Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ» σε ακόμα τέσσερις παραστάσεις

«Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ» σε ακόμα τέσσερις παραστάσεις

Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρεμιέρας και τα επαινετικά σχόλια που ακόμη εισπράττουν οι συντελεστές της  θεατρικής παράστασης «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ»  του Φρήντριχ Ντύρενματ που ανέβασε η Θεατρική ομάδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε Διασκευή – Σκηνοθεσία Ρίτσας Γεωργιάδου, οι θεατρόφιλοι δημότες μας και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ακόμη τέσσερις παραστάσεις  τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου ( 1-2 & 8-9)  στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου ( Μ. Αλεξάνδρου 57) στις 20.30.Η Θεατρική παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Διοικητικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού- Διεύθυνση  Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία στην οποία ενώ κυριαρχούν η ερωτική εκδίκηση, η παντοδυναμία του χρήματος, η διαφθορά των συνειδήσεων, η κατάπτωση των ηθών, των αρχών, των αξιών,  η  ανθρώπινη απληστία, η παρακμή των πόλεων και η χρεοκοπία των ανθρώπων ….. δεν εκλείπει το χιούμορ!

Λίγα λόγια για το έργο

Στο μυθοπλαστικό πυρήνα του έργου κυριαρχούν ο οικονομικός και ηθικός μαρασμός των κατοίκων μιας πόλης που βιώνει την απόλυτη παρακμή της. Η ελπίδα έρχεται με την επίσκεψη μιας πάμπλουτης και εκκεντρικής κυρίας, η οποία υπόσχεται να βοηθήσει την πόλη, θέτοντας, ωστόσο, έναν ακραίο όρο, με  σκοπό να επιβάλλει – από θέση ισχύος – τη δική της παράδοξη δικαιοσύνη. Αναπάντεχα, οι πολίτες βρίσκονται μπροστά στο απόλυτο ηθικό δίλημμα: επιβίωση ή καταστροφή, ζωή ή θάνατος… Το ψυχολογικό υπόβαθρο και η στάση ζωής των πολιτών ξεδιπλώνονται σταδιακά και σταθερά, οδηγώντας στην κορύφωση και τη λύση μιας σπουδαίας θεατρικής τραγικής κωμωδίας.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η ατομική, αλλά και η συλλογική ευθύνη – ως πολίτες – αποτελεί το επίκεντρο της κοινωνίας διαχρονικά.  Η αποποίηση της ευθύνης, το κρυφτό με τη συνείδησή μας, η ευκολία της απενεχοποίησης μας και η υποταγή – στη γενναιοδωρία κάποιων – με οποιοδήποτε αντάλλαγμα γιγαντώνονται ανεξέλεγκτα. Ιδιαίτερα, όταν διενεργούνται και με συλλογική υπόσταση. Ίσως, η “Επίσκεψη” μας δώσει μια μικρή ευκαιρία να αναλογιστούμε, να εκτιμήσουμε, να προσδιορίσουμε και να αναγνωρίσουμε – θαρραλέα όμως – το μερίδιο της ατομικής μα κυρίως της συλλογική μας ευθύνης απέναντι στη σημερινή καχεξία της κοινωνίας, της οποίας αποτελούμε μέλη.

Ρίτσα Γεωργιάδου

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ρίτσα Γεωργιάδου

Σκηνικά: Σπύρος Κόκκινος – Νίκος Καραγιάννης

Κοστούμια: Χριστίνα Μανώλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βασιλού

Χορογραφίες: Ραχήλ Θεοφάνους

Στίχοι στο τέλος της Α΄ Πράξης: Άρης Μπιτσώρης

Στίχοι του τραγουδιού Στου Γκύλλεν τις βουνοκορφές Σωτήρης Νικολαΐδης

Μουσική στο τέλος της Α΄ Πράξης: Νίκος Πανδής

Φώτα: Νίκος Χριστοφορίδης

Ήχος – Οπτικοακουστικά Μέσα:  Απόστολος Κύρου

Μουσική επιμέλεια: Ρίτσα Γεωργιάδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

 

Πρώτος Πολίτης: Λάζαρος Γρηγοριάδης – Στέλιος Μπουικίδης

Δεύτερη Πολίτης  – Ζωγράφος: Μερόπη Γασπαράτου

Τρίτη Πολίτης – Σταθμάρχης: Μαρίνα Ψειράκη

Δήμαρχος: Κώστας Λαχουσίδης

Δασκάλα: Γιώτα Αθανασίου

Πάστορας: Βασίλης Σαρίκος – Ρίτσα Γεωργιάδου

Δικαστικός Κλητήρας: Γεωργία Δάρτση – Ρίτσα Γεωργιάδου

Ιλ: Κλεάνθης Μανδαλιανός

Κλαιρ: Κωνσταντίνα Γαλάνη

7ος, 8ος Σύζυγος – Δημοσιογράφος: Απόστολος Καλιαμπός

Τυφλός 1: Μανόλης Λιόλιος

Τυφλός 2: Ντίνος Μπαϊραμπάς

Μπάτλερ: Σωτήρης Νικολαΐδης

Αστυφύλακας: Κέλλη Δραγατά

Σύζυγος Ιλ: Δόμνα Κατσουπάκη

Γιός Ιλ: Θεόφιλος Σιδηρόπουλος

Κόρη Ιλ: Άννα-Μαρία Λομπτζόιτ

Πολίτης – Γιατρός: Πελαγία Καραϊλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ