Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣυλλαλητήριο της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης ενάντια στη διέλευση αμερικανοΝΑΤΟικού εξοπλισμού

Συλλαλητήριο της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης ενάντια στη διέλευση αμερικανοΝΑΤΟικού εξοπλισμού

Συλλαλητήριο ενάντια στη διέλευση αμερικανοΝΑΤΟικών ελικοπτέρων και εξοπλισμού από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και καλεί το λαό της πόλης, το ταξικό εργατικό κίνημα, τις μαζικές οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας την Πέμπτη 14 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. σε μαζικό συλλαλητήριο, στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ αναφέρει: 

«Έναν “πρωτότυπο” τρόπο βρήκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας θυμίσει τα 20 χρόνια της επέμβασης και του βρώμικου πολέμου των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ το 1999 ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, ενός πολέμου που οριστικοποίησε τη βίαιη διάλυση του ενιαίου αυτού κράτους. Οι βάρβαροι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα (νεκρούς και τραυματίες), πολλά από τα οποία ήταν μικρά και ανυπεράσπιστα παιδιά και άμαχοι, κατέστρεψε νοσοκομεία, σχολεία, υποδομές, εργοστάσια, γέφυρες και δρόμους.

Οι “έξυπνες” ΝΑΤΟικές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου μετέτρεψαν τη Γιουγκοσλαβία και ολόκληρα τα Βαλκάνια σε ραδιενεργή και χημική χαβούζα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία όλων των λαών της περιοχής.

Τότε, ο προκάτοχος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ (ο λεγόμενος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ), με το σύνθημα “Μιλόσεβιτς και Κλίντον σταματήστε τις ανθρωποθυσίες”, εξίσωνε τους θύτες με τα θύματα. Σήμερα, ως κυβέρνηση πια, μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια απέραντη βάση και ορμητήριο των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ κατά των λαών της περιοχής.

Όπως τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την απόλυτη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης της ΝΔ, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει ουσιαστικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε βάση των αμερικανικών ελικοπτέρων και σε πύλη εισόδου και μεταφοράς στρατιωτικού οπλισμού.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παίζει επάξια το ρόλο του “γεωπολιτικού μεντεσέ” του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, αφού άλλωστε είναι ο “καλύτερος προτιμώμενος εταίρος” τους, όπως δηλώνουν τα επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ. Εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας βαθιά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Με την πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών κόπιασε βαριά για να μαντρώσει στη φυλακή του ΝΑΤΟ το λαό της ΠΓΔΜ, ενώ έπεται συνέχεια και για άλλους λαούς, με τη λεγόμενη ευρωαντλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του αστικού τόξου έχουν ξεκάθαρη στόχευση, την υπεράσπιση και αναβάθμιση της θέσης των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή. Ο λαός μας, ωστόσο, είναι αυτός που πληρώνει το λογαριασμό, μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής. Τόσο σήμερα στις συνθήκες της “ιμπεριαλιστικής ειρήνης” και της οικονομικής κρίσης, όσο και αύριο στις συνθήκες μιας αιματηρής πολεμικής αναμέτρησης, που τα αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα μπορούν να προκαλέσουν.

Ο λαός και η νεολαία της χώρας μας, όπως και τότε την άνοιξη του 1999, έτσι και σήμερα πρέπει να ξεσηκωθούν. Μαζί με όλους τους λαούς των Βαλκανίων μπορούν και πρέπει να βάλουν φραγμό στα άνομα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και στα επικίνδυνα σχέδια των αστικών τάξεων της περιοχής. Να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια σε περιοχή φιλίας, συνεργασίας και συναδέλφωσης των λαών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ