Η πρυτανεία του ΑΠΘ καταλήφθηκε από φοιτητικούς συλλόγους

0
2
TEST

Σε κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ προχώρησαν σήμερα το πρωί, Φοιτητικοί Σύλλογοι και Οικότροφοι των Εστιών, διατρανώνοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε τα ψέματα και τους εμπαιγμούς της κυβέρνησης η οποία τσακίζει τα δικαιώματά μας και το βαφτίζει ανάπτυξη».

Η υποβάθμιση των σπουδών και το χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα, η εισβολή των επιχειρήσεων στις σχολές τόσο στο επιστημονικό πεδίο, όσο και το επίπεδο της σίτισης, της στέγασης και της καθαριότητας, αλλά και οι σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά, βρίσκονται στο επίκεντρο της κινητοποίησης.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Εναντιωνόμαστε στις αντιδραστικές αλλαγές που δρομολογούνται σε κάθε χώρο και υποβαθμίζουν συνολικά τις σπουδές μας, όπως η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας και η εφαρμογή του προσοντολόγιου στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές. Αλλαγές όπως αυτές στα προγράμματα σπουδών στην Ιατρική, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο στα ΤΕΦΑΑ, την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων και την στέρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στις σχολές του Πολυτεχνείου.

Στεκόμαστε απέναντι στο μπάσιμο των επιχειρήσεων στις σχολές, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα όπως παραδείγματος χάριν τις δηλητηριάσεις στο εστιατόριο της Εστίας από το κακής ποιότητας φαγητό που σερβίρει ο εργολάβος. Δίνουμε απάντηση στις εκ νέου προκλητικές δηλώσεις του δημάρχου ο οποίος υποστηρίζει πως θα πρέπει να καθιερωθούν τα δίδακτρα στα προπτυχιακά -έστω αρχικά με την μορφή τελών εγγραφής- προκειμένου να πάρει και ο δήμος κομμάτι από την πίτα, από τα χρήματα δηλαδή που “αφήνουν οι φοιτητές στην πόλη”.

Καλούμε τους φοιτητές να δυναμώσουν τη διεκδίκηση, την οργάνωση σε κάθε σχολή, τμήμα και έτος, να φουντώσει η συζήτηση και ο προβληματισμός στις Γενικές Συνελεύσεις, τις Επιτροπές Ετών και ο κοινός τους βηματισμός.

Κλιμακώνουμε ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει σε συνέχεια των προηγούμενων η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαλύοντας τη φοιτητική μέριμνα, μετατρέποντας τα πτυχία μας σε διαβατήρια για την ανεργία, μαυρίζοντας την καθημερινότητα, τη ζωή και το μέλλον μας».