Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΣήμερα Σάββατο 29 Δεκέμβρη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Εύοσμο με τον...

Σήμερα Σάββατο 29 Δεκέμβρη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Εύοσμο με τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου

Σήμερα Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2018 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Εύοσμο, γιατί το κέντρο του Ευόσμου θα πλημμυρίσει με έθιμα, τραγούδια και χορούς του Πόντου. Σήμερα Σάββατο ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» θα αναβιώσει στους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Δεκάδες καταστήματα θα συμμετέχουν στο εθιμικό δρώμενο με τραπέζι το οποίο θα έχει τσίπουρο ή κρασί και εδέσματα για τους Μωμόγερους. Οι Μωμόγεροι θα σταματούν και θα χορεύουν έξω απ’ όλα τα καταστήματα που θα έχουν στρωμένο τραπέζι γι’ αυτούς.

Σήμερα Σάββατο 29 Δεκέμβρη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Εύοσμο γιατί η φετινή αναβίωση του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων από τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου Παναγία Κρεμαστή θα είναι μια υπερπαραγωγή καθώς στον Εύοσμο δεν θα χορεύουν μόνο οι Μωμόγεροι. Σήμερα Σάββατο 29 του Δεκέμβρη η πλατεία του Ευόσμου θα πλημμυρίσει με τραγούδια και χορούς του Πόντου καθ’ όλη τη διάρκεια του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων, που θα λαμβάνει χώρα στους γύρω δρόμους. Στην πλατεία του Ευόσμου θα υπάρχουν εδέσματα του Πόντου. Οι Μωμόγεροι θα μπούνε δύο φορές στην πλατεία του Ευόσμου, στην αρχή και στο τέλος του δρώμενου και θα ανταμώσουν με τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή».

Σήμερα Σάββατο 29 του Δεκέμβρη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Εύοσμο γιατί όσοι παρακολούθησαν και πέρυσι το δρώμενο, αφού ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» το αναβιώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ξέρουν θα παρακολουθήσουν ένα μοναδικό θέαμα. Σήμερα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Εύοσμο γιατί με την παρουσία μας εκεί στηρίζουμε τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» που τόσον κόπο έκανε για να δώσει σήμερα αλλιώτικο εορταστικό χρώμα στον Εύοσμο, αλλά και την αγορά του Ευόσμου που συνέδραμε στην αναβίωση του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων. Σήμερα Σάββατο χορεύουμε στην πλατεία του Ευόσμου Ποντιακούς χορούς με τους λυράρηδες και τους ταουλσίδες του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», πίνουμε καφέ στην πλατεία του Ευόσμου και όταν βαρεθούμε βγαίνουμε για ψώνια στα καταστήματα του Ευόσμου εκεί όπου θα συναντήσουμε τους Μωμόγερους να αναβιώνουν το πανάρχαιο εθιμικό δρώμενο και κατόπιν τρώμε στα καταστήματα του Ευόσμου που και φέτος συνέδραμαν για τη δημιουργία αυτού του υπερθεάματος.

Σήμερα λοιπόν όλοι οι δρόμοι απ’ όλη τη Θεσσαλονίκη οδηγούν στον Εύοσμο και μικροί και μεγάλοι που θα παρακολουθήσουν την αναβίωση του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων όχι μόνο θα κατενθουσιαστούν, όχι μόνο θα δούνε το ομορφότερο θέαμα της εορταστικής περιόδου, αλλά είναι σίγουρο ότι θα πλαισιώσουν το τμήμα των Μωμόγερων του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» ώστε του χρόνου ολόκληρος ο Εύοσμος για πολλές ημέρες να χορεύει στους εκστασιακούς ρυθμούς των Ιερέων του Μώμου, των Μωμόγερων!

Δημήτρης Φωτιάδης

Το Σάββατο 29 Δεκέμβρη το κέντρο του Ευόσμου θα πλημμυρίσει με τραγούδια, χορούς και έθιμα του Πόντου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ