προστατεύει τα δικαιώματά του.

Διεκδικούμε:

  • Καμία απόλυση συναδέλφου. Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν!

  • Καμία ώρα απλήρωτης δουλειάς!

  • Διεκδικούμε, με βάση τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες μας, μισθό και συνθήκες εργασίας που να τις ικανοποιούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ