Τελευταία

  Χρονιά που το  εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να βάλει την σφραγίδα του

  22-01-2019

   Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΑΣ-ΟΤΑ για τη συνεδρίαση του Γ.Σ. του ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 18/1/2018. Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

  «Συνεδρίασε στις 18/1/2018 το Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ τοποθετηθήκαμε καταρχήν στο χαρακτήρα της χρονιάς που ξεκινάει ως μιας χρονιάς εκλογικών αναμετρήσεων στις οποίες το  εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να βάλει την σφραγίδα του και μέσα από τους αγώνες του και τις παρεμβάσεις του να καλεί σε μαύρισμα όλων αυτών που την τελευταία δεκαετία έχουν μαυρίσει την ζωή μας. Να μην ΄΄τσιμπήσουν΄΄ οι εργαζόμενοι στο νέο δίπολο που πάει να φτιαχτεί και να τους εγκλωβίσει ουσιαστικά στην συνέχεια των ίδιων πολιτικών είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ. Αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιεί και στη Τοπική Διοίκηση μία πολιτική που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, μία πολιτική που έχει οδηγήσει στην απώλεια 5μιση μισθών από κάθε συνάδελφο, σε διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων, σε χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων και σε 60 νεκρούς και 100άδες σακατεμένους εργάτες από εργοδοτικά εγκλήματα σε όλη τη χώρα. Αναδείξαμε πως το πλαίσιο της Κυβέρνησης αξιοποιείται από Δημάρχους ή από υποψήφιους Δημάρχους όπως ο Μπακογιάννης στην Αθήνα που μιλούν ανοικτά για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

  Η συζήτηση  κατά την συνεδρίαση στράφηκε κυρίως στην ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια και στην έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ.

  Για την Ημερίδα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως συνδικαλιστές της πλειοψηφίας που συμμετείχαν στην ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνιζαν στις ομιλίες τους τις ευθύνες των εργαζομένων για τα εργατικά “ατυχήματα” φτάνοντας στο σημείο να εκθειάσουν την ομιλία του Δημάρχου Νίκαιας και προέδρου της ΠΕΔΑ Ιωακειμίδη (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ όλος τυχαίως) που είπε “αλήθειες ότι φταίνε οι εργαζόμενοι”. Γίνεται μία απαράδεκτη προσπάθεια τόσο από τις Δημοτικές Αρχές και τη κυβέρνηση, όσο και από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να χρεωθεί στους εργαζόμενους η ευθύνη για τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας, να τους αποδοθούν ουσιαστικά οι ευθύνες των εργοδοτικών εγκλημάτων. θεωρούμε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε κάθε εργάτη ότι η προάσπιση της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας του στους χώρους δουλειάς σημαίνει την αποκλειστική υποχρέωση του εργοδότη, δηλαδή της δημοτικής αρχής και του κράτους, να παίρνει όλα τα απαραίτητα θεσμικά – οργανωτικά και πρακτικά μέτρα. Οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ επέμειναν ότι στους Δήμους έχουμε εργοδοτικά εγκλήματα αρνούμενοι την επικίνδυνη λογική της συνευθύνης που θέλησε να πλασάρει η Συνδικαλιστική Ανατροπή αλλά και η ΔΑΚΕ.

  Για την 3Κ.  Η Συνδικαλιστική Ανατροπή  πρότεινε στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στη καθαριότητα και κινητοποίηση την Τετάρτη 23 Γενάρη στον ΑΣΕΠ για την άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ.Οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ συμφωνήσαμε στην στάση εργασίας ως μορφή αγώνα και προτείναμε:

  Α. Η κινητοποίηση  να γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών καταδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για την μη έκδοση των αποτελεσμάτων.

  Β. Πρέπει να βγουν άμεσα τα αποτελέσματα και να στελεχωθούν οι υπηρεσίας αλλά την ίδια ώρα πρέπει να υπάρχει και νομοθετική ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεων  για τους συναδέλφους παρατασιούχους οι οποίοι με τον αγώνα τους έφεραν την 3Κ και τώρα είτε κάποιοι είναι άνεργοι είτε παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων.

  Γ. Βάλαμε το ζήτημα ότι οι εργαζόμενοι με την 3Κ ρωτάνε αν είναι μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ αφού σε μια σειρά Σωματεία δεν εγγράφονται ακόμα οι συμβασιούχοι.   

  Στην αντιπρότασή μας για κινητοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών  φάνηκε η αποφασιστικότητα της Συνδικαλιστικής Ανατροπής να στηρίξει τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη προσχηματική διαμάχη του με τον ΑΣΕΠ και στο παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών. Έφτασε στο σημείο να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση χωρίς να έχει την πλειοψηφία, καθώς οι άλλες δυνάμεις στήριξαν την πρότασή μας για το τόπο της συγκέντρωσης. Με μία απαράδεκτη απόφαση που εκμεταλλεύτηκε την διπλή ψήφο του προέδρου και τη συγκυρία των απουσιών πέρασε τη πρόταση της μειοψηφίας με μόνο στήριγμα τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) με τους οποίους βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση.

  Για την ΔΑΣ-ΟΤΑ είτε στον ΑΣΕΠ είτε στο Υπουργείο γίνει η συγκέντρωση το κρίσιμο στοιχείο παραμένει η οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, νομοθετική ρύθμιση τώρα για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.»

  You must be logged in to post a comment Login