Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΕισαγγελική παρέμβαση για τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ

Εισαγγελική παρέμβαση για τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου στην Πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς. Την έρευνα καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό ερευνάται το αδίκημα της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών με ρατσιστικά κίνητρα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή φασιστοειδή ξήλωσαν και έσπασαν τις μαρμάρινες πλάκες του μνημείου, το οποίο είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο που υπήρχε μέχρι την κατοχή στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Κινητοποίηση αύριο των φοιτητών

Τη νέα φασιστική πρόκληση με τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται μέσα στο χώρο της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, καταδικάζουν οι φοιτητές με αποφάσεις των Συλλόγων τους, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ, ενώ αύριο, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζουν πορεία μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, προκειμένου να διεκδικήσουν την αναστήλωση του μνημείου και να καταδικάσουν τους φασίστες-ναζί. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι αποφάσεις είχαν πάρει οι Σύλλογοι Φοιτητών, Nομικής, Οικονομικού, Ψυχολογικού και ΜΜΕ.

Με το ψήφισμά τους απαιτούν από την Πρυτανεία του ΑΠΘ να αναλάβει άμεσα την αναστήλωση του συγκεκριμένου μνημείου και ανάμεσα σε άλλα σημειώνουν: «Στα μουλωχτά και πάλι, κρυμμένοι στις κουκούλες τους για άλλη μια φορά, οι νοσταλγοί της Χούντας, οι Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν ξανά μέσα σε διάστημα 8 μηνών στο ίδιο μνημείο επιβεβαιώνοντας με τη στάση τους την άρρηκτη σχέση που έχει το κόμμα τους με τον Χίτλερ και τους Ναζί, τα εγκλήματα των οποίων υπερασπίζεται. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να ανακόψουν την ανάγκη η νεολαία να μάθει την αλήθεια για τα εγκλήματα του ναζισμού και ο λαός να δυναμώσει την πάλη του για την απομόνωση του ναζισμού. (…)

Καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια. Απομονώνουμε τη φασιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή, τους φυσικούς και πολιτικούς απογόνους του φασισμού τους οποίους το σύστημα αξιοποιεί σήμερα για την τρομοκράτηση και καταστολή του εργατικού κινήματος, με στόχο να ευνουχίσει τη δύναμη των αγώνων της και να την παραδώσει βορά στα συμφέροντα ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Πετάμε έξω από τις σχολές μας, από τα διοικητικά συμβούλια και από τους συλλόγους μας όλα τα φασιστοειδή στοιχεία που ενστερνίζονται τέτοιου είδους απόψεις. Δεν θα μείνουμε θεατές μπροστά στην παραχάραξη της ιστορίας και στη βεβήλωση των μνημείων αυτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ