Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ καταγγέλλουν τη συκοφάντηση και την παραπληροφόρηση

0
2
TEST

Την προσπάθεια συκοφάντησης και παραπληροφόρησης του κοινού από την πλευρά του διεύθυνσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η αντιπροσωπευτική Επιτροπή των Ηθοποιών του ΚΘΒΕ. 

Συγκεκριμένα, τονίζει πως «ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής μας, κ. Γιάννης Αναστασάκης ενώ αρχικά δήλωνε πως θα υπογράψει τη ΣΣΕ μας, όταν ανανέωσε τη θητεία του άλλαξε πλήρως τη στάση του απέναντί μας». Υπογραμμίζει επίσης πως «έχοντας πλέον εξαντλήσει το τρικ της κωλυσιεργίας (τρίμηνος εμπαιγμός) τώρα καταφεύγει στη συκοφάντηση μας και στην παραπληροφόρηση του κοινού! Όλα όσα αναφέρει περί 17% αύξησης μισθού είναι παντελώς παραπλανητικά, καθώς η πρόταση των Ηθοποιών μέσω του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) ήταν ήδη από τις 17 Οκτώβρη 2018 για αύξηση 7% χωρίς την προσθήκη μνημονιακών όρων».

Οι άκαρπες συναντήσεις, ακόμα και στο υπουργείο Εργασίας, «οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η εκατόμβη παλινωδιών καταδεικνύουν και εμπράκτως την έλλειψη ουσιαστικής πρόθεσης συμφωνίας από καλλιτεχνική διεύθυνση και διοίκηση του ΚΘΒΕ. Μετά από τόσο καιρό “διαπραγματεύσεων”, δεν γίνεται λόγος για απλή κάλυψη από τους προϊσταμένους τους αλλά για απόλυτη καθοδήγηση».

Τονίζει επίσης στην ανακοίνωσή της πως «ακούσαμε στην Ιθάκη να λέγεται ότι η χώρα πέρασε στη φάση της μεταμνημονιακής εποχής κι αρχίζει να ονειρεύεται και να ελπίζει ξανά. Προφανώς είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη εφόσον δεχόμαστε όλη αυτή την πρωτοφανή πίεση να αποδεχτούμε νόμους των μνημονίων στη σύμβαση εργασίας μας. Εύλογα, μας δημιουργούνται ερωτηματικά και υποψίες, ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην απώλεια κάθε διαπραγματευτικής δυνατότητας των δεδουλευμένων μας, τα οποία ήδη διεκδικούμε αναμένοντας την έκδοση της δικαστικής απόφασης».

Είναι εμφανές, συμπληρώνει, «πως πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μας εντάξει πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, απαιτώντας τη συναίνεση μας και παραβλέποντας πως είμαστε εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (5μηνες ή 8μηνες). Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή οι σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι κλειστές εξαιτίας της ασυνεπούς και ανακόλουθης πρακτικής της Διεύθυνσης – Διοίκησης και των προϊσταμένων τους απέναντι στα δίκαια αιτήματα των ηθοποιών».

Γι’ αυτό καλεί τους υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού «να πάρουν άμεσα μια απόφαση που να δίνει λύση στο θέμα μας» καθώς «δίχως ηθοποιούς δεν υφίσταται θέατρο. Η εικόνα ενός κλειστού θεάτρου πρώτα απ’ όλα θλίβει τους ηθοποιούς»

Τέλος, για το θέμα προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 3 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.