Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΠαρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα εργατικά «ατυχήματα» των διανομέων (ντελίβερι)

Παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα εργατικά «ατυχήματα» των διανομέων (ντελίβερι)

Με σύνθημα «Η ζωή μας είναι πολύτιμη και δεν τη θυσιάζουμε για τα κέρδη των επιχειρηματιών», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής οργάνωσε την προηγούμενη Παρασκευή μηχανοκίνητη εξόρμηση, με αφορμή τα εργατικά «ατυχήματα» των διανομέων (ντελίβερι) εν ώρα εργασίας.

Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με παρέμβαση που πραγματοποίησε το Συνδικάτο σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Εύοσμο, με ομιλήτρια την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αφορμή για την εξόρμηση, όπως επισημαίνει το Συνδικάτο, ήταν το γεγονός πως «πριν από λίγες μέρες κατέληξε συνάδελφος διανομέας, που είχε εργατικό “ατύχημα” πριν από περίπου ένα μήνα. Λίγες μέρες μετά, την περασμένη βδομάδα, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα εργατικού “ατυχήματος” στον κλάδο μας, με άλλον ένα διανομέα να τραυματίζεται εν ώρα εργασίας. Ενώ η ζωή του γλίτωσε “παρά τρίχα”, το μηχανάκι του καταστράφηκε ολοσχερώς».

Σε απάντηση της προπαγάνδας κυβέρνησης και κεφαλαίου περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «υγιούς επιχειρηματικότητας», το Συνδικάτο καταγγέλλει: «Πόσο δίκαιο και πόσο υγιές είναι: Να θεωρείται δεδομένο πλέον από τους εργοδότες ότι για να εργαστείς ως διανομέας θα πρέπει να βάζεις το δικό σου μηχανάκι, να επιβαρύνεσαι εσύ με τα καύσιμα και τη συντήρηση; Να βγαίνει κανείς στο δρόμο πάνω σε δύο ρόδες, με χιονιάδες, με βροχές και καταιγίδες; Να παίζει ο ντελιβεράς τη ζωή του κορόνα – γράμματα και την ίδια ώρα να χρονομετρείται από τον εργοδότη; Όλα αυτά να συμβαίνουν την ώρα που όχι μόνο τα βαρέα και ανθυγιεινά δεν εφαρμόζονται στην πράξη, αλλά αντίθετα η μαύρη εργασία σπάει κόκαλα;».

Τόσο στην εξόρμηση, όσο και στην παρέμβαση στην εκδήλωση, τα μέλη του Συνδικάτου κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, έχουν τεράστιες ευθύνες για τις σημερινές άθλιες εργασιακές συνθήκες, για τη ζούγκλα που επιβάλλει η εργοδοσία, οδηγώντας σε απανωτά ατυχήματα με τραυματισμούς και θανάτους εργαζομένων.

Η υπουργός Εργασίας, από τη μεριά της, χωρίς να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, μίλησε γενικά και αόριστα για ελέγχους και πρόστιμα από το ΣΕΠΕ, για μέτρα – εγκυκλίους που θα έρθουν για την προστασία των διανομέων και …ευχήθηκε να εφαρμοστούν και στους χώρους δουλειάς.

Το Συνδικάτο διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για: Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών. Κατοχύρωση και διεύρυνση των ΒΑΕ. Μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, προστασία των διανομέων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα μηχανάκια – μέσα για τη διανομή και η ολοκληρωμένη συντήρησή τους να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Ούτε ευρώ από την τσέπη των εργαζομένων για εξοπλισμό και καύσιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ