Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΗ απροσεξία της δημοσκόπησης…

Η απροσεξία της δημοσκόπησης…

Μια πολλή ωραία δημοσκόπηση κυκλοφόρησε για τον όμορφο δήμο μας. Η δημοσκόπηση αυτή δίνει εντυπωσιακή και επιβλητική νίκη σε έναν υποψήφιο δήμαρχο ο οποίος υπερτερεί έναντι όλων των άλλων υποψηφίων δημάρχων μαζί αλλά και έναντι του καθενός τους ξεχωριστά. Ο πολιτικός αναλυτής μάλιστα (έτσι δηλώνει ο κύριος που αναλύει την δημοσκόπηση) καταλήγει ότι το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο παρ’ όλο που υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι και πολύς χρόνος μέχρι της εκλογές! Κι εκεί που ετοιμαζόμαστε να τηλεφωνήσουμε και να συγχαρούμε τον νέο δήμαρχο πέφτει το μάτι μας πάνω στην ταυτότητα της δημοσκόπησης, μιας και στην αρχή μας συνεπήρε η ανάλυση της δημοσκόπησης και ξεχάσαμε την ταυτότητά της! Η δημοσκόπηση έγινε ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2019. Η ερώτηση που γινόταν στην δημοσκόπηση ήταν «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε δημοτικές εκλογές, εσείς ποιον θα ψηφίζατε για δήμαρχο». Οι Κυριακές όμως στις οποίες αναφέρεται μία δημοσκόπηση, η οποία έγινε ολόκληρο τον Ιανουάριο, είναι πέντε. Για ποια από τις πέντε Κυριακές απαντούσαν οι ερωτώμενοι;! Η σωστή λοιπόν ερώτηση στις περιπτώσεις που η δημοσκόπηση κρατάει τόσο πολύ είναι «στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές ποιον θα ψηφίσετε για δήμαρχο»!

Ψάξαμε πόσο διαρκούν δημοσκοπήσεις εταιριών,  που προσπαθούν να διατηρήσουν κάποια σοβαρότητα ή τουλάχιστον κάποια σοβαροφάνεια, στις οποίες τίθεται το ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, τι θα ψηφίζατε». Η διάρκειά τους είναι λίγων ημερών, δύο, τριών, τεσσάρων, πέντε και μέσα στην ίδια εβδομάδα. Αναφέρονται δηλαδή στην ίδια Κυριακή. Βέβαια βρήκαμε και μία διαδικτυακή με αυτό το ερώτημα που διήρκεσε ένα μήνα! Θα μπορούσε να διαρκέσει και δύο και τρεις και το λουρί της μάνας!

Καθώς πλησιάζουμε προς τις δημοτικές εκλογές δεν είναι κακό οι δημοσκόποι να μας εμπαίζουν, όπως άλλωστε συνηθίζεται κι όπως άλλωστε οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει! Ας προσπαθήσουν όμως να μας εμπαίζουν με λίγη μεγαλύτερη μεθοδικότητα, καθώς το άτιμο το μάτι ορισμένων πέφτει πάνω στην απροσεξία…

Χ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ