Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΝέα κινητοποίηση έξω από την τράπεζα Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη

Νέα κινητοποίηση έξω από την τράπεζα Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Δανειοληπτών, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των Λαϊκών Επιτροπών. Αντιδρούν στα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στην απόσχιση του τμήματος των Κόκκινων Δανείων (RBU) και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτά τα τμήματα πανελλαδικά στα καταστήματά της.

Σήμερα υπάρχει πανελλαδική στάση εργασίας των εργαζομένων, ενώ στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ανάλογη κινητοποίηση στην Αθήνα που έχει κηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«“Κοράκια ακούστε το καλά. Κάτω τα χέρια από εργαζόμενους και λαϊκή κατοικία”

Εργαζόμενοι στις τράπεζες,

Μετά τις εξελίξεις στην Τράπεζα “Πειραιώς”, ΤΡΑΠΕΖΑ για την πώληση “κόκκινων δανείων” στα κερδοσκοπικά funds και την απαλλαγή των τραπεζών από χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλους στα επόμενα 2 χρόνια, αναρωτιέται ακόμα κανείς αν βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Τα μνημόνια συνεχίζονται, γίνονται διαρκείας, ακόμα πιο βάρβαρα.

Οι πώληση “κόκκινων δανείων” στα funds είναι γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης στους “θεσμούς”. Είναι απαίτηση των “μεγάλων”, του Συνδέσμου Βιομηχάνων να φύγουν τα “βαρίδια” για να δοθούν σ’ αυτούς νέα δάνεια και κέρδη. Όχι βέβαια στους “μικρούς” που κλείνουν, αυξάνοντας τις “επισφάλειες”.

Οι απολύσεις χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων είναι “δέσμευση” τριών μνημονίων όλων των κυβερνήσεων (10.000 έως το 2021, αναφέρουν δημοσιεύματα).

Πάλι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με “αίμα” εργαζομένων και λαού. Θυσιάζονται χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι, χιλιάδες κατασχεμένα σπίτια. Αν αυτό δεν είναι ένα ακόμα μνημόνιο, τότε τι είναι;

“Αυτουργοί του εγκλήματος” είναι εξίσου: Τραπεζίτες – βιομήχανοι – κυβέρνηση.

Όποιος εστιάζει μόνο σε έναν, αποσιωπώντας τους άλλους, υπηρετώντας την κυβέρνηση που στήνει το σκηνικό, βάζοντας δίλημμα “θυσία τραπεζοϋπαλλήλων και δανειοληπτών Ή 4ο μνημόνιο”…

Όποιος καθησυχάζει “τίποτα δεν συμβαίνει, είναι συνηθισμένο παιχνίδι των τραπεζιτών”, παραπέμπει στο “να δούμε”, σε δικηγόρους, στη “γνωστή” ΟΤΟΕ, σε παζάρια που δήθεν θα εξασφαλίζουν “ασφαλείς ρυθμίσεις” για τους συναδέλφους στις νέες εταιρείες-“κοράκια”, όταν όλες οι “προτάσεις” έχουν μία κατάληξη: Εκβιασμός για “εθελούσιες” ή “μεταβίβαση” υπαλλήλων στα νέα κάτεργα και πολύ σύντομα απόλυσή τους.

Όποιος διασπά σε 6 διαφορετικούς συλλόγους συναδέλφους διπλανών γραφείων με ίδιο αφεντικό, ίδιο κίνδυνο απόλυσης …

Παίζει επικίνδυνο – στημένο – βρώμικο παιχνίδι για την κυβέρνηση (σημερινή ή επόμενη) και το κοινό τους αφεντικό, τους τραπεζίτες.

Η “επιβίωση” των τραπεζών, η “ανάπτυξή τους” προϋποθέτει το τσάκισμα των εργαζομένων.

Καμία υπογραφή ατομικής σύμβασης ή μεταβίβασης.

Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Όχι άλλο “αίμα” για τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις τους. Να νικήσουν οι εργαζόμενοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ